Story Labs

3 verktøy gjør stort sett alt du trenger

Med disse i hus kan du fikse det meste.

Produsert av VG Partnerstudio

Én regel gjelder enten du skal pusse opp kjøkkenet, skifte noen vinduer, legge parkett eller jobbe heltid som håndverker: Resultatet blir ikke stort bedre enn verktøyet du bruker. Nedenfor har vi samlet tre verktøy som alle håndverkere bør ha, og disse kommer med funksjoner som kan gjøre dagen din veldig mye lettere.

#1Moderne avstandsmåler

Bosch GLM 50 C. Story Labs

Enhver håndverker med respekt for seg selv vet at avstanden teller. Enten du skal montere et vindu, flislegge gangen eller kappe et bord har du sjelden mer enn noen millimeter feilmargin. Derfor er tommestokker og målebånd helt uunnværlige deler av arsenalet. Sånn har det vært i alle år, både for glade amatører og durkdrevne profesjonelle.

«Analoge» måleverktøy har likevel sine begrensninger.

Moderne lasermålere byr på muligheter som man knapt kunne forestille seg for ti år siden. Dette er nok mye takket være utviklingen innen mobiltelefoner, som har gjort avansert elektronikk utrolig kraftig, kompakt og strømgjerrig.

Den nye Bosch GLM 50 C er et eksempel på en lasermåler som har «alt». Den tåler en trøkk, har millimeterpresisjon inntil 50 meter, og kan selv regne ut både volum og areal på områder du måler opp. Nevnte vi forresten at den har innebygget «vater»?

I tillegg kan du koble den til mobilen din via Bluetooth, og raskt legge målinger direkte oppå bilder. På den måten får du presis byggdokumentasjon som du kan se tilbake på hvis du senere skal gjøre endringer på bygget, eller hvis andre håndverkere skal fortsette der du slapp. Hvis du ikke har prøvd en av disse kan du ta turen innom en TOOLS-butikk for en demonstrasjon – for mange er en god lasermåler noe som går rett inn i kategorien med ting du ikke visste at du trengte før du har brukt den.

Finn lasermålere hos TOOLS »

#2Kraftig batteridrill som tar vare på håndleddet

Bosch GSR 18V-EC. Story Labs

En skikkelig drill er minst like kritisk for de fleste typer håndverk. Heldigvis er tiden forlengst forbi da ledning var nødvendig for å kalle en drill «skikkelig». Med batteri slipper du å tenke på stikkontakter og skjøteledninger, og dagens batteridriller har faktisk mer dreiemoment enn det de fleste hobbyister strengt tatt har bruk for.

Det enorme dreiemomentet har faktisk skapt et annet problem: En drill som kiler seg fast i veggen vil heller dra med seg armen til brukeren enn å stoppe. Det er grunnen til at Bosch har lagt inn en ny sikkerhetsfunksjon i enkelte proffmodeller: Hvis den kiler seg stopper den automatisk, og du redder tomler og håndledd fra unødvendige brudd.

Husk også at når du jobber med en drill som har høyt dreiemoment er det også viktig at du bruker gode borsett som tåler påkjenningen.

Med sikkerheten på plass, og mer enn nok krefter under panseret, kan en batteridrill som Bosch GSR 18V-EC få deg veldig langt. Tar du i tillegg med en pakke solide reservebatterier kan du skru, og skru, og skru, og skru....

Finn batteridrill hos TOOLS »

#3Kapp- og gjæringssag – med bord!

Bosch GCM 8 SDE montert på bord. Story Labs

Med avstandsmåler og drill i boks kommer du langt – men på ett eller annet tidspunkt kommer du til å trenge en god sag. Stikksager er populære, og mange sverger til bordsager for litt større jobber, men kan du velge bør du heller gå for en kapp- og gjærsag.

Med en fastmontert bordsag må du føre det som skal kappes over selve sagen. Da er det ikke så lett å få helt rette snitt, samtidig som det kan være slitsomt å flytte lange bord over et roterende sagblad.

En kapp- og gjærsag gjør jobben enklere og bedre. Sagbladet føres rett ned i emnet som skal kappes, og gjæringen på opp mot 6 centimeter i begge retninger gjør at du får akkurat den vinkelen du skal ha.

Moderne modeller som Bosch GCM 8 SJL kan dessuten helle saghodet inntil 47 grader til siden, og du får lasermarkering på hvor snittet kommer til å bli. I motsetning til de fleste stikk- eller bordsager får du også dobbelt støvavsug som holder arbeidsplassen litt renere.

Samtidig opplever mange kapp- og gjærsager som tungvinte i bruk dersom de ikke er montert på et bord, så et Bosch GTA 3800 er en god investering. Med et godt bord får du både mer arbeidsplass, bedre støtte, og det blir utrolig mye lettere å holde det du jobber med rett. Akkurat GTA 3800 har til og med små hjul som gjør hele oppsettet mye lettere å flytte rundt på arbeidsplassen.

Når dagen kommer hvor du skal jobbe med lister, utforinger eller dekksider, enten det er på kjøkkenet ditt eller på arbeidsplassen, kan du få mye fra kapp- og gjærsagen: Helt rette snitt, riktige vinkler, færre brukne lister og mindre tid kastet bort på å lete etter en arbeidsstilling som funker.

Finn kapp- og gjærsag hos TOOLS »

Med avstandsmåler, skikkelig drill og bordmontert kapp- og gjærsag på plass bør du være godt rustet til både dagens og morgendagens håndverkeri. Jobber du mye utendørs er det også viktig å holde seg varm og tørr, særlig nå som vi går mot kaldere tider.

Finn din TOOLS-butikk

TOOLS har 60 butikker i hele Norge med 390.000 varer.

Finn butikk »

Gå til TOOLS-nettbutikken

TOOLS' nettbutikk har alle typer verktøy
(for bedriftskunder)

Se utvalget »

tracker