Tek.no

Artikkel

Norsk teknologi lar salaten din «snakke» med Internett

Thinfilm har gjort store fremskritt med «tingenes Internett».

Thinfilm
28 Okt 2014 17:00

Kunne du tenke deg en kjøttpakning som forteller deg at du ikke bør spise kjøttet fordi det har blitt lagret med litt for høy temperatur over litt for lang tid? Eller hva med å ta den neste blodprøven din hjemmefra, med en enkel test som automatisk sender over resultatene til legen din for analysering?

Dette kan snart bli til virkelighet, og mange selskaper jobber iherdig med å få et teknologisk forsprang. Blant de mer spennende selskapene finner vi norske Thinfilm Electronics, som vil løse det hele med elektronikkretser trykket på plast.

«Internet of Everything»

Eksempel på temperatursensor på salatpakning.Foto: Thinfilm

Du har kanskje tidligere hørt uttrykket «Internet of Things», eller tingenes Internett, som går ut på at vanlige ting – som for eksempel kaffemaskinen din – er koblet til Internett. Men nå har man også begynt å snakke om «Internet of Everything», som ifølge Cisco i tillegg omfavner de rundtomliggende systemene.

Skanning av et elektronisk merke ved hjelp av NFC.Foto: Thinfilm

Dette innebærer at de «dumme» tingene, som for eksempel en salatpakke, også blir koblet til Internett ved hjelp av et elektronisk klistremerke. Det kan for eksempel fungere på denne måten: I det elektroniske merket ligger det en temperatursensor som regelmessig lagrer temperaturmålinger helt ifra når pakningen blir sendt fra produksjonslokalet. Du skanner dette merket med mobilen din via Near-Field Communication (NFC), målingene lastes opp til en server på nettet for analyse, og til slutt får du et svar på om det er trygt å spise salaten eller ikke.

Bill Cummings, sjef for kommunikasjon og markedsføring i Thinfilm, trekker frem pris og produksjonsmetode når han skal forklare for oss hvorfor deres teknologi er så interessant, spesielt sett opp mot «Internet of Everything»:

– Vi føler at Thinfilm-teknologien er veldig interessant når det kommer til å lage en virkelig sammenkoblet verden. «Internet of Everything» er en megatrend som får mer og mer moment verden over, og som fokuserer på å bruke elektronisk intelligens for å sammenkoble milliarder – til og med trilliarder – av dagligdagse ting. Men vanlig silisium-basert elektronikk vil bare skalere til en viss grad. Vi trenger et paradigmeskifte hvis vil skal få til å bygge opp et fungerende «Internet of Everything», forteller han til Tek.no.

Skaleringsproblemet til silisium er noe hele elektronikkbransjen for tiden bryner seg på, i det som er en har kamp mot naturlovene. (Ekstra)

Et ark med trykte elektronikkretser. .Foto: Thinfilm

Og det er altså her Thinfilm – og trykket elektronikk – kommer inn i bildet. Thinfilm bruker spesialiserte strømførende materialer til å trykke minne, logikk, sensorer og andre komponenter. Ikke bare blir prisen lavere, men siden kretsene lages på kontinuerlige ruller med plast, har de mulighet til å raskt skalere og produsere enorme mengder kretser.

Mye billigere

Det meste av elektronikk i dag blir laget på silisiumbrikker, noe som krever en komplisert prosess av å legge på og etse bort materialer – noe vi har skrevet om tidligere. Etter at selve brikken er laget, må denne kapsles inn og deretter monteres på et kretskort for å kunne tas i bruk.

Til tross for at silisium også blir billigere, så vil det selv om fem år fortsatt koste flere dollar å lage en sensor som forteller deg hvilke temperaturer et produkt har blitt eksponert for – noe som er en alt for høy pris å legge til på for eksempel en kjøttpakke.

Foto: Thinfilm

Ved hjelp av å trykke elektronikken direkte på en plastfilm, så har Thinfilm gjort det mulig å produsere en slik sensor for bare noen titalls cent istedet. Og når prisen blir så lav, så er det plutselig mulig å integrere slike sensorer inn i alle mulige slags pakninger for å overvåke forskjellige ting som er interessant å vite om produktet.

Trykkingen av elektronikk foregår på ruller og kan minne litt om et avistrykkeri. En plastfilm føres igjennom forskjellige steg i trykkeprosessen og ender til slutt opp på en rull med ferdigtrykte kretser.

Siden dette er en relativt enkel prosess i forhold til det å produsere silisiumbrikker, så koster en fabrikk for å trykke elektronikk bare en hundredel av kostnaden for å sette opp en fabrikk for å lage silisiumbrikker, ifølge selskapet selv.

Men teknologien for å trykke elektronikk ligger fortsatt mange år bak silisiumteknologien, og vi vil nok ikke se skjermkort og annen komplisert teknologi trykket på en plastfilm med det første. Men det er heller ikke her teknologien er tiltenkt.

Merkevarebeskyttelse og tyverisikring

Det er i mellomsjiktet hvor det kreves noe elektronikk – men ikke alt for avansert – at denne teknologien virkelig får vist seg fra sin beste side.

Allerede har produktene til Thinfilm blitt tatt i bruk i blant annet merkevarebeskyttelse for luksusprodukter. Et elektronisk klistremerke plasseres på produktet ved produksjon og man kan dermed skanne produktene når de kommer frem for å sjekke at de ikke har blitt byttet ut med falske varer underveis i transporten. Sikring mot tyveri i klesbutikker er et annet bruksområde hvor teknologien også er tatt i bruk.

Temperatursensorene som de utviklet en prototype av på slutten av 2012 er også på vei ut på markedet, forteller Cummings:

– Vi leverte nylig noen funksjonelle prøver av vår smarte temperatursensor til Temptime, en global leder innenfor overvåkning av sensitive medisinske produkter, og de er nå igang med å presentere disse til potensielle kunder. Vi forventer å se disse sensorene på markedet i 2015.

Utover disse bruksområdene kan Cummings fortelle at de har opplevd interesse fra potensielle kunder innenfor mange industrier. som blant annet medisin, varer med kort hylletid, leker og spill.

Bruksområder innenfor medisin

En rull med trykkede elektronikkretser.Foto: Thinfilm

Se for deg at du bor milevis unna nærmeste sykehus eller legekontor, og at du har behov for å ta en blodprøve for å undersøke for eksempel glukosenivået ditt. Istedet for å reise langt avgårde for å gjøre undersøkelsen på et sykehus eller legekontor, vil du kunne gjøre testen hjemme.

Slike «helsesjekk i hjemmet»-løsninger er det veldig mange selskaper som satser stort på. Bare blant produsentene av forbrukerteknologi har vi sett at både Apple og Samsung gjør store fremstøt her.

Thinfilm har, i samarbeid med FlexTech, jobbet med et utviklingsprosjekt som fokuserer på overvåkning av glukosenivået i blodet ditt. Cummings har stor tro på teknologien deres på dette området:

– Vi tror denne teknologien kommer til å bli revolusjonerende innenfor den medisinske industrien. Vi ser for oss en fremtid hvor medisinsk personell kan sende et prøvesett til en pasient på et avsidesliggende sted. Pasienten påfører et sensormerke til huden sin, så fanger han opp dataene med mobilen, slik at dataene automatisk blir oversendt til legen for analyse. Teknologien går unektelig i den retningen, og den tilhørende effektiviteten og kostbesparelsen vil bli enorm, forteller Cummings.

Nesten alene

Det er få andre som har tilsvarende teknologi for å produsere elektronikk på plast, men det er allikevel konkurranse.

– Det er bare en håndfull selskaper som har hatt kommersiell suksess med trykket elektronikk. Som oftest konkurrerer vi med de tradisjonelle løsningene og allerede tilgjengelig teknologi.

Det kan nemlig være vanskelig å overbevise bedrifter om å satse på ny teknologi.

– Mange selskaper blir komfortable med ting slik de er, men når disruptive teknologier slik som trykket elektronikk forbedrer funksjonaliteten og driver kostnadene nedover, så vil flere og flere selskaper begynne å se etter nye løsninger. Hos Thinfilm opplever vi dette hver eneste dag, sier Cummings

Men som det ofte er med ny teknologi, så det er ikke nødvendigvis slik at alt går på skinner når de skal nå ut med teknologien til flere markeder, forklarer han:

– Fordi teknologien er relativt ny opplever vi en del utfordringer når det kommer til kommunikasjon og opplæring. Trykket elektronikk er et hett tema, og mange bedrifter innser at de kan bruke teknologien til deres fordel. Men å forstå detaljene, identifisere mulige bruksområder, og velge nødvendige spesifikasjoner – og sette alle de nødvendige prosessene på plass – det tar tid og krefter. Men ettersom økosystemet med partnere som man trenger for å drive volum og suksess fortsetter å utvikles, føler vi at kommersiell suksess og industriutbredelse av trykket elektronikk vil øke dramatisk.

Bevisst forhold til miljø

Minnekrets trykket på plastfilm.Foto: Thinfilm

Siden det å lage elektroniske kretser – og å integrere dette i blant annet innpakninger – vil føre til at mer elektronikk kastes, skulle man tro at dette kunne by på en del miljøutfordringer.

– Vi er fokusert på å utvikle tynne og fleksible «engangsprodukter». Vår trykte minneteknologi er ikke giftig, har passert strenge sikkerhetstester og krever ikke gjenvinning. Vår hensikt er å beholde de samme kvalitetene for våre smarte merker og andre produkter. Når vi snakker om de volumene Thinfilm kommer til å produsere fremover, så er muligheten til å trygt kunne kaste produktene i søpla etter bruk helt essensielt, forklarer Cummings.

Thinfilm har vunnet en rekke priser for teknologien sin. Senest i september i år gikk de av med seieren i CTIA's «Emerging Technology Award» og ble i tillegg kåret til «All Star Innovator» av pharmamanufacturing.com.

Tirsdag denne uken annonserte Thinfilm at det norske investeringsselskapet Ferd hadde gått inn med 150 millioner kroner for en andel på 7,3% av aksjene i selskapet, noe som åpenbart indikerer en viss interesse for teknologien.

Men det ikke bare innenfor trykket elektronikk at vi er i front på teknologi i Norge. Mirakelmaterialet grafén vil føre til revolusjoner innenfor teknologi >>

(Kilder: Thinfilm, Informationweek, Evrythng, Barrons)

Les også
Nå er endelig kjøleskapet og kaffemaskinen på nett
Les også
Slik gjorde vi kaffekoppen vår smart
Les også
Nå skal norske smartetiketter trykkes av teknologigigant
Les også
«Sjokolade-elektronikk» tok helt av – lar alle lage tingenes Internett
Les også
Her er smarttingene som skal berike livet ditt
Les også
Her er ølet tilkoblet Internett
Les også
Smarte dingser vil være «overalt» i 2022
Les også
Mirakelmaterialet grafén vil føre til revolusjoner innen teknologi
annonse

Les også