Hvordan kjøper jeg SSD-en som gir meg mest for pengene?

Vår interaktive kjøpeguide gjør det lettere for deg å velge.

Produsert av VG Partnerstudio

SSD-ene har kommet for å bli. Du finner dem i alt i alt fra tungvektere av stasjonære PC-er, til de netteste laptoper. Grunnen er enkel: Gammeldagse harddisker har for mange blitt den siste flaskehalsen, og en SSD er kanskje den oppgraderingen av alle som vil sette mest fart i PC-en din.

Selv om du kanskje allerede har kjøpt en SSD for 2 – 3 år siden, så har det skjedd en rivende utvikling siden den gang. Ikke bare fra produsentene selv, men helt nye og moderne teknologier har blitt akseptert som bransjestandarder. Det gir deg høyere overføringsytelse, bedre energieffektivitet eller og sikring mot tap av data.

Likevel er det ikke lett å navigere i mylderet av modeller og forkortelser der ute. Vi har derfor laget en generell kjøpeguide som hjelper deg å navigere i markedet via tre enkle spørsmål. Vi har tatt utgangspunkt i våre egne SSD-er, men disse tipsene er universale.

Klikk på bildet for å komme i gang!

Hvilken type bruker er du?
– Er du en helt gjennomsnittlig PC-bruker, gå etter pris
– Er du en mer ivrig PC-bruker bør du se etter spesielle funksjoner
– Gjør du de spesielle tingene ingen andre gjør trenger du en spesialløsning
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 1 i artikkelen!

Programvare som hjelper deg
En SSD er et heldigitalt produkt, og ved å installere produsentens programvare får du tilggang til flere nyttige funksjoner. Du kan justere på de avanserte innstillingene, sjekke helsen og oppdatere programvaren.
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 3 i artikkelen!

Hjelp når du trenger det
Uhell og feil kan dessverre skje, og da er det godt å vite at du enkelt og smertefritt kan få hjelp. Før du kjøper en ny SSD bør du derfor sjekke hvilken garantiordning produsenten tilbyr deg. Her er det store forskjeller.
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 3 i artikkelen!

Bedre batteri med DevSLP
Enkelte SSD-er har en teknologi kalt DevSLP, som gjør at den gjennom en arbeidsuke bruker vesentlig mindre strøm. Se etter teknologi som dette når du skal bruke SSD-en i en laptop.
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 2 i artikkelen!

Tryggere bruk med PFM+
En SSD har ikke godt av at strømmen til maskinen din brått forsvinner samtidig som den jobber. Er du en ivrig PC-bruker bør du derfor se etter teknologi som PFM+, som sikrer deg mot nettopp dette.
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 2 i artikkelen!

Høyere ytelse med NVMe
Moderne SSD-er tar i bruk en helt ny kontakt og overføringsstandard som gir deg mange ganger bedre ytelse enn SSD-er flest. Se etter SDD-er som bruker «NVMe», om laptopen din støtter dette.
Vil du vite mer? Skroll ned til spørsmål 2 i artikkelen!

Spørsmål 1: Hvilken type bruker er du?

Når du skal velge deg en ny SSD må du først av alt spørre deg selv hvilken type bruker du er, altså hva du skal bruke PC-en din til. Her skiller vi primært på tre forskjellig brukere.

#1: Mest for pengene

Hører du mye på musikk, surfer, strømmer video og andre lette oppgaver? Da er du trolig en bruker som rett og slett bør gå etter de SSD-ene som gir deg mange gigabyte for pengene.

Se spesielt etter SSD-er som er basert på «TLC»-teknologi, fremfor «MLC». Det er nesten alltid disse enhetene som er skreddersydd for lett bruk som passer de aller fleste. I tillegg gjør TLC-teknologien de billigere enn MLC-enheter. Likevel byr de på lynraske overføringshastighet som er akkurat det du trenger, så det er ikke uten grunn at det er SSD-er i denne klassen det selges mest av.

Kort sagt: Du surfer, hører på musikk, bruker kontorprogrammer og andre lette oppgaver. Da holder de billigere SSD-ene for deg. Det er en ærlig sak. Se eksempel nederst i saken »»»

#2: Entusiasten

Er du jevnt over en mer krevende PC-bruker, om det så innebærer at du designer, redigerer bilder eller spiller. Husk at svært mange av dagens toppspill er basert på store, åpne verdener, og en SSD kan da gi deg langt raskere lastetider. Du har da også generelt en bruk som stiller litt ekstra krav.

SSD-ene i dette sjiktet bruker MLC-teknologi og er dermed litt dyrere. Til gjengjeld er de hakket raskere og byr de på flere funksjoner du som en mer krevende bruker vil ha nytte av, for eksempel mer avansert sikring ved strømbrudd.

Kort sagt: Du er en ivrig PC-bruker som stiller andre krav en menigmann. Du trenger en SSD med litt sterkere innmat, og litt flere funksjoner. Se eksempel »»»

#3: Proffen

Jobber du med de helt spesielle oppgavene, som omfattende 3D-grafikk, tung redigering av video eller avanserte applikasjoner kan du heller ikke inngå kompromisser hva ytelse angår. Alternativet ville vært at du rett og slett gjorde jobben din tregere, og det vil ingen.

Da trenger du det råeste som er å oppdrive på markedet, som er PCIe-baserte SSD-er. Disse ser mer ut som et kretskort enn en vanlig SSD, og du kan se et eksempel nederst i saken. Disse enhetene byr gjerne på en båndbredde godt over 2000 MB/s, og over 100 000 IOPS. Dette er langt over hva en vanlig SSD kan by på.

Kort sagt: Du gjør de spesielle tingene som andre andre gjør, og stiller helt spesielle krav Som nisjebruker trenger du en nisje-SSD.

Se eksempler på hvilken SSD som kan passe deg nederst i artikkelen »»»

Spørsmål 2: Hvilke funksjoner får du?

Det er ikke bare overføringshastigheter, pris og bruk som differensierer de forskjellige modellene. De siste årene har det nemlig skjedd en rivende utvikling i hvilke ekstrafunksjoner du får med for å sikre deg en mer effektiv og tryggere hverdag.

BEDRE BATTERITID: Enkelte SSD-er har egenskaper som gir deg litt bedre batteritid, men ikke alle. Bilde: Story Labs

Bedre batteritid med DevSLP

En SSD er av natur strømeffektiv, men til tider kan den bruke like mye strøm som en tradisjonell harddisk. Et triks en SSD har i ermet er imidlertid at den er i langt bedre stand til å stenge seg helt av om nødvendig, uten at det tar tid å spinne den i gang igjen.

Funksjonen kalt DevSLP utnytter akkurat denne egenskapen, og innebærer at SSD-en går i dvale ved behov, og dermed logisk nok bruker mindre strøm. I dvale bruker den da enda mindre strøm enn hva tradisjonell inaktiv modus gjør. DevSLP er mest av alt nyttig for bærbare maskiner, som tross alt går på batteri og dermed har noe å tjene på dette.

Kort sagt: DevSLP sparer strøm og sørger da for at
laptopen din holder ut lenger.

RETT TEKNOLOGI: De individuelle delene på en SSD er knøttsmå, men selv de minste kan være forskjellen for SSD-ens liv eller død. Bilde: Story Labs

Tryggere bruk med PFM+

Selv om SSD-er i dag er en trygg løsning, kan du i ytterste konsekvens tape data om PC-en din slår seg av mens den lagrer data. Det trenger ikke en gang å skyldes en brukerfeil, men kan være noe så enkelt som at PC-en blir overbelastet i et heftig spill og slår seg av uventet. Da vil SSD-en forsøke å skru seg trygt av, men den får ikke alltid nok tid til dette. Det er da problemet kan oppstå.

Redningen finnes i en teknologi kalt PFM+, kort for Power Failure Managment Plus. Teknologien består av en smart plassert kondensator og lur koding i SSD-ens programvare som sørger for at data aldri går tapt ved et strømbrudd. Dette er spesielt nyttig for overklokkere, som er vant med at PC-en skrur seg brått av rett som det er. Et slikt scenario er en form for strømbrudd, og PFM+ vil også
da redde deg.

Kort sagt: PFM+ sørger for at dataene dine er ekstra godt
sikret mot strømbrudd.

TO I ETT: NVMe-baserte SSD-er er mye raskere, men krever en egen kontakt. SSD-en på bildet kan både kobles til via en vanlig PCIe-kontakt, eller skrus løs og kobles til via M.2. Bilde: OCZ

Høyere ytelse med NVMe

SSD er allerede godt kjent for å være raske, men det finnes enkelte grensesnitt som øker ytelsen ytterligere. Det nyeste og heteste er NVMExpress, som er utviklet spesielt for moderne SSD-disker. Den erstatter en eldre protokoll kalt AHCI, som stammer fra tradisjonelle harddisker.

NVMe er skreddersydd for SSD som kobles til via PCI Express- eller M.2-grensesnittet. Siden protokollen er skreddersydd for SSD-er sørger den for optimal overføringshastighet av data, mye raskere enn tidligere protokoller.

Pass på at en NVMe-basert SSD bruker en helt egen kontakt. Den er relativt ny, men flere moderne hovedkort og mange bærbare PC-er støtter denne.

Kort sagt: NVMe-baserte SSD-er er lynraske og noe av det bedre du får tak i, men det er ikke alle PC-er som støtter dette.

Spørsmål 3: Hva skjer etter du har kjøpt?

Se for deg at du nå sitter med din flunkende nye SSD i maskinen, og er strålende fornøyd med hvor mye raskere PC-en din starter opp, jobber med programmer og lystrer til hver eneste kommando du gir den. Men siden en SSD er et heldigitalt produkt kan feil rettes, ytelsen økes og funksjoner komme til etter at du kjøpte den.

Du vil vel ikke gå glipp av dette?

Programvare som hjelper deg

Det er her SSD-ens medfølgende programvare kommer inn i bildet. Først av alt kan du selv sørge for at SSD-en lever et så godt liv som mulig ved å sjekke helsestatusen, endre på de avanserte innstillingene eller slette innholdet på en trygg måte.

OCZ har sin egen programvare for dette, kalt SSD Guru, som også gir deg en mye mer effektiv tilgang til kundestøtte. Ved å sende OCZ en ferdig rapport fra SSD Guru vil teknikerne umiddelbart få bedre innsikt i hva vi kan hjelpe deg med.

Via dette verktøyet får du også oppdatert SSD-ens interne programvare, uansett om du bruker Windows, OS X eller Linux. Den interne programvaren modnes alltid over tid, som med telefonen din, og bør oppdateres jevnlig. Kanskje du da plutselig får en raskere SSD over natten?

Hjelp når du trenger det

Feil og ulykker kan alltid oppstå, uansett hvor mye produsentene jobber for å unngå det. Da er det greit å vite at SSD-en du kjøper har en skikkelig garantiordning i bakhånd, som både gjør det enkelt og smertefritt for deg i en situasjon ingen ønsker.

OCZ har for eksempel garantiprogrammet ShieldPlus. Dette er er en løsning der du ganske enkelt kontakter OCZ om du har problemer, fører inn serienummeret og ber om en sjekk. Når de har bekreftet problemet ditt vil de sende deg en helt ny enhet innen 24 timer.

Les mer om hvordan OCZ utvikler SSD-ene sine:
Slik sørger en SSD for at dataene din er ekstra trygge »

tracker