Foto: OCZ

Slik sørger en SSD for at dataene din er ekstra trygge

Tre faktorer er nøkkelen for en rask, billig og pålitelig SSD.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

I et anonymt laboratorium i Abingdon, en drøy time utenfor London, finner vi noen av klodens ledende spesialister på å konstruere en SSD, det lynraske lagringsmediet du finner i nye PC-er.

ARKITEKTUR-INGENIØREN: Rob Sykes jobber ved OCZs forskning- og utviklingssenter i Abingdon, Storbritannia. Oppgaven er sørge for at SSD-ene de lager er de mest pålitelige og beste på markedet.

ARKITEKTUR-INGENIØREN: Rob Sykes jobber ved OCZs forskning- og utviklingssenter i Abingdon, Storbritannia. Oppgaven er sørge for at SSD-ene de lager er de mest pålitelige og beste på markedet.

Målet deres er å gjøre SSD-ene du kjøper enda mer pålitelig, raskere og billigere. Det er ikke en lett utfordring, da de tre av natur egentlig er motsetninger: vil du ha mer av den ene, må du ta noe fra den andre. Men ingeniørene her i Abingdon har funnet løsningen:

– Det har skjedd utrolig mye de siste årene. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, starter Rob Sykes.

Han er seniordirektør i avdelingen for løsningsarkitekturer hos SSD-produsenten OCZ. De siste årene har han jobbet med å sikre teknologien som skal gi deg som bruker en lynrask og feilfri opplevelse av PC-en din.

Utfordringen har ikke vært liten. Som nyvinninger flest opplevde SSD-ene utfordringer med nettopp påliteligheten de første årene. Men i dag, bare noen år senere, er virkeligheten en helt annen. Returraten har nemlig aldri vært lavere.

– Det er en grunn til at det går så bra som det gjør nå. Det er ikke flaks. Det har vært fire krevende år som ikke har kommet av seg selv, erkjenner Sykes.

Bransjen har nemlig løst oppstartsproblemene – slik at dataene dine nå ligger tryggere lagret enn noen gang. Det er også mye av grunnen til at de har kommet inn i varmen til selv Norges største varehuskjede for forbrukerelektronikk, Elkjøp.

Men hva er det som egentlig har skjedd de siste årene for å gjøre dette mulig?

Toppmoderne fabrikker gir deg billigere og bedre SSD-er

Starten på historien om hvorfor SSD-ene er mer trygge å bruke nå, startet da OCZ ble kjøpt opp av giganten Toshiba. Nå var plutselig OCZ i samme posisjon som de sterkeste spillerne på markedet: De fikk direkte tilgang på en av de viktigste og den desidert dyreste brikken i en SSD, nemlig minnet.

Dette har veldig mye å si for hvordan de som produsent kan designe en velfungerende SSD.

Video

– Før kjøpte vi bare minnet av en leverandør, og designet produktene våre ut fra spesifikasjonene til dette minnet, forteller Sykes.

– Nå lærer vi veldig mye mer om hvordan minnet fungerer helt ned på atomnivå: Hvordan det reagerer under lange og krevende økter, og hva vi kan gjøre med firmwaren og kontrolleren for å få mest ut av den.

Partnerskapet har gitt store fordeler for ytelsen, men kanskje mest av alt på utholdenhet; at SSD-en er i stand til å holde ytelsen sin over lang tid. Toshiba bruker årlig svimlende summer, 250 milliarder kroner, på å oppgradere og forbedre fabrikkene sine, noe som gir høyere produksjonskvalitet på råmaterialet.

Som en konsekvens av dette samarbeidet har ingeniørene de siste årene designet og bygget helt egne kontrollere, selve hjertet i en SSD. Å lage denne fra bunnen av og opp er noe kun de største aktørene i bransjen er i stand til å gjøre.

Det koster mye tid, penger og krefter, men er definitivt verd det for å kunne levere den ytelsen og påliteligheten brukerne forventer.

Tester SSD-en for det absolutte «worst case»

Gode råvarer og et godt forhold til leverandøren er selvsagt ikke alt. Sykes og ingeniørene i Abingdon har gjerne jobbet måneder om gangen, med å teste, forme og programmere om kjernelogikken i en SSD.

– Vi gjør vårt aller beste for at SSD-en skal ha så god ytelse som overhode mulig, uansett forhold, sier Sykes.

Før OCZ begynner å produsere det fysiske silisiumet som utgjør kontrolleren og minnet, gjør det et hav av simuleringer med dataprogrammer for å se hvordan det vil oppføre seg under alle tenkelige og utenkelige scenarioer.

Video

Måler er å få vite hvor dårlig det kan fungere under et «worst case»-scenario. Med simuleringene lager ingeniørene forskjellige scenarioer som presser SSD-en inn i et hjørne, og hver gang SSD-en gjør noe panisk og dumt lager de en fiks for dette før hele testrutinen gjentas på nytt og på nytt.

En slik test kan for eksempel være at de på et tilfeldig tidspunkt skyter inn en kommunikasjonsfeil samtidig som SSD-en skriver data, for å se hvordan den reagerer.

– Man kan ikke leke med kvaliteten. Plugger du inne en SSD, så skal du være trygg på at den fungerer inn i fremtidenRob Sykes

Testene gjennomføres også på fysisk maskinvare i veldig mange kombinasjoner, men fordi selv to helt identiske systemer i praksis alltid vil være litt ulike, er det simuleringene som gir mest verdi.

– At vi jobber slik gir oss solide marginer på feilmarginen, fordi vår interne standard er «worst case», sier Sykes.

SSD-er må holde ut et maraton

Den andre store forbedringen SSD-er i dag har fått er at de har slitt med å holde ytelsen sin over tid. Enhver SSD kan lagre et lite sett med data lynraskt, men problemene baller på seg om du forsøker å lagre veldig store datasett over lang tid, samtidig som SSD-en begynner å bli full.

For en SSD er dette et maraton, og det stiller helt andre krav enn en kort sprint.

Video

Denne utholdenheten er et sluttresultat som primært defineres av tre faktorer faktorer:

  1. Antallet runder med skriving og lesing som minnebrikkene takler, såkalte P/E-sykluser. Fysikkens lover setter et øvre tak for hvor mange sykluser som er mulig å gjennomføre før minne rett og slett blir slitt ut.
  2. Overbooking av lagringskapasiteten. Om produsenten legger inn noen ekstra gigabyte med lagring som du ikke har tilgang til kan SSD-en spre dataene dine bedre. Problemet er at ingen forbrukere vil betale for at en SSD kommer med 30 prosent færre gigabyte enn du får tilgang til, så overbookingen holdes til rundt 7 prosent.
  3. Hvor presist SSD-en skriver data. Dette er veldig komplisert elektronikk og programvare, og det er ikke unormalt at en SSD skriver og lagrer data dobbelt, selv om den ikke egentlig trenger det.
– Vi gjør vårt aller beste for å ikke lansere noe som har dårlig ytelse for brukerenRob Sykes

– Det første og andre punktet kan vi ikke endre på, men vi kan gjøre noe med hvor presist SSD-skriver data. Det er veldig, veldig krevende å lage programvare som får SSD-en til å skrive hver eneste bit riktig, når den ikke aner noe om hvilke filer du lagrer neste gang, men det er mulig, sier Sykes.

– Vi har studert og optimalisert dette mye over de siste årene. Vi har finjustert firmwaren og kontrolleren slik at den klarer en maraton.

Påliteligheten har aldri før vært bedre

HOLDER UT: Trion 100 er OCZ' nyeste SSD for forbrukerne. Den har lav pris, men ytelsen, påliteligheten og utholdenheten er høy.

HOLDER UT: Trion 100 er OCZ' nyeste SSD for forbrukerne. Den har lav pris, men ytelsen, påliteligheten og utholdenheten er høy.

Så hva betyr all denne testingen, utviklingen og samarbeidet til syvende og sist? Kort fortalt: SSD-ene har i dag en pålitelighet selv harddisk-produsentene kan misunne.

OCZ er i dag ett av få selskaper som nå publiserer sin egen feilrate offentlig på egen hjemmeside, basert på SSD-ene som returneres under selskapets omfattende garanti- og returordning. Blant selskapets aktive modeller er den gjennomsnittlige returraten nå nede i 0,56 prosent.

For å settte tallet i kontekst viser tall fra skylagringsselskapet Blackblaze, som står bak den mest omfattende statistikken du kan oppdrive på hvor pålitelige harddisker er, at harddiskene i deres systemer har en feilrate på 4,81 prosent. Dette er ikke tall som er direkte sammenlignbare, men de bygger kontekst.

– Personlig blir jeg fortsatt litt overrasket over de få returene vi har. «Hva skjedde egentlig her?» «Hvordan overså vi dette under testingen?». Det er derfor vi har ShieldPlus-garantien vår, fordi om en SSD feiler så vil vi genuint vite om det.

– Det er bare sånn vi kan bli bedre, forteller Sykes.

SSD-en for folk flest

Opplevelsen av en god SSD handler også om systemer utenfor det fysiske produktet. Som produsenter flest gir også OCZ med en egen programvare kalt SSD Guru, som ment å hjelpe den gjengse SSD-brukeren med å overvåke, vedlikeholde og tilpasse ytelsen til produktet. Og er det noe du ikke finner ut av selv, har du døgnåpen nettsupport tilgjengelig.

SSD-er er nemlig ikke noe som lenger bare tilhører de mest dedikerte PC-brukerne, kan Liam Fadaei, innkjøper av datautstyr i Elkjøp Norden, fortelle. Siden september har de vært den største salgspartneren til OCZ i norden:

– Vanlige forbrukerne blir mer og mer bevisste på fordelene en SSD kan tilby. Vi opplever at stadig flere forbrukerne selv vet veldig mye om teknologien og mulighetene den byr på.

– SSD-ene har nå truffet folk flest, og samtidig blitt billigere, sier Fadaei.

For samtidig som påliteligheten har gått opp, har den teknologiske utviklingen også gjort det mulig å senke prisene.

Det synes med OCZ' nyeste lavprismodell Trion 100. Den er ment for de som enda ikke har tatt steget over fra harddisk til SSD. Trion 100 gjør PC-en din lynrask slik en SSD skal, og er den første SSD-en fra OCZ som tar i bruk den helt nye minneteknologien TLC. Med denne teknologien senkes prisen betraktelig, til en startpris på rundt 500 kroner, fordi mer data kan lagres på hver minnebrikke.

Rob Sykes i OCZ har jobbet lenge med teknologien bak Trion 100, og sammen med Toshiba har de tilbragt mange, mange timer på laboratoriet for å forsikre seg om at den er pålitelig, holder ut under lange økter og samtidig kan levere høy ytelse:

– Man kan ikke leke med kvaliteten. Plugger du inne en SSD, så skal du være trygg på at den fungerer inn i fremtiden, avslutter han.

En SSD gjør PC-en lynrask

En SSD er den desidert mest effektive oppgraderingen du kan gjøre for at en treg PC skal oppleves som lynrask. I tillegg vil en SSD gi laptopen din bedre batteritid. OCZ Trion 100 tar i bruk den nyeste teknologien på markedet, har hyggelig pris og kommer med ShieldPlus-garanti.

Se fordelene en ny SSD som Trion 100 kan gi deg

tracker