Tek.no

Artikkel

I dag er det 15 år siden en gruppe nordmenn begynte å hjelpe forskere med å kurere alvorlige sykdommer

Vi gratulerer «Team Hardware.no» med dagen!

Privat

Hva gjør datamaskinen din når du sover?

Kanskje den ikke gjør noe som helst annet enn å telle elektriske sauer, og da er det noen som mener at dette er uutnyttet regnekraft. Så mot tampen av forrige årtusen kom det også på plass løsninger for å bruke verdens sovende prosesseringsmuskler til noe fornuftig.

Ved å dele opp store og komplekse regnestykker i små nok biter til at en vanlig PC kunne takle det, og så distribuere delene ut til de som ønsket å bidra, ble det mulig for selv privatpersoner å delta på store prosjekter.

Distribuert databehandling tiltrakk seg snart almuens interesse gjennom Folding@home, der datakreftene vies til forskning rundt alvorlige og sjeldne sykdommer.

15 år med Folding

I forrige tiår stablet en gruppe faste Hardware.no-lesere (nå tek.no) et Folding@home-lag på beina med det velklingende navnet «Hardware.no», som ikke bare fremdeles holder koken, men som faktisk er blant de ti lagene som bidrar mest i hele verden. I skrivende stund ligger de på en 6. plass.

I dag 20. mars er den over to tusen sider lange Team «Hardware.no»-forumtråden på diskusjon.no 15 år gammel.

Tek.no gratulerer med dagen.

Kristoffer Alm og Stian Andersen donerer datakraft fra flere titalls datamaskiner. Sammen med resten av Hardware.no-laget håper de forskere som benytter seg av datakraften deres bedre lykkes i å forstå alvorlige sykdommer.
Privat

Vi kan også trekke frem brukeren «war» som ligger på en global tredjeplass over produserte poeng for Folding@home.

Bak denne brukeren skjuler det seg to personer. På forumet du kanskje kjenner fra Tek.no er de kjent som «War» og «Sn1ken», men til daglig går de under henholdsvis Stian Andersen og Kristoffer Alm.

Gir datakraft for å redde liv

En liten datamaskin holder for å bidra til Folding@Home-prosjektet. Eller tolv, om du har noen ekstra.
«War»/Stian Andersen

Når datamaskinen ikke er opptatt med å oppfylle dine behov på dagtid kan den hjelpe forskere i å få større forståelse av alvorlige sykdommer som Alzheimers, Parkinson og AIDS.

Det hele skjer ved at man melder datamaskinen sin inn i Folding@Home-prosjektet. Det er utviklet ved Stanford-universitetet og lar deg – sammen med tusenvis av andre – donere den ledige datakraften din til forskere uten tilgang til kraftige, men svært kostbare, superdatamaskiner for sin forskning og simulering.

Mens én datamaskin alene ville brukt mange år på å løse en typisk oppgave, kan noen hundre vanlige datamaskiner som samarbeider gjennom Folding-prosjektet løse det samme problemet på bare noen dager. Like effektivt som en superdatamaskin, men langt mer tilgjengelig.

Belønningen for det hele? At du kanskje kan bidra til å bedre – eller redde – menneskeliv med din allerede eksisterende og likevel ubrukte datakraft, selvsagt.

Norsk lag i verdenstoppen

Å forlenge eller redde menneskers liv er i alle fall det som er tanken og drivkraften bak «Folding@Home»-prosjektet, hvor blant annet Stian Andersen og Kristoffer Alm vel kan sies å være litt over middels involverte.

Disse to ildsjelene er en del av det norske Folding-laget med det klingende navnet Hardware.no. Laget består av over 3500 medlemmer fra hele landet.

Sammen har laget lånt ut datakraft fra maskinene sine helt gratis i 15 år. Og, når vi sier datamaskinene i flertall mener vi det i aller høyeste grad. For, der tanken med F@H-prosjektet egentlig er å høste overskuddet fra allerede tilgjengelig ubenyttet datakraft har ikke disse to latt det være med et par kontor-PC-er på nattestid.

Du kan følge med på Hardware.no-laget på Diskusjon.no »

Tatt litt lenger enn menigmann

Hardware.no ligger på en 6. plass på topplisten over lagene som donerer mest datakraft til forskning gjennom Folding-prosjektet.

Bitt av «basillen» og i forskningens navn har de nemlig tatt steget ut av hjemmet og over i et eget lokale. Det har de måtte gjøre for å få plass til de nå titalls datamaskinene som i årenes løp har akkumulert seg. Her står nemlig kraftige datamaskiner på døgnet rundt, og disse har kun ett formål: å sørge for mer datakraft til forskning.

Investeringene deres har bidratt til at Hardware.no-laget ligger på en 6. plass i verden for mest privat datakraft som er donert til forskning.

Bidratt til 160 forskningsrapporter

Om datakraften som doneres virkelig utgjør noen forskjell hører man ikke så mye om utenfor entusiastkretsene.

– Ettersom Folding-prosjektet er non-profitt har det ikke særlig salgsverdi med pompøse uttalelser om fremtidige visjoner, forklarer Kristoffer Alm, som mener prosjektet ellers har vært en suksess så langt.

Blant annet skal Folding-prosjektets datakraft ha bidratt til 160 publiserte forskningsrapporter.

Alm mener det neste store gjennombrudd vil bli mot mobile plattformer. Dagens mobiler er nemlig blitt så kraftige, og ikke minst så mange, at de sammen kan bidra med betydelige mengder datakraft der de likevel ligger uvirksomme i laderen på nattestid.

Ønsker du å bidra med ledig datakraft til Folding@Home-prosjektet kan du laste ned et program for Windows, MacOS eller Android, eller enklest av alt: kjøre et lite tillegg i nettleseren.

Stor oversikt:
Sjekk hvor godt grafikkortet ditt ville egnet seg for Folding »

annonse

Les også