Derfor koster noen vaskemaskiner 15 000 kr og andre 1 500

Produsert av VG Partnerstudio

Det er kun én ting en vaskemaskin skal gjøre: Få tøyet ditt så rent som mulig. Gjerne uten å ødelegge det, og helst kanskje også på billigst mulige måte. Det høres ut som noe de aller fleste maskinene skal kunne klare helt fint. Så hva er da vitsen med å kjøpe en vaskemaskin som koster en god slump mer penger enn det billigste merket man finner på en tilbudsnettside? Det er mange grunner, noen av dem er åpenbare, mens andre er knapt synlige.

En vaskemaskin er husholdningens hardest arbeidende hvitevare, og moderne vaskemaskiner har blitt utviklet gjennom tiår med forskning og utvikling. Resultatet er maskiner som får tøyet rent, og som er mer energieffektive enn noensinne før. Men det er ikke alt.

#1: Billigere i det lange løp

En maskin som koster lite ved innkjøp, har ofte skjulte kostnader knyttet til seg. Maskinen skal fraktes hjem, det koster fort nesten en tusenlapp bare i frakt og bæring og ofte skal den installeres av proffe i tillegg.

Dersom en rørlegger må til for å legge den siste finishen på installasjonen, er det greit at det bare gjøres én gang. For hver gang en billig maskin går i stykker, må man reparere den, eller bruke tid og penger på å finne en ny like billig maskin. Dermed kan det raskt lønne seg med noe mer pålitelig.

En mer forseggjort vaskemaskin er også billigere i drift, siden mer velutviklet teknologi sparer inn på strøm, vaskemidler og vann for de som betaler det.

#2:Den er snillere mot tøyet

Tøyet skal bli rent, det skulle bare mangle, men det skal også tas godt vare på mens det er i maskinen. Enkelte billigere vaskemaskiner kan gi greie vaskeresultater, men få kan måle seg mot oppfinnelser som Mieles skånetrommel.

Samtidig er det svært viktig med en grundig kvalitetskontroll, der alle problemer med maskinen lukes ut før de får muligheten til å ødelegge tøyet ditt. Det skal ikke mer enn et metallspon på feil sted, før hele vasken er revet i stykker og du står der med en ubrukelig maskin og masse ødelagt tøy.

» Les hvordan en damestrømpe redder tøyet ditt fra å bli ødelagt

#3: Det jobbes uavbrutt med å utvikle maskinene

Å drive med intensiv forskning på hvitevarer er ikke billige saker. Noen produsenter nøyer seg med et lite utvalg programmer, som kan gjøre en grunnleggende jobb, mens andre forsøker hele tiden å forbedre produktene.

Nye vaskeprogrammer, ny utforming av maskinen, forbedringer i elektronikken og utvikling av brukergrensesnittet. Hos Miele, på deres gigantiske fabrikk i Tyskland, jobber folk som Dr. Karsten Gayk med å teste ut nye programmer, nye varianter av maskiner og teknikker for å forbedre dem.

Bak en av maskinene som går gjennom hans tester, ligger tusenvis av timer med realistisk testing, som skal simulere tyve års bruk av maskinen. Det krever ressurser og midler.

#4: Selvgjort er velgjort - også i industrien

Få ting er så godt laget som hjemmelaget, det gjelder også i industrien. Noen fabrikanter setter unna stort sett hele produksjonen, og det kan være bra så lenge de holder stålkontroll på alt. Andre produsenter velger å gjøre mest mulig selv, fra produksjon av elektronikk til støping av massive metalldeler. Da har man ingen andre å skylde på enn seg selv dersom resultatet er noe annet enn perfekt, og når det dukker opp spørsmål er veien kort til svarene. Bokstavelig talt.

– Alt designes hos oss, og veien mellom designer og fabrikk er veldig kort. Vårt designteam lager også våre testsystemer, forteller Rüdiger Hellenkamp hos Miele, som driver Mieles produksjon av elektronikk til vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og komfyrer. Det har de gjort lenge, og akter å fortsette med.

– Det er ikke vanlig for en produsent av hvitevarer å ha sin egen produksjon av elektroniske deler, det kommer normalt fra tredjepartsleverandører. Vi bestemte oss allerede i 1984 for å bygge denne fabrikken med de beste maskinene til å kunne lage vår egen elektronikk, sier Hellenkamp.

#5: Den varer som regel lenger

Det er kanskje ikke en stor overraskelse at et dyrere produkt er forventet å vare betraktelig lenger enn et billig. Mange er kanskje av den oppfatning at man like gjerne kan ha flere billige produkter som varer kort tid, i stedet for ett dyrere som varer lenge.

» Les også: Derfor varer denne elektronikken ti ganger lenger enn en mobil

Om man er nødt til å kjøpe billig er man kanskje i en livssituasjon der man må prioritere et produkt med kortere levetid uansett. For de som har mulighet er det likevel mange som har oppdaget fordelene ved en pålitelig vaskemaskin som følger deg gjennom livet.

Tenker man litt på miljøet, skader det heller ikke å investere litt mer penger i en maskin som er ment å vare en god stund. Det koster ikke bare penger, men også betraktelig ressurser for å lage en vaskemaskin.

Når du endelig er ferdig med den, og den faktisk fremdeles fungerer, kan du gi den til noen andre som trenger en vaskemaskin.

– Vi lager maskinene med tanke på et tidsperspektiv på tyve år sier dr. Gayk hos Miele. Virkeligheten er at Miele-maskinene ofte har 18 år hos sin første eier.

– Så ser vi at mange selger dem videre, eller gir dem bort til barn som flytter hjemmefra, og der lever de videre.

Hvordan i alle dager vasker man alpakka?

Det kan fort bli dyrt å vaske tøy feil, men denne guiden hjelpe selv de minst vaskekyndige av oss.

Les mer her »

Auda! En vrien flekk...

Har du mekket bil eller spilt bedriftsfotball i helgen? De flekkene som fulgte med moroa lar seg enkelt fjerne om du følger denne guiden.

Les mer her »

Uh? Hva betyr det symbolet?

Vaskesymbolene på innsiden av tøyet ditt er ikke superhemmelig kode, sjekk denne hendige guiden!

Les mer her »

tracker