Til hovedinnhold
Artikkel

Derfor blir du plaget av den beryktede blåskjermen

Det finnes faktisk triks som kan stoppe den.

Den beryktede blåskjermen

Du er sikkert vant med å møte flere feilmeldinger fra maskinen din, gjerne på daglig basis, og de fleste har du neppe noen anelse om hvorfor de faktisk vises – før du ukritisk klikker de vekk.

En feilmelding viser deg informasjon når en uventet hendelse inntreffer. Ofte bærer den dårlig nytt, som at datamaskinen måtte ta en omstart, eller at programmet du jobbet i nettopp krasjet og måtte starte på nytt. En feilmelding er ofte kynisk og kald – den sier sjelden unnskyld og tar ofte for gitt at du godtar beskjeden den kommer med. Om Windows avsluttet uventet og alle dokumentene dine gikk tapt, svarer du «OK» hver eneste gang.

Feilmeldinger har herjet datamaskinen i all dens tid, og finnes i alle tenkelige former og fasonger. De foreslår faktisk også i de fleste tilfeller en løsning for å hindre at de kommer tilbake, men som vi skal se av denne artikkelen lykkes de ikke alltid i å nå frem med budskapet sitt.

Når man først er inne på temaet feilmeldinger, er det unaturlig å ikke nevne verstingen selv, som går under det beskrivende navnet «blåskjermen».

Stop Error (Blåskjerm)

Blåskjermen fikk en real overhaling i Windows 8, og den vil i alle fall gi inntrykk av at den er lei seg for at dataene dine kan ha gått tapt. Foto: Wikimedia.

Systemmeldingen «Stop Error» er på folkemunne bedre kjent som blåskjermen. Dette kommer så klart av meldingens bakgrunnsfarge og det faktum at den mangler en tittel.

Selv om blåfargen tar seg godt ut, var det ikke derfor den ble valgt som bakgrunn for feilmeldingen over alle feilmeldinger. Det er også av kompabilitetsårsaker at fargen har holdt seg konsis i alle år. Når datamaskinen krasjer må den klare seg uten hjelp av drivere – fordi nettopp driverene er den største årsaken til blåskjermen, og den må også kunne vises på en rekke forskjellig maskinvare. Uten drivere kan kun 16 farger vises på skjermen, og bare 8 av disse igjen kan brukes som bakgrunn.

Blåskjermen dukker opp om datamaskinen din støter på en så alvorlig feil at Windows må stoppe å kjøre, eller hvis datamaskinen kan ta permanent skade dersom den ikke slås av.

Denne feilmeldingen alene har sannsynligvis brødfødt mange hundretusen IT-konsulenter gjennom årene, og i stedet for å forbanne Microsoft neste gang en blåskjerm breier seg ut foran deg, bør du tenke på hvordan arbeidsmarkedet hadde sett ut uten denne slasken.

Mange er av den oppfatning at blåskjermen kommer av at datamaskinen deres er infisert av et virus eller annen skummel programvare. Dette er bare delvis sant. For selv om et virus kan gi blåskjerm er den største synderen dårlig kodede drivere eller brukerfeil, som kan resultere i komponenter som ikke fungerer og slettede systemfiler. Microsoft kan faktisk selv være kilden til den forhatte systemmeldingen.

Hva kan man gjøre etter en blåskjerm?

Det er ikke lett å fastslå årsaken til en blåskjerm, og det blir ikke enklere om den dukker opp ved forskjellige tidspunkt og i ulike sammenhenger.

For å komme til bunns i hva som førte til systemkrasjen er det alltid nyttig å notere seg feilmeldingen man får, for et kjapt Internettsøk i ettertid. Feilmeldingen kan begynne med ordet STOP og etterfølges av en serie av tall og bokstaver, og i Windows 8 foreslår faktisk blåskjermen selv at du slår opp feilmeldingen på Internett. Du er nemlig neppe alene om å søke opp STOP-koden, så utbredt som blåskjermen er.

Den kryptiske kombinasjonen av tall og bokstaver kan nemlig hjelpe deg å finne kilden til blåskjermen, slik at du unngår den samme meldingen ved en senere anledning.

Slik går du frem for å deaktivere automatisk omstart ved systemfeil. Klikk for større bilde.

Men en blåskjerm dukker sjelden opp mens du sitter der klar med penn og papir, så for å få tid til å notere ned feilmeldingen kan det være lurt å allerede nå deaktivere automatisk omstart ved blåskjerm.

Blåskjermen i Windows 9X. Foto: Wikimedia.

Det gjør du ved å gå til kontrollpanelet, og finn «System og sikkerhet». Derfra velger du «System», før du finner «Avanserte systeminnstillinger» i venstremargen. Vel inne i systemegenskapene velger du «Valg» under «Oppstart og Gjennoppretting», og fjerner avhukingen for «automatisk omstart» ved systemfeil.

Blåskjermen i Windows XP. Foto: Wikimedia.

Dermed unngår du at blåskjermen forsvinner ut av syne før feilmeldingen er notert.

Det første man skal gjøre dersom man kommer overfor en blåskjerm er alltid å notere ned STOP-meldingen som vises, og tenke igjennom hva du drev med rett før feilen inntraff. Deretter er det verdt å prøve en omstart av maskinen.

I de fleste tilfeller vil maskinen starte opp igjen som om ingen ting har hendt, men selv om den gjør det bør du sette av en times tid til å finne ut av hva som skjedde. Da blåskjermen dukket opp inntraff en hendelse som umiddelbart slo all luft ut av den høyteknologiske boksen din, og dette er ikke noe man ønsker skal skje igjen.

Et Internett-søk etter feilkoden kan i de fleste tilfeller sende deg på rett vei, og selv om vi ikke kan dekke alle feilmeldingene her, nevner vi et par:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA: Fører til en blåskjerm fordi et program har førsøkt å hente data fra minnet som ikke eksisterer. Feilen kommer ofte av ustabile minnemoduler, men kan også skyldes feil på L2-minne eller skjermkortminnet. Om du har overklokket ett eller flere av komponentene i datamaskinen bør du sette disse tilbake til standardfrekvenser.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: Denne meldingen kan tyde på problemer med maskinvarekompabilitet, enten gjennom driveren eller operativsystemet som er installert. Om du har oppgradert eller installert ny maskinvare i det siste er det verdt å forsøke å starte opp datamaskinen uten denne komponenten, eller med en alternativt komponent. Sjekk også om det finnes en nyere driver tilgjengelig for nedlasting fra komponent-produsentens hjemmeside. Driveren som fulgte med på CD kan du kaste, da den som regel vil være utdatert før komponentet forlot fabrikken.

DIVIDE_BY_ZERO_ERROR: Programmene som er installert på datamaskinen din forholder seg til tall i alle operasjoner de gjør. Meldingen betyr at et av programmene som kjørte på datamaskinen din i krasj-øyeblikket forsøkte å dele på null, noe som førte til blåskjermen. Her bør du gå de åpne programmene dine hardt etter i sømmene. Kan du avinstallere eller installere et alternativt program, eller finnes det en ny versjon av programmet?

Så enkelt er det å sikkerhetskopiere registeret.

REGISTRY_ERROR: Her har sannsynligvis registeret ditt kjørt seg skikkelig fast, men det kan også være hoveddisken din som synger på siste verset og feilet når den skulle lese en registerverdi. Som nevnt nedenfor kan du kjøre verktøyet for diskkontroll for å utelukke det siste alternativet, ellers er det anbefalt at du allerede i dag tar en sikkerhetskopi av registeret, og hele maskinen forøverig. Ved å søke opp «Regedit» og velge «Eksporter» i filmenyen kan du lagre en sikkerhetskopi av registeret på en ekstern harddisk.

Fra msconfig kan du skru av tjenester og oppstartselementer som ikke er nødvendige for at Windows skal starte.

Om Windows ikke vil starte igjen etter blåskjermen, kan du forsøke å starte i sikkerhetsmodus ved å trykke F8 mens maskinen starter opp. I sikkerhetsmodus starter Windows med et minimum av drivere og tredjepartsprogrammer. Om Windows da lykkes i å starte, kan du være sikker på at blåskjermen var et resultat av programmer som du selv har installert, og du bør benytte anledningen til å avinstallere de senest installerte programmene for å se om dette hjelper. I tillegg er det greit å rense opp i tjenester og programmer som starter automatisk. Programmet «msconfig» hjelper deg med dette, og det kan startes ved å trykke Windows-tast + R, skrive inn «msconfig» og trykke «enter-tasten».

Fra msconfig kan du skru av tjenester og oppstartselementer som ikke er nødvendige for at Windows skal starte.

Om du likevel ikke klarer å få start på Windows etter blåskjermen håper vi du har en sikkerhetskopi >>

Kan man forebygge en blåskjerm?

Sjekk diskene for feil før det er for sent.

Nei, for om du har denne oppskriften bør du kontakte Microsoft snarest for verdens uten tvil best betalte jobb.

Men man kan ta grep for å redusere sjansen for å møte en blåskjerm. Det viktigste punktet er å sikre at harddiskene dine er i tipp-topp stand.

Kontroller diskene dine ved å høyreklikke og velge «Egenskaper» i «Datamaskin» og velg «Verktøy»-fanen. Velg «Kontroller» og «Skann Stasjon».

Dette verktøyet finner eventuelle feil på filsystemet, og vil prøve å utbedre disse om det finner noen.

Videre er en rekke blåskjermer et resultat av den daffe typen som sitter foran dataskjermen. Finn frem støvsugeren eller komprimert luft på boks, og gi datamaskinen er skikkelig rengjøring. Hybelkaniner hører ikke hjemme noe sted, og aller minst i PC-en. Et lite støvlag kan nemlig ha mye å si for temperaturen og ventilasjonen inne i kabinettet.

Tilsvarende må det vurderes om rekord-overklokkingen av prosessoren, minnet, og grafikkkortet ditt virkelig er stabil. Dette finnes det flere verktøy for å teste dette, blant annet IntelBurnTest. En ustabil overklokking er sannsynligvis en av de hyppigste grunnene til blåskjerm blant våre tekniske lesere, som liker å eksperimentere med frekvenser og volt.

Drivere burde alltid holdes oppdatert. Før i tiden holdt man seg gjerne til ordtaket «If its not broken, don't fix it», men i dag kan man ha alt å vinne på å holde driverene oppdaterte. Hent ned nyeste driver fra AMD eller Nvidia i dag, for å være best mulig rustet mot blåskjerm. Som en bonus får man også bedre ytelse og nye funksjoner i spillene sine.

I tillegg til oppdaterte drivere, burde man vurdere en oppdatering av BIOS. Dette gjelder ikke minst for de som har bygget datamaskinen sin selv, da de ulike komponentene som jobber sammen i denne neppe er godkjent og testet for stabilitet på samme måte som en ferdigbygget maskin fra for eksempel HP.

En BIOS-oppdatering er ikke å anbefale for de som ikke forstår risikoen dette innebærer. Installerer man en BIOS som ikke er kompatibel med hovedkortet man sitter på, vil ikke Windows starte og man kan ende opp med en ødelagt datamaskin.

Et ondsinnet virus eller noe lignende fanteri kan også ha sneket seg inn på maskinen din. Uavhengig av om du opplever stadige blåskjermer eller ei, bør du alltid ha et antivirusprogram kjørende. Microsoft tilbyr faktisk et gratis for Windows-versjoner fra XP og opp.

Gammel gubbe er vond å vende

Slik ser OS X sin «blåskjerm» ut.Foto: Wikimedia

Om du likevel skulle treffe på en blåskjerm i fremtiden kan du trøste deg med at det ikke bare er Windows-leiren som er plaget av systemkrasj. Om så i mindre omfang, kan både OS X og andre Unix-baserte operativsystemer også gå på en snurr fra tid til annen. Da vises Kernel Panic-skjermen. I likhet med blåskjermen vises den om en programvarefeil er så graverende at det er umulig for maskinen å starte og rette problemet på egenhånd, noe som ofte fører til at en IT-kyndig person må skride til verks for å få maskinen på fote igjen.

Red Screen of Death i Longhorn, som var Beta-utgaven av Vista. Foto: Wikimedia.

Blåskjermen var en stund nesten synonymt med Windows og PC-en, og det var kanskje denne uheldige koblingen som Microsoft forsøkte å komme til livs ved å gi den en «makeover» i 2006. I prøveutgaven av Windows Vista var nemlig den beryktede blåskjermen plutselig blitt rød. Rødskjermen klinget ikke på langt nær så godt som blåskjermen i ørene til datafolket, og ville kanskje ha gitt Microsoft mulighet til å snu oppfatningen av operativsystemet.

Av en uvisst grunn falt dog selskapet tilbake på den tradisjonelle blåskjermen i den endelige utgivelsen. Kanskje hadde blåskjermen en for sentimental verdi for Microsoft-toppene til å skilles ad?

Blåskjermen er dog ikke alene om å gjøre IT-hverdagen sur for oss. Bli med over til neste side for å se noen av de andre feilmeldingene som har plaget oss »

Andre spesielle meldinger

Hva mener du egentlig?

Denne feilmeldingen er litt uklar.Foto: Wikimedia

Som om ikke skriverens stadige papirstopp og tonerskifter var bry nok, her er en kandidat som går disse småproblemene en høy gang. Meldingen PC LOAD LETTER har siden introduksjonen på Hewlett Packards skrivere stått som en bauta over hvordan man ikke bør skrive en feilmelding. Med flere millioner solgte enheter, er det trygt å påstå at mang en kontoransatt har måtte påkalle IT-avdelingens kloke hoder etter å ha støtt på denne feilen.

Og det er ikke så rart, for om du trodde at PC stod for «Personlig Datamaskin» tok du helt feil. I denne sammenhengen er PC nemlig en forkortelse for Paper Cassette. Og sammen med den siste delen av feilmeldingen i PC LOAD LETTER, er det lett å bli ledet til å tro at man må sende utskriftsjobben på nytt fra datamaskinen, da «letter» er en amerikansk standard for papir som tilsvarer resten av verdens A4-format.

Når man har fått klarhet i disse to betydningene kan man lese feilmeldingen på nytt, og forstå at alt skriveren ønsket var at brukeren skulle legge mer papir i magasinet.

Hvorfor gjøre det lett når man har ingeniører i arbeid?

Denne feilmeldingen har faktisk blitt foreviget på filmlerretet, i komedien «Office Space» Her får hovedrollen feilmeldingen rett i fleisen og spør seg hva kjuttan som menes med den. Og uten å avsløre for mye av det øvrige handlingsforløpet, så ender skriveren sine dager på en øde plass etter en omgang med det klassiske balltreet.

Ikke nok plass til å slette

Slett filer for å få slette filer!

Denne feilmeldingen er det ikke så lett å skjønne seg på. Datamaskinens harddisk er full, og nettopp derfor får man ikke lov til å frigjøre plass. Har man rett og slett passert «the point of no return»?

Vel, selvsagt ikke, men dette er nok et av kroneksemplene på hvor datamaskinens og menneskets logikk går hver sin vei. Om det er liten plass på maskinen, vil nødvendigheten av å slette filer før man kan slette nye filer gi perfekt mening for datamaskinen, mens de fleste mennesker vil klø seg i hodet.

Når man prøver å slette en fil, ønsker operativsystemet å flytte denne til søppelbøtten. Om størrelsen på denne filen er større enn ledig plass på disken, eller tilgjengelig plass for søppelbøtten, er det som oftest nok å tømme søppelbøtten først. Et annet trikst er å slette filen permanent og dermed unngå omveien innom søppelkurven, ved å holde Shift-tasten inne mens man trykker «Delete»-tasten.

POST-lydsignalet

Den interne høyttaleren kan enkelt nappes bort fra hovedkortet.

Feilmeldinger og bilder som forteller deg om problemer er vel og bra, men hva om problemet er så alvorlig at datamaskinen ikke klarer å vise de?

Problemstillingen førte ingeniørene hos IBM inn på tanken om å utstyre alle datamaskinene deres med en intern høyttaler. Hvem har sagt at en feil må kommuniseres skriftlig? Høyttaleren gir fra seg ett kort pip under datamaskinens POST-sekvens om alt var i skjønneste orden, mens om noe er forferdelig galt piper den flere ganger.

Akkurat hvordan en feil låter kommer an på type BIOS. Den første datamaskinen som IBM utstyrte med høyttaler, ga for eksempel fra seg ett kort og to lange pip om det var et problem med grafikkløsningen.

Men om ikke feil på maskinens hurtigbuffer er ille nok, var det en ekstra kjedelig opplevelse om man hadde en BIOS fra AMI. Da var standard prosedyre nemlig elleve godt hørbare pip, siden det ikke var mulig å justere volumet på den interne høyttaleren. Den kunne så klart fjernes manuelt fra kontakten sin på hovedkortet, men ikke alle tenker over slikt før det er for sent.

I dag er det mindre vanlig at datamaskinen varsler med lydsignal, da feilsituasjoner som ikke kan presenteres på skjermen ikke skjer så ofte som tidligere.

«Jeg vil jeg vil, men får det ikke til»

En klassisk feilmelding med problem og løsning side ved side. Bare synd at den er umulig å gjennomføre i praksis. .
Også Microsoft fremstod som litt korttenkte. Her som en skjermdump fra Windows 95.

Etter hvert som man ser flere feilmeldinger, kan det fort virke som om det felles målet i «menneske-maskin-interaksjon»-bransjen var noe som dette: Kan du ikke hjelpe brukerne, så prøv i det minste å forvirre dem. Og det var nettopp dette flere maskinprodusenter endte opp med å gjøre med deres «Keyboard not detected, press F1 to continue»-feilmelding, som kunne dukke opp like etter oppstart om tastaturet ikke var koblet til.

Feilmeldingen var egentlig bedre enn feilmeldinger flest, der den fortalte både hva som var feil, og presenterte et løsningsforslag. Problemet var bare at meldingen ikke kunne utføres. For hvordan kan datamaskinen registrere et tastetrykk om tastaturet ikke er tilkoblet?

Om man ikke leser meldingen helt ordrett og tenker litt selv, er det dog tydelig hva maskinen forsøker å be deg om. Den ønsker at du skal trykke F1 etter å ha koblet til et tastatur.

Hvorfor maskinprodusentene ikke har endret denne meldingen over de siste 20 årene er vanskelig å svare på, men kanskje det ville tatt bort noe av moroa med meldingen?

Den røde dødssirkelen

Dette synet gikk mange X-Box-kunder på nervene.Foto: Wikimedia

Å presentere kryptiske feilmeldinger og tallkoder for PC-brukere er en ting – de er dessverre blitt vant til denne kommunikasjonsformen. Men hvordan skulle Microsoft nå frem til konsollspillere om noe gikk galt?

Løsningen de landet på var i seg selv helt genial: Sirkelen foran på konsollen var delt i fire kvadranter, og kunne i en feilsituasjon vise status ved å lyse opp en kombinasjon av disse i rødt. Dette ga eieren mulighet til å slå opp i manualen og enkelt finne ut hva som var galt ved å se på posisjonen til lysene.

De ulike feilmeldingene til X-Box 360.

Denne feilmeldingen ble dessverre ikke kjent for sitt geniale og enkle uttrykk, men for sitt frekvente besøk med tilhørende kreative fikser. Det tok nemlig ikke lang tid etter lansering før man begynte å høre om de tre lysende kvadrantene og massedøden blant X-Box-konsollene.

I første runde valgte Microsoft å overse feilmeldingen. I andre runde benektet de omfanget og hevdet at feilmeldingen kun oppstod på 3 prosent av konsollene. Men i tredje runde etter nesten to år, erkjente de endelig eksistensen til «Red Ring of Death», som feilmeldingen ble kalt. Snuopperasjonen kom etter at flere personer som på tidspunktet stod uten garanti, åpnet konsollen sin og fant ut at intens varme hadde ført til smeltede grafikkbrikker, forvridde hovedkort og frakoblede kjøleribber.

Kreative «reparasjoner»

Uten garanti så folk seg nødt til å ta reparasjonen i egne hender, noe som ledet til at Microsoft fikk den noe usannsynlige rekorden i antall konsoller på besøk i stekeovnen. 10 minutter på 220 grader skulle nemlig føre til at kjøleribbene smeltet sammen med hovedkortet igjen, og uansett hvor utrolig det høres ut, så fungerte det for enkelte.

Et annet triks gikk ut på å pakke konsollen inn i et håndkle. Ikke alt for overraskende fungerte dette heller dårlig, da det førte til ennå høyere temperaturer.

Alt oppstyret sørget etterhvert for at Microsoft utvidet garantien for alle konsollene deres, noe som skulle koste selskapet svært dyrt. I senere tid viste nemlig rapporter at selskapet fikk så mange som 80 prosent av de første utgavene i retur.

Estimater for Microsofts kostnader i forbindelse med retur og reparasjon av denne feilen ligger på godt over 1,1 milliarder dollar, noe som gjør den til den mest kostbare feilen i historien.

Ville spare penger

Hvordan Microsoft kunne gå god for en konsoll med en så graverende designfeil skal ironisk nok komme av selskapets ønske om å spare penger. I stedet for å søke råd om arkitekturdesign fra eksterne eksperter som AMD og Nvidia, gikk denne oppgaven nemlig til selskapets egne ansatte.

Som avslørt førte dette til lite effektive komponenter som gav fra seg mye mer varme og trakk mye mer strøm enn nødvendig.

Etter flere modifiseringer, lanserte selskapet til slutt en «Slim»-variant av konsollen, som denne gangen bar AMD sin velsignelse. På Slim-utgaven er tilsynelatende Red Ring of Death historie, men den har i grunn bare gått i skjul i form av et blinkende grønt og rødt lys. Det er dog ingen ting som tyder på at problemet er spesielt utbredt lenger, verken i den ene eller andre formen.

Fortell gjerne i kommentarfeltet hvilken feilmelding du har mareritt om på nattetid.

Feilmeldinger er ikke så hyppige som tidligere, men det er uansett lurt å være på den sikre siden: Vi har samlet de viktigste programmene som kan redde datamaskinen din når uhellet først er ute >>

Les også
Slik fjerner du de små Windows-irritasjonene for godt
Les også
Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror
Les også
Kvitt deg med disse programmene og få en raskere PC
Les også
Dette er programvaren du må ha for å redde PC-en din
Les også
Bruk dette trikset for å slå av PC-en
Les også
Utsett dødsdagen til SSD-en
Les også
Møt piraten bak alle moderne nettsteder
Les også
Ikke kast den gamle maskinvaren din!
Les også
Vi har testet Oculus Rift – råere blir det ikke
Les også
Se den utrolige utviklingen i PC-grafikk
Les også
Dette trikset gjør masseinstallasjon lettere
Les også
Forskere har laget PC som aldri krasjer
Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
Fem klassiske PC-pek
annonse