Artikkel

Stort sett smertefritt oppsett

Det er mange deler og mye kabel å holde styr på, men HTC Vive er egentlig ikke spesielt vanskelig av seg.

Omtrent én uke etter at vi egentlig skulle hatt klørne HTV Vive dukket en eske opp på kontoret. Kurt fikk pakke opp, mens undertegnede har brukt noen interessante timer på å sette opp skaberakket.

Så nå har vi faktisk et fungerende VR-oppsett i et såvidt stort nok møterom.

Om du ikke helt har fått med deg hva HTC Vive er, så er dette HTC og Valves inngangsportal til virtuell virkelighet, eller VR (virtual reality). Det er ikke spesielt rimelig – 900 euro må du ut med dersom du bestiller fra HTC – og du må pare dette med en ganske sprek PC for å få det til å snurre.

Men så gir det også en helt spesiell opplevelse, som vi da vil komme tilbake til i selve testen av produktet.

Godt utrustet

Spiller kollega Audun maracas? Det praktiske med VR er at du aldri kommer til å trenge rydde igjen. Det gjelder dog ikke for driftsavdelingen som kan skimtes i bakgrunnen.

Det fine med HTC Vive er at du ikke mangler noe – med unntak av strøm og stativer for midlertidige eller improvisoriske oppsett er alt du trenger med i pakken. Bruksanvisningen må du for øvrig laste ned, men noen vil sikkert klare seg uten det også.

For det å sette opp Vive er egentlig ikke så komplisert når du først forstår prinsippet. Ifølge den nevnte bruksanvisningen, som vi selvfølgelig ikke lastet ned og leste før vi var ferdig, tar det ganske nøyaktig 28 minutter å sette opp herligheten. Men siden dette jo er en opplevelse som bør nytes, anbefaler vi deg å gjerne bruke litt lenger tid.

Selve fremgangsmåten er i hovedtrekk å først sette opp basestasjonene, så koble VR-visiret til en datamaskin og til slutt få de forskjellige delene til å samhandle med egnet programvare.

Nok av kabler

Basestasjonene – hvis jobb det er å laserskanne området VR-visiret og de to kontrollerne befinner seg – trenger strengt tatt kun strøm og passende plassering. Du ikke ha mye ledig plass for å bruke HTC Vive, men å kunne bevege seg litt er helt klart en fordel.

Bastestasjonene har festepunkter i bunnen og ryggen. En klar folie har beskyttet den mørke fronten under transporten.

Satt diagonalt overfor hverandre skal de to basestasjonene takle et område på opptil fem ganger fem meter, mens denne «rommodusen» krever minimum 1,5 x 2 meter. Kontrollerne og VR-visiret er utstyrt med over 70 sensorer pluss gyroskop og akselerometre, og klarer da å måle plassering og bevegelser med millimeterpresisjon.

Det er altså ikke basestasjonene som registrerer bevegelsene. Snarere blir kontrollernes og VR-visirets plassering beregnet ut fra når fotosensorene treffes av basestasjonenes lasere, som regelmessig skanner eller «sveiper» rommet vertikalt og horisontalt. Dette skjer seksti ganger i sekundet, da med tretti horisontale og tretti vertikale sveip.

Ideelt sett skal basestasjonen vinkles litt ned mot gulvet og plasseres over hodehøyde. Medfølgende braketter og kamerastativkompatible festemuligheter både under og på baksiden gjør at det vil er flere mulige måter å montere dem på. Undersiden er for øvrig også gummiert, slik at basestasjonen skal kunne plasseres løst på en hylle eller lignende.

Justerbare festebraketter med tilhørende skruer.

Basestasjonene vil synkronisere optisk, men skulle de av en eller annen grunn få problemer følger det også med en femten meter lang kabel som fikser biffen. De er også utstyrt med en Mikro-USB-port som benyttes ved oppdatering av fastvaren (firmware).

Kontroll på tilværelsen

Mikro-USB-porter finner vi også på de trådløse håndkontrollerne. Det følger med ladere og kabler i Vive-esken hvis du ikke har sånt liggende fra før. Kontrollerne kan også kobles til PC-en for oppgradering av fastvaren.

Kontrollerne veier drøye to hundre gram hver og har fire knapper i tillegg til en stor og rund berøringssensitiv tommelknapp – som også kan brukes som en slags virtuell «D-pad» i visse spill eller applikasjoner. Merk også at de er symmetriske, slik at du ikke trenger tenke på hvilken kontroller som går i hvilken hånd.

Den store overflaten og spesielle formen er ellers der for å gjøre det enklere for basestasjonene å spore plasseringen og bevegelsene.

Den siste store dingsen i pakka er selvfølgelig selve VR-visiret eller «-brillene». I tillegg til alle sensorene har den justeringsmuligheter og et kamera i front. Vekten er på drøye halvkiloen, men dette trenger ikke være noe stort problem ettersom hodestroppen er ganske så solid.

Enheten har en skjerm per øye, da med en oppløsning på 1080 x 1200 piksler og med 90 Hz oppfriskningsrate.

I Vive-pakka finner vi for øvrig også en ekstra skumgummikant for visiret.

Virtuell virkelighet på løpestreng

Det som kanskje er minst kult, er at visiret er forbundet til datamaskinen med en «navlestreng» bestående av tre kabler: HDMI, USB og strøm. I tillegg kommer en fjerde kabel ut av enheten, men denne er kort og er der for at du skal kunne koble til de medfølgende ørepluggene eller et hodesett etter ønske.

Delen av linkboksen som skal kobles til visiret.

Resten av navlestrengen er omtrent fem meter lang og kobles til datamaskinen via en linkboks, som i likhet med basestasjonene krever strøm. Ellers er boksen tydelig merket med hvilke porter som skal kobles til datamaskinen og hvilke som skal kobles til de tre ledningene som utgjør navlestrengen.

Ferdigkoblet linkboks sett ovenfra.

I det hele tatt er alle kablene merket, så det er ikke vanskelig å finne ut hva som skal plugges i hva.

Datamaskinen du kobler til må ha minst en ledig USB-port og videoutgang av typen HDMI eller DisplayPort. Og som nevnt bør den har litt muskler for at ting skal gli jevnt i de virtuelle dimensjonene.

Ingen store problemer

Vårt førstegangs oppsett av HTC Vive forløp uten at vi virkelig kom i trøbbel. Basestasjonene fant hverandre automagisk etter å ha fått strøm, og det tok derfor ikke mange sekundene før hver av dem stod der med et trygt grønt lys som vitnet om at alt var OK. Visiret er jo kablet, så det var heller ikke noe problem.

Jepp, vi har sett lyset.
Grønt lys er bra. Alle andre farger er trøbbel.

Litt bekymret ble vi da kun den ene av kontrollerne ble oppdaget av basestasjonene, men her var det bare en paring som tydeligvis hadde blitt glemt, så en re-paring var alt som skulle til.

En annen ting som måtte «fikses» var datamaskinen, da med nye drivere og programvare. På vår bærbare med Windows 10 gikk dette av seg selv da vi plugget inn linkboksen. Så startet vi Steam, som jo har en kjekk veiviser for sette opp og kalibrere Vive.

Akkurat såvidt plass på møterommet.

Med et fungerende oppsett på kontoret vil vi nå bruke de neste dagene til å leke oss sjekke ut HTC Vive ytterligere. En test er snart på vei.

Møbler? Kunst? Trenger ikke sånt i den virtuelle fremtiden!

Konkurrenten Oculus Rift har litt problemer:
Sliter med å få tak i deler >>>

Les også
Kabler, kabler og enda flere kabler
Les også
Så mye vil HTCs VR-briller koste i Norge
Les også
– HTC Vive er den morsomste dingsen jeg har prøvd
Les også
Nvidia: Så kraftig grafikkort må du ha for VR
annonse