Til hovedinnhold
Artikkel

Dette får norske ledere til å forkaste søknaden din

Drittprat på nettet kan koste deg drømmejobben

Xtra Personell

Negative utsagn på Facebook avslører deg. Bemanningsselskapet Xtra personell har spurt 512 norske ledere med personalansvar om hva det er som de reagerer spesielt negativt på når de sjekker bakgrunnen til en søker.

Seks av ti svarer at rasistiske ytringer, negative utsagn om arbeidsgiver, nakenbilder, uhøflig oppførsel og ytterliggående politiske utfoldinger, vil få mer enn halvparten av alle norske sjefer til å vurdere deg som helt uaktuell i rekrutteringsprosess.

– Undersøkelsen viser at arbeidsgivere setter lojalitet svært høyt når de sidestiller negative utsagn om arbeidsgiver med rasistiske ytringer, som man kanskje skulle tro var helt åpenbar diskvalifiseringsgrunn, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.

Sjefenes kilde er naturligvis sosiale medier som Facebook, Google+, Twitter, egne blogger, diskusjonsfora og så videre. Det krever ikke store datakunnskapene å spore opp hva en person har gjort på nettet siden barneskolen, og det er viktig å være bevisst hvilket inntrykke man gjør på nettet.

Den mest objektive referansen

Tenk deg om to ganger før du legger ut noe du kan angre på senere. Foto: iStock

Faktisk kan Facebook fungere som et svært godt alternativ både til CV, attester og referanser. I mange tilfelle kan en arbeidsgiver få mye mer ut av et enkelt søk på nettet enn å ringe diverse forskjellige referanser som ikke sier hva de mener eller mener hva de sier.

Slik kan de både få luket ut notoriske kranglefanter og illojale medarbeidere, og uten å spørre kan de ofte også sjekke søkerens politiske standpunkt. Slike spørsmål er ellers ikke tillat i et stillingsintervju.

Hardware.no har tidligere både skrevet om hvordan feil bruk av Facebook kan føre til oppsigelse, om hvordan du kan hindre at Facebook påvirker karrieren din, og hvordan du kan bruke sosiale media aktivt og bevisst slik at Facebook kan bli den beste CV-en din.

– Det som er gøyalt å dele med venneflokken, kan vise seg å være nok til at du ikke fikk den jobben du søkte på eller ønsker deg i fremtiden, sier Zimmermann videre.

Hun peker på at denne undersøkelsen viser er at det lille sleivsparket ikke bare har betydningen for den jobben du har, men også for de jobbene du søker på i framtiden. Med andre ord kan de ødelegge en hel yrkeskarriere.

Undersøkelsen viser også at det tar lang tid å glemme. 45,5 prosent av sjefene sier at eventuelle negative funn må være mer enn 5 år gamle for at de skal se bort fra dem. 17,2 prosent mener at de kan se bort fra dem hvis de er mellom 3 – 5 år gamle, mens kun 8,4 prosent vurderer funnene som for gamle etter ett år.

– Dette viser at det som sies og gjøres på internett kan hefte ved deg i lang tid. Hovedutfordringen er likevel som jobbsøker at selv om et eventuelt nakenbilde eller negativt utsagn om arbeidsgiver er «foreldet», så vil du ha en ulempe hvis de du konkurrerer med ikke har noe som hefter ved seg, sier Zimmermann.

Selv om en leder ser bort fra en gammel internetthendelse, vil det være menneskelig å velge den som ikke har så dårlig gangsyn at han blamerer seg på nettet, dersom valget står mellom flere godt kvalifiserte kandidater,

Også skrivefeil og dårlig språk påvirker

41,2 prosent av lederne i undersøkelsen sier at funn av skrivefeil og dårlig språk også vil gjøre jobbsøkeren uaktuell.

– Internett gir helt andre muligheter til bakgrunnssjekker av jobbsøkere enn tidligere, og kan da for eksempel avsløre at søkere har fått skrivehjelp til jobbsøknaden, mens det reelle språklige nivået er et annet. Min oppfordring til alle som ytrer seg på internett er å passe på hva du skriver, og at du uttrykker deg så språklig korrekt som du bare kan, sier Zimmermann videre.

– Jeg tror det er viktig at man gjør på internett som man vil gjøre ”In real life”. Hvordan du ytrer deg eller hva du deler, bør du tenke deg om med tanke på hva slags yrkeskarriere du vil ha. Det er klart det er mindre problemfylt med skrivefeil hvis du ønsker deg en butikkjobb enn hvis du ønsker deg en jobb innen bank og forsikring, mens det for begge typer karriere kan være svært vanskelig å få jobb hvis du har ytret deg negativt om din nåværende arbeidsgiver i sosiale medier, konkluderer Zimmermann.

Om du først får jobben, kan feil bruk av Facebook føre til oppsigelse:
Vet du egentlig hvor grensen går?

annonse