Tek.no

Artikkel

Kretsdesign

5 Jan 2006 10:13Først publisert 21 Des 2005 10:00
annonse

Bakgrunn

Bakgrunn
I elektronikkens barndom brukte man store mengder diskrete komponenter som transistorer, dioder, resistorer, og lignende. Påliteligheten var ikke den beste. Så kom ideen om å faktisk plassere flere komponenter på samme substrat med koblinger ("interconnect") mellom disse, og den integrerte kretsen ble født. Til tross for mye skepsis i begynnelsen, viste påliteligheten seg å være kunne bli langt bedre enn håndmonterte enkeltkomponenter, og ideen var derfor så snedig at Jack S. Kilby fikk dele en Nobelpris i fysikk for dette i år 2000. Også Robert Noyce krediteres for oppfinnelsen.


Tidlig transistor (kilde: PBS.org)

I denne tiden, der antall transistorer var noen få tusen, ble designet lagt ut transistor for transistor, og det sies at det komplette designet for 68000-prosessoren kunne dekke en hel låvevegg, hvilket gjorde at en begynte å føle en begynte å nå en vegg for hva som var mulig med den tids metoder, og at prosessoren fungerte som planlagt er igrunnen imponerende.

Moderne kretsdesign
Løsningen ble en automatisering av konstruksjonen, eller "Electronic design automation" (EDA) som det også kalles. Av naturlige grunner brukes EDA ikke bare til kretsdesign, men også konstruksjon av kretskort. Moderne kvalitetsprinsipper bygger på definerte arbeidsprosesser, og dette er i utstrakt bruk når en konstruerer kretser. Den minste feil kan vise seg både kostbar og tidkrevende å rette opp. På de neste sidene skisseres hovedtrekkene i noen av disse prosesstrinnene.

Loading

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading