Slik tar du i bruk de lynraske PCI Express SSD-ene

Nye løsninger er mer fleksible og raskere enn noensinne.

Produsert av VG Partnerstudio

Hvis vi sier SSD, tenker du nok først og fremst på de små og nette enhetene som minner mest av alt om en krympet harddisk. Da de kom på markedet for rundt åtte år siden ble vi fristet med høy ytelse, ingen lyd og en kompakt formfaktor.

Tiden har fått fremover, og nå er det en helt ny type SSD som ligger an til å få sitt gjennombrudd – de lynraske NVMe PCIe SSD-ene. Hva dette betyr skal vi forklare deg litt lenger ned, men det sentrale er at disse tar i bruk et helt nytt grensesnitt som er skreddersydd for SSD-er, ikke harddisker slik SATA-grensesnittet er. De fleste moderne laptoper og stasjonære maskiner støtter nå denne nye teknologien.

Hvis du ser på de vanlige SATA-SSD-ene som en folkevogn, er disse som sportsbiler å regne i forhold.

Den nye teknologien er som en motorvei uten en eneste bomstasjon, påkjøringssfelt eller andre hindre. Dataene dine får endelig flyte uhindret i lynrask hastighet.

Hva er denne nye teknologien, og hvordan tar du den i bruk? Se filmen øverst i denne saken for en forklaring på hvordan du tar NVMe PCIe SSD-ene i bruk og installerer dem. I tillegg har vi satt sammen tre konkrete fordeler med disse råtassene:

1. NVMe PCIe er betydelig raskere

Det starter med grensesnittet. Selv om SSD-er er generelt sett er veldig raske, møtte de fort en flaskehals med SATA-grensesnittet, som lar lagringsmediet kommunisere med resten av PC-en din. SATA var opprinnelig designet for tradisjonelle, mekaniske harddisker, og bremser dermed overføringshastigheten og båndbredden.

SATA-grensesnittet er fortsatt mer enn bra nok for mindre krevende bruk. Men for de som krever skikkelig ytelse, er det først og fremst PCI Express (PCIe) som er løsningen.

PCIe er den fysiske tilkoblingen mellom SSDen og hovedkortet, mens programvaren som tar seg av kommunikasjonen kalles for NVMe. Det er en protokoll som er utviklet spesielt for SSD-er og som eliminerer flaskehalsene.

Driveren sørger blant annet for at forsinkelsen mellom SSD og resten av systemet blir dramatisk redusert. Og det koker ned til at kombinasjonen av PCIe og NVMe gir lese- og skrivehastigheter som er opptil fire-fem ganger høyere enn før. En vanlig SATA-SSD gir deg typisk rundt 550 MB/s, mens disse SSD-ene kan by på hele 2600 MB/s!

2. Teknologien gjør det mulig å gjøre SSD-en mindre

De to teknologiene anføres av en mindre formfaktor, kalt M.2. Denne gjør at nye SSD-er ikke bare kan være raskere, men også fysisk mindre.

Det kommer mange forkortelser inn i bildet, men essensen med M.2 er enkel: Enhetene er fysisk små, slik at de er ideelle for maskiner som de slankeste bærbare. Det er i praksis ingen kompromisser.

De støtter også både SATA- og PCIe-grensesnitt og alle andre essensielle standarder.

Formfaktoren tillater samtidig et bredt utvalg av kapasiteter. Selv et knøttlite M.2-kort kan tilby lagringskapasiteter fra 128 gigabyte til 1024 gigabyte, og trengs det mer kan lengden på kortet økes for å få plass til flere minnebrikker.

3. Det finnes mer fleksibilitet

At SSD-en kan lages fysisk mindre basert på etablerte standarder bringer også med seg en annen fordel; det lar produsentene lage løsninger som kombinerer alle de moderne teknologiene for å gi oss det ultimate produktet.

Du som bruker får rett og slett mer fleksibilitet, fordi det samme produktet med alle fordelene som hører med kan passe både i den stasjonære PC-en din, i laptopen og i enkelte tilfeller også nettbrettet ditt. Du trenger altså bare å kjøpe én SSD i dag, og om du bytter fra stasjonær PC til laptop om noen år kan du ta med deg den samme SSD-en.

Dette er mulig fordi enkelte NVMe PCIe SSD-er selges med et valgfritt adapterkort, som konverterer M.2-formaktoren til tradisjonell PCIe. Denne kontakten har så godt som alle stasjonære PC-er, mens M.2 i selv seg er mindre utbredt.

Derfor er alt dette viktig for deg

Det er virkelig mye å tjene på å investere i en SSD som støtter NVMe-protokollen.

Se på ytelsen: Lesehastigheten er på opptil 2 600 MB i sekundet, sammenlignet med opptil 550 MB i sekundet på en SATA-basert SSD. Lesehastigheten sørger for at blant annet spill lastes raskere eller at tunge filer åpnes fortere. Skrivehastigheten er på opptil 1 600 MB/s, mens en SATA-SSD klarer opptil 530 MB/s.

I den virkelige verden betyr det for eksempel at tunge spill kommer i gang merkbart raskere. Spillnettstedet Destructoid gjorde nylig en test på akkurat det, og konkluderer med at blant annet åpen verden-spill tjener på teknologien, da strømming av data foregår raskere.

Et tungt spill som Fallout 4 gikk fra å bruke 1:01 minutter på å laste til kun 11 sekunder. Crusader Kings 2 gikk fra 1:42 minutter til 11 sekunder. Det er noe du vil merke om du spiller mye - kjappere innlasting av brett og generelt bedre ytelse. Det samme gjelder når du jobber med tyngre applikasjoner. Den omfattende testen til Anandtech er et annet bevis på at PCIe-baserte SSDer utklasserer SATA, uansett bruksområde.

Møt den lynraske Toshiba OCZ RD400

Les mer her »

Programvaren som åpner fullt potensiale

Les mer her »

Smertefri garantiordning

Les mer her »

tracker