Colourbox

Er du redd for å bli overvåket på nettet?

Syv tips som vil gjøre deg tryggere.

Produsert av VG Partnerstudio

Det er 2016 og store deler av livet ditt utspiller seg på nettet. Du har trolig all din kommunikasjon med venner, partner eller kolleger liggende på noens servere. Dine bilder, kredittkort eller surfevaner befinner seg der ute – og kan leses av uvedkommende, hvis de slemme bare går inn for det.

De fleste av oss har kanskje ikke så mye å skjule. Vi sitter vanligvis ikke på hemmelige opplysninger, store verdier eller andre ting som er verdifulle for spioner, etterretningsorganisasjoner eller regjeringer å få tak i.

Men vi har ting vi ønsker å holde for oss selv, uten at det er noe galt med dem. Bilder, brev, og mye annet privat. Og farer som identitetstyveri er høyst reelle og skjer ofte. Historien om Edward Snowden, som lekket informasjon om hvor omfattende det amerikanske spionasjeprogrammet var, beviser at privatlivet ditt ikke alltid er så privat.

Det finnes imidlertid måter å beskytte seg på, selv i vår tilkoblede verden.

#1Bruk krypterte apper for kommunikasjon

TU Story Labs

Vi har alle en smartmobil i lomma, og bruker den til å snakke eller melde med venner. Man sender over bilder, lydfiler og all mulig annen privat informasjon. For all del, det finnes mange sikkerhetsløsninger som er bygget inn i operativsystemene, men skal du virkelig være på den sikre siden, bruk en tredjeparts-app. Signal er kanskje den mest kjente, og enkleste å bruke. Appen krypterer både meldinger og talekommunikasjon, slik at ingen uvedkommende kan avlytte deg. Appen er gratis og veldig brukervennlig.

Den underliggende teknologien er såpass god at flere andre aktører, blant annet Facebook, har tatt i bruk Signal-protokollen i sine løsninger.

#2Kryptér laptopen din

Innholdet på din bærbare er kanskje det nest viktigste etter mobilen. Der ligger gjerne alle de private bildene dine, musikksamlingen, nettleserhistorikken din og mye annet. Det å kryptere disken er en enkel måte å beskytte innholdet på, om du noen gang skulle miste eller bli frastjålet din laptop.

Heldigvis er dette innebygd i moderne operativsystemer. Windows har BitLocker, som krypterer harddisken din og kan settes opp til å kreve en PIN-kode eller en USB-stikke med krypteringsnøkkel til å starte opp.

Mac OS har også en tilsvarende løsning som heter FileVault. Bare pass på å ikke miste krypteringsnøkkelen!

#3Bruk tostegs-autentisering

Å klistre over kameraet på laptopen sørger for at ingen kan overvåke deg gjennom det. TU Story Labs

De fleste tjenestene man trenger brukernavn og passord til, har etter hvert fått støtte for tostegs-autentisering. Det betyr at du må gjennom to steg for å logge deg på en konto: Gjerne et vanlig passord, så kanskje en tilfeldig generert passkode du får tilsendt til for eksempel mobilen din. Dette legger til et ekstra lag med sikkerhet, fordi en slemming må i så fall få tilgang til både passordet og mobilen din. De fleste sosiale medier og nett-tjenester har etter hvert fått støtte for dette: Google, Microsoft, Apple, Facebook, Dropbox og mange flere lar deg aktivere denne sikkerheten. Det må stort sett gjøres manuelt.

#4Pass på nettleseren

Vanlig, hverdagslig surfing kan gjøres sikrere ved å sørge for at så mye som mulig at datatrafikken til og fra maskinen din blir kryptert. Organisasjonen EFF tilbyr en utvidelse som gjør dette mot mange nettsteder du besøker hver dag. Utvidelsen støtter Chrome, Firefox og Opera. HTTPS Everywhere gjør ikke nettsider som i utgangspunktet er usikre til krypterte, men aktiverer denne funksjonaliteten i sider som støtter HTTPS. Bruker man ikke HTTPS, kan i prinsippet alle mellom deg og serveren se trafikken.

#5Ha styr på passordene dine

Dårlige passord er en av de største utfordringene for datasikkerhet. Det bevises gang på gang, når datainnbrudd avslører hvor enkle passord «folk flest» bruker.

Vanskelige passord kan være tøffe å huske, men en app som holder styr på disse gjør livet så mye enklere. Applikasjonen kan for eksempel være installert på telefonen din, og kreve ett passord (eller fingeravtrykk) til å låses opp. Alt innhold er selvsagt kryptert.

#6Klistre over kameraet

Colourbox

En klassiker: Er du bekymret over at det innebygde kameraet i laptopen brukes til å overvåke deg i all hemmelighet? Plasser et bit med tape over linsen, som stort sett finnes på oversiden av skjermen. Normalt skal et kamera signalisere med et lite lys at det er i bruk, men det er mulig å omgå dette, selv om det er vanskelig. Vil du være på den sikre siden? Riv at en bit av en post it-lapp og sett den over kameraet. Selv FBI anbefaler det!

#7Pass på USB-portene!

En bitteliten USB-plugg kan være alt som trengs for at uvedkommende får tilgang til maskinen din. En slik plugg kan blant annet inneholde en såkalt keylogger, som kan lagre alt du skriver inn på tastaturet, inkludert alle passordene dine og andre sensitive data.

Denne pluggen må imidlertid settes fysisk inn - og senere tas ut. For å sikre dataene dine må du altså passe på hvem som får bruke PCen din, passe på USB-portene dine, og heller ikke sette inn ukjente USB-pinner i maskinen.

Se Snowden på kino 30. september Les mer her »

tracker