Til hovedinnhold
ArtikkelDenne portable ruteren lader også mobilen din

D-Link DIR-510L lader også mobilen din

Smart universaldings løser mange problemer hvis du er mye på farten.

Kurt Lekanger, Amobil.no

D-Link har laget det de hevder skal være verdens første 802.11ac-ruter med innebygget mobillader. Vi har prøvd ruteren – og den viste seg å være nærmest et overflødighetshorn av funksjonalitet.

DIR-510L, som den heter, kan koble seg til Wi-Fi-nett, kablede nett og mobilnett og dele forbindelsen videre via det innebygde 802.11ac-aksesspunktet. Og den kan lade mobilen din når den er tom for strøm, samt dele filer fra USB-minnepinner til mobilen eller nettbrettet ditt.

Les også: Med denne overfører du kjapt filer fra mobil til PC

Foto: D-Link

For de som ikke er inne i den mest nerdete nettverksterminologien, så er 802.11ac den nyeste og mest avanserte standarden for høy overføringshastighet i Wi-Fi-nettverk. Ruteren gir deg et trådløst nettverk på både 2,4 og 5 GHz, og kan kombinere båndbredden til begge disse båndene for en total ytelse på 750 Mbps – i hvert fall på papiret.

Mobilt bredbånd

Vel så interessant for oss mobilinteresserte, er at du kan koble til en USB-dongle for mobilt bredbånd, og dele den mobile bredbåndsforbindelsen via Wi-Fi.

Listen over dongler som støttes er ganske lang, men dessverre har ruteren problemer med en del av donglene som selges av operatørene – siden disse gjerne har tilpasset firmware. Vi har ikke gjort noen grundig test av DIR-510L og ulike dongler, men forsøkte med en NetCom-versjon av en USB-dongle som sto på listen over støttede enheter. Denne ville ikke logge seg på mobilnettet. Skal du bruke DIR-510L til å dele mobilt bredbånd, bør du med andre ord kjøpe en «generisk» USB-dongle som står på listen over kompatible enheter – ikke en tilpasset versjon fra operatørene.

Slik ser oppsettskjermbildet ut i nettleseren på en PC.

Enkelt oppsett

Det å sette opp DIR-510L var en forholdsvis smal sak. Vi skrudde den på, og da dukket det opp to Wi-Fi-nettverk, ett på 2,4 GHz og ett på 5 GHz. Så er det bare å koble seg til ett av disse, og besøke konfigurasjonssiden via en nettleser.

Et «nettverkskart» viser deg om (og hvordan) du er tilkoblet internett, og hvilke enheter som er tilkoblet DIR-510L via Wi-Fi. Har du ikke koblet til en mobilt bredbånd-dongle, eller en Ethernet-kabel til et kablet nettverk, kan du trykke på et Internett-ikon for å skanne for Wi-Fi-nettverk i nærheten. Etter at du har valgt et Wi-Fi-nett og eventuelt lagt inn passord, vil DIR-510L dele denne forbindelsen videre via sitt eget 802.11ac-aksesspunkt. Kjekt når du er ute på reise.

Med MyDlink SharePort-appen får mobilen eller nettbrettet ditt tilgang til filer på USB-minnepinner koblet til D-Link DIR-510L.

Del filer til mobil og nettbrett

DIR-510L har to USB-porter, én på 0,5 ampere og én på 1,0 ampere. Den kraftigste porten bruker du hvis du vil koble til en USB-dongle for mobilt bredbånd, men du kan også bruke begge portene til å koble til en USB-minnepinne eller USB-basert harddisk.

Filer som ligger lagret på minnepinner eller disker koblet til DIR-510L kan deles med alle enheter som er koblet til via Wi-Fi. På PC-er må du gå via nettleseren, mens du på mobil og nettbrett kan bruke mobilappen MyDlink SharePort. Appen finnes til både Android og iOS.

En innebygget DLNA-server gjør at du kan streame filer fra minnepinner og andre tilkoblede USB-lagringsenheter til for eksempel en TV eller et nettbrett.

Bryteren til venstre brukes for å skru av eller på ruteren, eller velge mobillader-modus.Foto: D-Link

Lader mobilen

I tillegg til alle funksjonene vi har nevnt over, kan DIR-510L også fungere som et nødstrømbatteri til telefonen. Et innebygget batteri på 4000 mAh lar deg lade en telefon 1-2 ganger. D-Link sier at du også skal kunne lade nettbrett, men mange nettbrett krever mer enn 1 ampere – som er det maksimale den kraftigste USB-porten på DIR-510L kan levere.

Ruteren koster i underkant av tusenlappen. Sjekk Prisguide.no for beste pris akkurat nå.

Denne dingsen fra Kingston gjør noe av det samme:
Trådløs disk og kortleser til mobilen »

annonse