Tek Story Labs

Tok én mastergrad-forelesning i uka, gikk opp 110 000 kr i lønn

Marius (28) ga karrieren fart med en mastergrad i informasjonssystemer – mens han var i jobb.

Produsert av VG Partnerstudio

RETT FRA INDIA: Marius har fått reist og oppleve mye i de tre årene han har jobbet for Capgemini. Foto: Tek Story Labs

– Den gamle jobben min hadde nok vært mer spennende om jeg visste alt det jeg vet nå. Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg skiftet beite altså, forsikrer Marius Volden (28).

Han lener seg tilbake i stolen, og trekker inn sola med et avslappet smil.

For tre år siden jobbet han som deltidsassistent på nettsidene til en rekvisitabutikk. Nå har den blide Oslo-gutten nettopp kommet tilbake fra et eksotisk halvår i India, på oppdrag for det globale konsulentselskapet Capgemini.

Til daglig jobber han som rådgiver for noen av landets største aktører – Posten, Sas Consulting, NAV. I tillegg har han startet en bedrift på fritiden, som lager apper for festivaler som Roskilde og Norwegian Wood. Marius er en ivrig sjel.

Tretti mil unna sitter Dag Aksnes (39) på kontoret sitt på Danmarksplass, Bergen. Han har aldri traktet etter konsulentlivet der du stadig hopper til nye kunder, og trives best som systemeier der du må jobbe langsiktig med tjenester, hele veien fra idé til lansering og drift.

FORFREMMET: Halvveis i masteren fikk Dag Aksnes jobben som global leder for CRM-systemet til itslearning. Foto: Privat

Han jobber som global CRM-manager for itslearning, som leverer utdanningsløsninger til skoler verden over. Jobben hans er å passe på at IT-systemene gir optimal støtte til organisasjonen av selgere og utviklere, fra Boston i vest til Sankt Petersburg i øst.

Dag og Marius gjør suksess i vidt forskjellige yrker, men har én ting til felles: De har begge tatt en mastergrad i informasjonssystemer ved Westerdals (før kjent som NITH).

Studerte ved siden av jobben

For Dag startet det med et ønske om å ta karrieren videre til neste nivå, etter å ha jobbet i flere år på supportavdelingen.

– Jeg syntes ikke arbeidsoppgavene mine utfordret meg nok, og hadde lyst å lære meg mer om databaser. I stedet for å ta en rekke dyre dagskurs, oppdaget jeg masteren, og tenkte "why not, hvorfor ikke bare prøve", forteller Dag.

Han skrev en søknad til ledelsen i itslearning, der han forklarte hvordan kunnskapen han fikk i masteren ville gagne bedriften på sikt. Det passet godt med planene i det ambisiøse selskapet, og han fikk innvilget permisjon med lønn så han kunne pendle til Oslo for å ta forelesningene.

Mastergraden på Westerdals er delt inn i ti intensive moduler, der du starter og blir ferdig med hvert fag i løpet av fire uker. Det betyr at du slipper å grue deg til lange eksamensperioder mot slutten av året, og i stedet får en jevn progresjon.

Søknadsfristen for Master of Information Studies er i august

RASKT FERDIG: Hver av de ti modulene i mastergraden varer kun én måned, og avsluttes ved at du leverer inn et essay som avgjør karakteren din. Foto: Tek Story Labs

Totalt har du 80 fulle dager med forelesninger. Tar du mastergraden over to år, vil det si at du i snitt har litt under én forelesningsdag i uka. Det er også mulig å ta den over tre år om du vil ha et roligere tempo.

Hektisk hverdag

Noen hvilestund blir masteren uansett ikke. Både Dag og Marius forteller at de måtte jobbe hardt for å komme i mål.

– Det var stort sett leveranser hver dag vi hadde forelesning, pluss essayet som måtte leveres på slutten av modulen. Jeg ble ganske usosial mens modulen pågikk, men etter fire uker var jeg ferdig med faget. Det var en ordning jeg likte godt, sier Dag.

For å sikre at studentene klarer å fullføre det tette løpet med gode karakterer, har Westerdals satset på mindre klasser enn det som er vanlig andre steder – maksimalt 20 studenter av gangen.

– Vi satt ikke femti meter unna foreleseren i store saler, slik det ofte er på andre skoler. Klassen var liten nok til at vi fikk engasjert alle, og det ga grobunn for gode diskusjoner.

Få arbeidsgiveren din til å betale

En annen unik side ved Westerdals masterstudier er praksisperioden, der du blir plassert ut åtte uker i en bedrift for å jobbe med en aktuell problemstilling i bransjen.

– Alle sier at de har industriforankring, men vi har det faktisk som en del av læreplanen. Studentene skal være ute i en bedrift, poengterer fagleder for masterstudiet, Asle Fagerstrøm.

Ønsker du å få sjefen til å betale for studiene er praksisperioden et godt argument. Den åpner for at du kan jobbe for arbeidsgiver i åtte uker som en del av utdannelsen, samt bruke masteroppgaven til å løse en reell problemstilling dere har.

MANGE LEKETØY: Westerdals har en egen lab der studentene kan prøve ut ny teknologi. Her viser fagansvarlig på masterstudiet, Asle Fagerstrøm, hvordan 3d-skriveren deres fungerer. Foto: Tek Story Labs

Dag studerte for eksempel hvordan selskaper som itslearning kan integrere IT-systemene så de snakker bedre sammen. Bare ett år senere oppsto det behov for en global leder av CRM-systemene, en stilling han i praksis hadde gjort seg selv skreddersydd for.

En hyggelig bonus med å få arbeidsgiver til å dekke utdannelsen, er at det er som regel er skattefritt.

Snappes opp av konsulentbransjen

Marius opplevde at studiene åpnet nye horisonter i jobben hans som markedsassistent på Staples. Han kom stadig tilbake med en ny og spennende modell eller teori på digital kundehåndtering, som han og sjefen kunne prøve ut i nettbutikken neste dag.

Han tror mastergraden hjelper deg å forstå helheten av ting.

FORETREKKER MASTER: Capgemini ser først og fremst etter masterstudenter når de skal hyre nye konsulenter. Foto: Cap Gemini

– Med bachelorutdannelse kan du være dyktig til å implementere et IT-system, men du har ikke nødvendigvis forståelsen av hvordan systemet påvirker prosessene og menneskene. Med masteren fikk jeg en helt annen innsikt i de bakenforliggende behovene, forteller Marius.

Denne kompetansen åpnet en helt ny dør for Marius. Høsten før innleveringen ble han oppringt av Capgemini, som hadde plukket opp visittkortet hans og ville prate med han. Han ble hyret inn som seniorkonsulent, noe som ga han en umiddelbar lønnsøkning på 110 000 kroner.

Han er ikke alene om å snappes opp av den talenthungrige konsulentbransjen.

– Vi har tatt inn mange studenter fra Westerdals, både på master-og bachelornivå. Det er én av få skoler som har en utdannelse skredersydd for arbeidet på min avdeling, forteller Capgeminis sjef på avdelingen for informasjonssystemer, Lasse Bache-Mathiesen.

Master står sterkest

Han er tydelig på at lang utdannelse har høy standing i Capgemini.

– Vi foretrekker helt klart masterstudenter. Vi begynner å få mange ansatte i India, som tar en større del av programmeringsjobbene. Jeg tror derfor at de norske bachelorkandidatene vil få mer vansker med å få arbeid fremover. Mitt råd er å ta så mye utdannelse som mulig.

Mastergraden er også mer økonomisk, mener han:

– Grunnopplæringen hos oss vil være den samme som for bachelorkandidatene, men du får en høyere startlønn, og det at du har to år mer erfaring gjør at du rykker raskere oppover i systemet. Sånn sett kan du si at du får "godskrevet" de to årene du bruker på masterstudiet.

En tung forståelse av informasjonssystemer kan også være en snarvei til ledergruppen.

– Forretningssystemene har blitt så viktige for driften av et selskap, at ledelsen er nødt til å reflektere rundt dette når de tar beslutninger. Med en mastergrad forstår du hvordan systemene kan brukes til å øke bedriftens konkurranseevne, og du har derfor en naturlig plass ved bordet, mener Fagerstrøm.

Slik gjør du det

Westerdals har løpende opptak til masterstudiene frem til oppstart 27. august, så det er ennå ikke for sent å søke.

Fyll ut søknadsskjemaet for å sikre deg din plass:

Søk på Master of Information Systems

tracker