ArtikkelNyhetsåret 2013

Husker du alt som skjedde i året som gikk?

Vi oppsummerer det viktigste fra året vi legger bak oss.

Januar til juni

Tolv måneder med spennende IT-nyheter ligger nå bak oss, og her på Hardware.no har vi sørget for å holde dere oppdatert på alt fra ny teknologi som kan endre hverdagen drastisk, til lovendringer som har kommet deisende ut av Stortingets labyrintinske korridorer.

Jobben vår er å fortelle deg om hva som skjer, når det skjer, og aller helst forklare hvorfor det skjedde også. Nå er vi straks kommet til nyttårsaften, og da er det vel bare passende å se seg litt i bakspeilet for å oppsummere de største og viktigste sakene i året som har gått.

Pangstart med ny teknologi

Som vanlig startet året med et skikkelig pang, i form av den årlige CES-messen i Las Vegas. Vi var selvfølgelig på plass, og her var det produktnyheter som sto i fokus. Våre utsendte fikk prøve å spille Battlefield 3 på et nettbrett, og kunne melde om blant annet OLED-TV-er fra LG som ville komme for salg og en OLED-TV fra Panasonic med 4K som slett ikke var til salgs.

Vi fikk også tatt en titt på Asus' aller første SSD, så vel som det gigantiske monsterskjermkortet Ares II. Samtidig ble det rimelig klart at fjorårets store TV-jippo, nemlig 3D, var temmelig dødt, selv om blant annet Samsung bygde videre på teknologien ved å vise to forskjellige 3D-filmer på samme skjerm.

Utviklermodellen endte ikke med å se slik ut, og godt er egentlig det.Foto: Oculus VR

En annen stor nyhet, som bare skulle vokse ettersom månedene gikk, var VR-brillene Oculus Rift. Brillene tok hele verden med storm, særlig etter at flere fikk testet dem på CES-messen, og de skulle dukke hyppig opp i nyhetsbildet i månedene som fulgte.

Da vi omtalte brillene i januar var det likevel fortsatt flere måneder til de første utviklereksemplarene skulle havne i posten. Dette kan ses i kontrast til knøttmaskinen Raspberry Pi, som ble satt i produksjon allerede i årets første måned, og fikk en billigere oppfølger måneden etter.

Fra skylagring til PC-lisens

Det var likevel mer enn CES, Rift og Pi som sparket året i gang. Med en ellevill fest på New Zealand lanserte tyske Kim Dotcom arvtageren til Megaupload, i form av skytjenesten Mega. Med 50 GB gratis lagringsplass, knallhard kryptering for å holde datasnokere unna, og lovnader om enda flere tjenester som skulle følge på var det likevel ikke slik at Dotcom ville ta livet av tjenester som Dropbox – tvert imot.

Mange sinn ble satt i kok over tanken på TV-lisens på datamaskiner.Foto: NRK Beta / Flickr

– Jeg tror det kan finnes hundrevis av konkurrenter, som alle kan gjøre det bra. Noen vil ikke ha kryptering, og bryr seg ikke om det. Jeg vil ikke se meg selv som en som tar livet av noen, og vi håper å etter hvert notere selskapet vårt på den Newzealandske børsen, fortalte grunnleggeren ved lanseringen.

Omtrent samtidig som skylagringsentusiaster verden over fikk et nytt mulig hjertebarn å strømme til, og det attpåtil gratis, var det snakk om å gjøre en annen type tjeneste alt annet enn gratis på mer hjemlige trakter. Svenskene innførte nemlig «TV-lisens» på PC-er og nettbrett, og i Norge ble det også arbeidet med et forslag om å gjøre det samme. Dette ble møtt med hard kritikk fra flere hold, og enn så lenge er det fortsatt slik at vi ikke må betale lisens på kjøleskapene våre.

Piratloven kommer og Dell kjøper Dell

Michael Dell ønsket seg selskapet tilbake – og fikk det til slutt.Foto: Dell

Samtidig som debatten raste over hvorvidt NRK skulle finansieres over mobiltelefonen, viste det seg imidlertid at Kulturdepartementet i det stille hadde blitt ferdig med et utkast til en ny åndsverklov, et utkast som ble møtt med krass kritikk. Årsaken var å finne i endringene fra hvordan loven var før.

Det skulle nemlig ikke lenger være behov for konsesjon for å samle IP-adressene til mistenkte nettpirater, rettighetshavere skulle få en klarere rett til å få utlevert identiteten bak disse, og nettsider med piratkopiert innhold skulle kunne blokkeres. På dette tidspunktet var det imidlertid lenge igjen til Stortinget skulle stemme over loven, så hvordan det hele skulle ende var fortsatt oppe i luften.

En annen ting som hadde vært oppe i luften en stund var hvordan det skulle gå med den gamle IT-kjempen Dell. Selskapet hadde i lengre tid slitt i skikkelig motbakke, og aksjonærene var temmelig sure. Så begynte plutselig ryktene å surre om at noen drev og vurderte å kjøpe hele selskapet.

Ryktene skulle snart vise seg å stemme, og det var ingen ringere enn Michael Dell selv som ville hanke inn eierskapet over selskapet han grunnla. Fullt så enkelt skulle det dog ikke bli, og da flere interesserte plutselig kom på banen var det duket for en skikkelig budkrig om selskapet. Denne budkrigen varte og rakk, men mot slutten av året endte det med at livsverket kom tilbake i Dell sine hender.

Skjermkortenes konge

Den neste store nyheten av året var en gladsak for alle spillere – eller i alle fall for de med velfylte lommebøker. Etter en rykteflom av et kaliber verdig en verdensnyhet lanserte nemlig Nvidia sitt monsterskjermkort, GeForce GTX Titan.

GeForce GTX Titan satte en helt ny standard for brutal ytelse fra første dag.Foto: Nvidia

Titanen seilte inn som verdens kraftigste skjermkort for vanlige PC-er, og definerte på mange måter skjermkortåret 2013. Fra dagen det ble lansert var det kortet alle snakket om, og som alle senere lanseringer ble målt opp mot. Vi klarte riktig nok ikke å få oss til å anbefale skjermkortet i vår test, men det var utelukkende på grunn av den vanvittig høye prisen.

Ytelsen var det nemlig ingenting å utsette på, og vi prøvde også ut å kjøre tre GTX Titan i SLI for å virkelig gi oss selv bakoversveis. En effektiv, stillegående kjøleløsning var også på plass, og denne valgte Nvidia å ta med seg videre til sine neste lanseringer også, til vår store fornøyelse.

Prosessorer og pirater

Nvidia var ikke de eneste som lanserte løsninger spekket med ny teknologi i starten av året. Også prosessorgiganten Intel hadde satt ingeniørene sine i sving, og ryktene surret en god stund om hvordan deres helt nye generasjon med Core-prosessorer kom til å være. Da vi dro til CeBIT-messen i Hannover håpet vi at vi skulle få en smakebit på akkurat dette, og det var der vi for første gang fikk se den i aksjon.

Likevel tok det nesten to måneder før den endelige lanseringsdato ble avslørt, og først da vi stakk til Computex-messen i Taipei kunne vi melde at Haswell endelig var lansert for offentligheten. Ventetiden var imidlertid vel verdt det – etter å ha testet den var vi nemlig ikke i tvil om at den råeste Haswell-prosessoren fortjente vår anbefaling.

Samtidig som vi ventet på Haswell-lanseringen var det dog en annen sak som fanget vår og lesernes oppmerksomhet. Fildelingsnettstedet The Pirate Bay drev nemlig på og flyttet på seg, blant annet for å unngå å bli lagt ned; og et av stedene nettstedet slo rot var her i Norge. Dette fortalte Piratpartiet at de hadde fått i stand – med den uventede konsekvens at nettstedet ble blokkert for norske brukere.

The Pirate Bay hevdet deretter at de hadde flyttet seg til Nord-Korea, før de til sist ble sporet tilbake til Tyskland, mens det her hjemme ble diskutert hva som egentlig hadde skjedd. Piratpartiet, som for øvrig ble et landsdekkende parti kort tid etter, svarte at de var stolte av å ha gitt nettstedet sin symbolske støtte, og det ble enden på visa.

Med The Pirate Bay tilbake på bøljan blå, datafesten The Gathering vel overstått, og Altinns årlige flause i boks, kunne vi også ta fatt på april – og dermed vår egen lille bursdagsfeiring. Hardware.no fylte nemlig 15 år, og i den anledning serverte vi våre lesere noen skikkelige tilbakeblikk på både hvordan PC-grafikk og hjemmedatamaskiner har utviklet seg siden vi startet opp i 1998.

Piratloven vedtas i 3D-skriverens år

Til tross for kritikk fra flere hold ble «piratloven» vedtatt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Senere samme måned vendte også de foreslåtte endringene i åndsverkloven tilbake til nyhetsbildet. Etter at alle høringsrunder, bearbeidelser og justeringer var unnagjort, kom nemlig forslaget opp til første behandling i Stortinget. Resultatet ble et stort flertall for å ta hele sulamitten inn i norsk lov, med stemmene fra både de gamle regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti.

Flere representanter fra de øvrige partiene var mot forslaget, og Venstre foreslo blant annet å sende hele loven i retur. Selv om de fikk støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet holdt det ikke for å stanse loven i å gå gjennom, og heller ikke de andre partienes forslag om å kreve bedre sikring av personvernet førte frem. Med loven vedtatt gjensto det bare noen måneder før den trådte i kraft, men det skulle likevel gå enda flere måneder før overvåkningen av fildelere startet.

Piratkopiering var imidlertid ikke det eneste som fikk politikere til å reagere denne sommeren. Omtrent samtidig som den norske piratloven ble behandlet her på berget kom nemlig nyheten om at noen hadde klart å skrive ut et fungerende skytevåpen med en 3D-skriver. Saken fikk stor oppmerksomhet, og tegningene til pistolen det dreide seg om ble lastet ned over 100 000 ganger på et par dager.

Dette fikk en rekke norske justispolitikere bekymret, og selv om dette første våpenet var av relativ skjør plast påpekte flere at så enkel produksjon gjorde at blant annet faren for spredning av våpen økte – og flere understreket av slik våpenproduksjon ikke ville være greit i henhold til norsk lov. Også amerikanske myndigheter reagerte, og selskapet bak den 3D-skrivbare pistolen ble tvunget til å fjerne tegningene.

Snowden-avsløringene starter

Både Facebook og Apple sine brukere skulle være utsatt for PRISM-programmets snokemuligheter.Foto: NSA, Wikimedia

Med sommeren godt i gang startet også opprullingen av hemmelig overvåkning som skulle fortsette ut gjennom hele året – og som etter alle solemerker fortsatt ikke er over den dag i dag. Ut av det blå kom nemlig en mann ved navn Edward Snowden susende med topphemlige dokumenter fra det amerikanske etterretningsbyrået NSA.

Aller først ut var en serie dokumenter om NSA sitt såkalte PRISM-program, som etter sigende gjorde NSA-agenter i stand til å lese e-postene og titte inn på videosamtalene til nær sagt hvem som helst. Oppstyret som fulgte etter denne avsløringen førte blant annet til et rent ramaskrik mot flere ledende teknologiselskaper, så som Apple, Microsoft og Facebook, som skulle ha samarbeidet med NSA om å utlevere informasjon om sine brukere.

Kort tid etter dette fikk selskapene lov av myndighetene til å uttale seg om hva slags rolle de hadde hatt, og kunne blant annet opplyse om hvor ofte de hadde blitt bedt om å utlevere opplysninger. Snart skulle det dog vise seg at PRISM var bare toppen av isfjellet, da neste avsløring fra Snowden forklarte at den britiske versjonen av NSA hadde et enda mer omfattende overvåkningsprogram gående.

Dermed var lista lagt for et spennende andre halvår, og det går vi gjennom på neste side »