×
Annonsørinnhold for
Ultra vidvinkel gjør denne mobilen til et av de beste feriekameraene
Annonsørinnhold
(DeltaV)

Ultra vidvinkel gjør denne mobilen til et av de beste feriekameraene


  • VG PARTNERSTUDIO Dette innholdet er skrevet av VG Partnerstudio. VGs journalister og redaksjon, inkludert Tek.no, er ikke involvert i produksjonen.

Med sommerferien rett rundt hjørnet, kommer det forhåpentligvis øyeblikk man har lyst å forevige. Enten man er på storbytur, klatrer i fjellet, ligger på en strand i timesvis, er på en båt eller sykler i skogen, er det viktig å kunne ta bilder som gjenspeiler opplevelsen best mulig. Det er viktig med et kamera som er fleksibelt og kan fungere under alle forhold.

Samsungs S10 har noen av de mest avanserte kameraløsningene på markedet, og telefonens tre linser sørger for glimrende kvalitet uansett motiv og uansett når på dagen du tar bildene.

Siden lanseringen tidligere i år, har telefonen også fått en rekke programvareoppdateringer som har låst opp flere avanserte kamerafunksjoner - så mulighetene til å ta flotte bilder er enda bedre, like før sommerferien setter i gang.

La oss se på noen tips til hvordan kameraene kan utnyttes for å ta vare på virkelig gode sommerminner:

1. Bruk alle tre objektivene

Telefonene i S10-serien har tre objektiver på baksiden, ett som tar bilder i vanlig vidvinkelformat, ett som tar ekstra brede bilder i ultravidvinkel, og ett som zoomer inn på motivet uten tap av kvalitet.

 

Ultravidvinkel-kamera åpner for spennende bildemuligheter. Sveip for å sammenligne vanlig kamera og ultravidvinkel.

 Du bytter mellom disse tre sømløst, ved å trykke på et lite ikon på siden av søkeren. Det er klart at det «vanlige» vidvinkel-objektivet, som tar bilder i 12 megapiksler, er det du vil benytte deg mest av. Det tar glimrende, skarpe bilder og omfatter omgivelsene slik vi er vant til fra andre kameraer. Det har optisk stabilisering og dobbel blenderåpning, som blant annet sørger for gode nattbilder.

Når du bytter til ultravidvinkelmodus, åpner det seg muligheter for nydelige landskapsbilder, eller bare bilder som krever mer oversikt og mer bredde. Den vakre stranda du ferierer på i sommer vil fremstå enda mer imponerende i ultravidvinkel.

Du kan selvsagt også velge zoom-objektiv for nærbilder uten tap av kvalitet. Det å bruke zoom-funksjonaliteten på en kreativ måte kan åpne for spennende resultater.

2. Ta full manuell kontroll

Pro-modusen gir deg detaljert kontroll over bildet du tar. Foto: DeltaV

De fleste av dagens mobiler er satt opp til å ta veldig gode bilder automatisk. Stadig bedre programvare sørger for at kameraene tilpasser seg omgivelser og leverer gode resultater uten at du behøver å tenke for mye over det.

Men av og til ønsker man mer kontroll og mer detaljert påvirkning på bildene. Det er her Pro-modusen kommer inn. 

Den er svært enkel å aktivere: Det er bare å sveipe fingeren bort til Pro-fanen når du aktiverer kameraet. Derfra kan du justere parametre som ISO (kan settes til alt mellom 50 og 800), hvitbalanse, eksponering og aktivere manuell fokus.

Du kan også tilpasse fargetemperatur, kontrast eller skygger mens du tar bilder, og stille inn utløserhastigheten. Pro-modusen åpner altså opp for mye eksperimentering med bilder, og potensiale for skikkelig kule resultater.

Det finnes også en automatisert sceneoptimaliseringsmodus. Denne fungerer med alle linsene, og bruker kunstig intelligens for å ta det perfekte bildet. Det betyr at kontrast og fargegjengivelse tilpasses basert på motivet. For eksempel scener som solnedganger eller himmel med mye motlys blir automatisk forbedret. 

3. Bedre bilder i mørket

Nattmodusen gjør det mulig å ta tydelige bilder i mørke omgivelser.

Det å ta kvalitetsbilder i mørke omgivelser har alltid vært en utfordring for små mobilkameraer. Men takket være mer avansert programvare blir resultatene hele tiden bedre.

S10-serien har siden lansering fått flere programvareoppdateringer som har forbedret kvaliteten på mørke bilder betraktelig. Det finnes nå en egen nattmodus som automatisk sørger for at kameraene slipper inn mer lys når du tar bilder i mørke omgivelser, samt at andre innstillinger tilpasses for best mulig bilder i mørket. Det eneste kravet er at du holder telefonen stødig mens du knipser.

Den nyeste programvareoppdateringen sluppet i mai har forbedret kvaliteten på bildene ytterligere, ryddet unna en del bildestøy, og gjort det mulig å også bruke ultravidvinkel-objektiver til å ta nattmodus-bilder. Resultatet er rett og slett mer fleksibilitet og bedre kvalitet på bildene, uansett når du tar dem.

4. Fantastisk video

Egen Instagram-modus gjør at bildene kan deles lynraskt til tjenesten. Foto: DeltaV

Stillbilder er vel og bra, men noen ganger vil man filme høykvalitets-video. Her leverer S10 sylskarp kvalitet uansett hvilket kamera du bruker.

Kameraene på baksiden sørger for nydelige opptak i 4K-oppløsning og 60 bilder i sekundet. Vil du at klippene skal ta litt mindre plass, kan du selvsagt redusere oppløsningen, og filme i tradisjonelle 1080p. I de fleste modusene filmer også kameraet med HDR, som sørger for ytterligere kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse.

Ikke nok med det, også frontkameraet kan filme i 4K-oppløsning. Det betyr at selfie-opptak er av veldig god kvalitet.

S10 har et annet triks i ermet, nemlig en egen videomodus med ekstra kraftig stabilisering. Denne egner seg for mer hektisk action-filming, og betyr at telefonen utfordrer dedikerte actionkameraer som GoPro. Det er noen begrensninger: Du kan bare filme i 1080p i denne modusen, men likevel er det flott å ha denne muligheten tilgjengelig når du for eksempel setter deg på sykkelen i nydelig sommervær.

5. Lettere med sosiale medier

Alt dette innholdet må jo deles. Har man egentlig vært på ferie hvis man ikke har lagt det ut på Instagram? Heldigvis er sosiale medier bakt godt inn i S10-opplevelsen. For eksempel - Samsung har et offisielt samarbeid med Instagram, som dermed sørger for en integrert Instagram-modus i kamera-appen, med alle funksjoner bygget inn. Gjennom modusen kan bilder du tar med kamera-appen lastes rett opp til Instagram. Det er rett og slett en nyttig snarvei som eliminerer noen steg for å dele bilder.

Også applikasjoner som Snapchat får full tilgang til telefonens kamera, i og med at Samsung gir disse full tilgang til kameraene og programvaren. Dette er ikke alle telefonprodusenter som gjør. Resultatet er rett og slett bedre bildekvalitet på sosiale medier, og mer brukervennlighet.

Til toppen