Til hovedinnhold
Artikkel

Disse triksene redder jobbintervjuet

Her er ekspertens tips.

iStock

Jobbintervjuet er porten inn mot arbeidslivet for de fleste studenter, inkludert innen IT-sektoren. Noen oppfatter denne situasjonen som bare litt ubehagelig, mens andre gruer seg i ukesvis før de skal i ilden.

Universitetet i Oslo tar problemet alvorlig og har opprettet et eget karrieresenter som blant annet tilbyr studentene kurs med tips og drilling i intervju-situasjonen.

– Mange benytter seg av tilbudene våre, men min soleklare oppfordring er at flere studenter burde komme innom før de skal til intervju. Det er en kjempeide å prøve seg selv i intervjusituasjonen først i stedet for å svi av en mulighet når den først byr seg.

Gisle Hellsten driller studenter i jobbsøking.Foto: Ina Wesenberg

Dette sier daglig leder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret ved UiO. Han har tidligere gitt råd om hvordan du som student kan bygge opp CVen gjennom studietiden.

– Ingen muntlig eksamen

På kursene lærer studentene å bli kjent med intervjusituasjonen og føle seg trygge i den. De får vite hva de kan forvente, hvilke ulike former for intervjuer de kan havne i og hvordan de bør kommunisere med arbeidsgiver. Fokuset ligger på å ufarliggjøre selve situasjonen.

– Det er viktig å være bevisst på at et jobbintervju ikke en muntlig eksamen, men en samtale mellom to parter, sier han, og legger vekt på at kandidaten skal være klar over at det er en situasjon der begge parter skal finne ut om dette er noe de ønsker. Arbeidsgiveren vil ha en god kandidat, mens arbeidstakeren må skaffe seg så mye info som mulig for å kunne avgjøre om dette er riktig arbeidsgiver for ham eller henne. Det siste er viktig, fordi det som regel er vanskelig å få full forståelse om jobben utfra annonser og nett.

– Dette er et viktig budskap å få fram for dem som er nervøse, fortsetter Hellsten, samtidig som han understreker at bedriften vil vise seg fra sin beste side og at de er vant til at mange er litt nervøse.

– Det er en spent situasjon, men arbeidsgiver har vanligvis et mål om å framstå som seriøs uansett utfall. Det er svært uvanlig å være ufin og bøllete, for målet for bedriften pleier å være at de som ikke får jobb uansett skal gå ut med respekt for situasjonen og føle at bedriften er bra og seriøs. Noen kan også bli nervøse om arbeidsgiver begynner å stille dypere spørsmål og graver mer, men det er ofte et signal på at arbeidsgiver virkelig er interessert. Det betyr ikke noe negativt, snarere tvert i mot.

Arbeidsgiver vil gjerne framstå så positivt som mulig.Foto: Ina Wesenberg

De viktigste tipsene

Hellesten har et par enkle tips til deg som skal inn i et jobbintervju. Før intervjuet bør du huske på følgende:

Forbered deg så godt som mulig. Les deg opp, tren på gjengangerspørsmål og sett deg inn i bedriften. Det siste kan også betyr å se på kunder, forretningsområde, omdømme, profil og så videre.

Seg selv nok. Konsentrer deg bare om deg selv og det du har kontroll over. Ikke bruk tid på å finne ut hvem andre kandidater er eller hva arbeidsgiver tenker. Det skaper mer forvirring enn trygghet, du skal ha eget kandidatur i fokus.

Når du sitter i inervjuet, har han følgende råd:

Bruk eksempler. Ofte får du et generelt spørsmål fra arbeidsgiver, som om du er god til å samarbeide. Bruker du papegøyemetoden og svarer «ja, jeg er god til å samarbeide», sier det ingen ting for arbeidsgiveren. Forteller du derimot om noe du fikk gjennomført da du var leder for studentforeningen, og at samarbeide var grunnen, blir du tydeligere for arbeidsgiveren, og det blir også etterprøvbart. Arbeidsgiveren kan ringe referansepersoner og spørre om det du har sagt stemmer med deres oppfatning.

JFK-tipset. John F. Kennedy sa «do not ask what the country can do for you, ask for what you can do for the country». Fortell arbeidsgiver hva du kan gjøre for bedriften. Arbeidsgiveren er opptatt av at du har forstått viktige arbeidsoppgaver og hvordan du kan løse dem.

Husk å spørre. Ikke glem at dette skal være en samtale og ikke en monolog fra arbeidsgiver. Det betyr at du får din sjanse til å stille spørsmål. Bruk den.

Til slutt understreker Hellsten at alle jobbintervjuer er forskjellige. Det betyr at en kan legge opp retningslinjer i forkant, men ikke komme med fasitsvar. Svarene må en finne selv der og da, men det er mulig å bygge opp en struktur å tenke rundt.

– Blir et intervju for regissert av kandidaten, har bedriften helt sikkert spørsmål for å komme ut av et slikt manus. Man kan ikke forberede seg på alt, og man må være åpen og klar også for det man ikke er forberedt på, avslutter Hellsten.

Det finnes flere høyskoler i Oslo med dedikert driftsutdanning:
På denne skolen ble alle som stod eksamen ansatt »

annonse