Artikkel

Slik fungerer Intels virtualisering

Introduksjon

Intel introduserte virtualisering sent i fjor med et par Pentium 4-prosessorer rettet mot desktopmarkedet. Teknologien har gjennom flere år vært kjent under kodenavnet "Vanderpool", men også blitt referert til som "Silvervale". Bakgrunnen er at førstnevnte var skulle benyttes i desktopsegmentet, mens "Silvervale" skulle implementeres i serverprosessorer som Itanium og Xeon.

Begrepet virtualisering omfatter egentlig ganske mye forskjellig og for mange blir det egentlig et definisjonsspørsmål. I denne artikkelen referer vi til virtualisering som det å kjøre flere separate operativsystemer på samme jern samtidig. For operativsystemene ser det altså ut som om de alle har én eller flere dedikerte prosessorer, mens de bak kulissene i virkelighetens verden egentlig deler en (eller flere) fysisk CPU(er).

Den tradisjonelle oppfatningen av virtualisering henger gjerne sammen med ulike VMware-produkter som er et applikasjonslag der man emulerer og oversetter systemkall mellom "host-OS" og "guest-OS". Intels versjon skiller seg fra denne "tradisjonelle" måten å virtualisere på ved at man bygger inn virtualiseringsstøtte direkte på prosessoren. Senere i denne artikkelen skal vi se på hva man egentlig oppnår ved å implementere dette direkte på hardwarelaget.

"Intel Virtualization Technology" er en del av selskapets strategi for å ta oppmerksomheten vekk i fra GHz-løpet og istedet fokusere på funksjonalitet som tillater mer fleksibilitet og høyere produktivitet. Kjent teknologi som "Hyper-Threading og "Extended Memory 64 Technology" (EM64T) er også en del av dette initiativet. I tillegg utvides porteføljen snart med "Active Management" og "LaGrande" for enklere administrasjon og bedre sikkerhet.

Både Hyper-Threading og EM64T løftet bektraktelig attraktiviteten til Intels prosessorer. Vil virtualiseringsmulighetene gjøre det samme?