Tek.no

Artikkel Jakten på den beste spilloppgraderingen – del 3

Kan en steingammel spillmaskin reddes av nytt hovedkort?

Vi gir ikke opp vår syv år gamle maskin.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
11 Juli 2013 07:00

Introduksjon

Jakten på den beste spilloppgraderingen fortsetter, og denne uken gir vi oss selv et litt heftigere budsjett enn før. Vi vil nemlig finne ut hvor mye bedre spillene våre glir ved å bytte ut både hovedkort og prosessor, og så holde fast på alle komponentene vi kan.

Vi vet nemlig at vi kan få mye igjen for å oppgradere fra en kjempesvak prosessor til en litt nyere modell, men hovedkortet hindret oss i å ta en helt moderne sak inn i maskina, noe som også ble en utfordring da vi oppgraderte det eldgamle skjermkortet.

Ut med det gamle, inn med det nye – men vi holder oss til Deluxe-hovedkort fra Asus.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med en skikkelig svak prosessor endte vi nemlig med at de nyere skjermkortene våre ikke ble skikkelig utnyttet. I dag skal vi riktig nok holde oss til det samme skjermkortet som vi startet med, av hensyn til budsjettet, men vi vet at en oppgradering som dette baner vei for mye heftigere oppgraderinger senere.

Utgangspunktet

I faktaboksen ser du spesifikasjonene på datamaskinen vi starter med. Operativsystemet er lagt inn på en liten SSD for å få fortgang i oppstarten, ellers ligger det meste på harddisken.

Utgangspunktet ville altså en gang for lenge siden blitt regnet som virkelig heftig, og vi vet at med bare en kraftigere prosessor er det massevis av potensial vi kan få hentet ut.

Asus P5E3 Deluxe-hovedkortet støtter imidlertid ikke noe mer avansert enn prosessorer som kjører på LGA 775-sokkelen, som gjør det svært vanskelig å skulle finne noe som virkelig sparker fra. Denne sokkelen har nemlig ikke vært i bruk på flere år, så for å kunne gå lengre enn vi gjorde i vårt første forsøk må vi ha et nytt hovedkort.

Skjermkortet, et GeForce 9600 GT fra XFX, har vi sett at duger relativt godt fremdeles, selv om det er vel verdt pengene å bytte ut dette kortet med noe råere. Utfordringen når man skifter ut skjermkortet er, med oppsettet vi starter med, at prosessoren blir en flaskehals. I dag ser vi hva som skjer hvis vi fjerner denne flaskehalsen, uten å ta oss råd til et skjermkort i tillegg.

Bla om til neste side for å se hvilke oppgraderinger vi skal prøve oss på i dag »

Les også