Tek.no

Lær fra ekspertene: Dette er fremtiden til norsk telekom

12. november samles telebransjen under ett tak for å drøfte de store endringene som skjer.

Produsert av VG Partnerstudio

TOPPENE SAMLES: På Tek-konferansen kommer sentrale personer i både store og små selskaper innen telekom-bransjen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal åpne konferansen.

Telekom er en hjørnesten for norsk økonomi, og skaper verdier for over 22 milliarder kroner hvert år innenfor landets grenser.

Men det er store endringer i horisonten: De unge ser ikke på TV lenger, de strømmer. Tradisjonelle forretningsmodeller er satt under press og myndighetene bryter opp etablerte praksiser.

Hva vil alt dette bety for landet, og for oss som jobber i bransjen? Det skal du få svaret på på Tek-konferansen, høstens viktigste møtearena for telekom-bransjen, som går av stabelen 12. november.

Fremtiden for TV

Strømmetjenester, med Netflix i spissen, har regelrett eksplodert, og setter eksisterende forretningsmodeller under et massivt press.

For oss i Samsung er Tek-konferansen et viktig utstillingsvindu for å møte partnere og kunder innenfor telekombransjen.– Stig-Ove Langö, salgssjef, Samsung Norge

Hva betyr det for TV-bransjen? Er stadig mer påkostede, profilerte, norskproduserte serier svaret? Eller bør det satses enda mer på «reality TV»?

Under konferansen vil blant annet NRKs analysesjef Kristian Tolonen beskrive trendene og seervaner blant dagens unge.

– Det skrives mye om endringer i TV-vaner som hektes på nedgang for tradisjonelle TV-serier og bruk av nye strømmetjenester, og det er unge som driver utviklingen. Men spørsmålet er om man fullt ut ser på alle nyansene i utviklingen. Det er en nedgang for tradisjonell TV blant unge, men det er ganske store forskjeller på hva slags innhold som blir sett på av de yngre målgruppene, forteller Tolonen.

De unge elsker nettet

VIKTIGE FOREDAG: Deltakerne kan se frem til foredrag fra noen av de tyngste personlighetene i norsk telekom-bransje. Foto: Tek.no

YouTube har de siste årene blitt eksepsjonelt populært blant unge brukere, med stadig flere innholdsleverandører som tjener gode penger. To av Norges mest populære YouTubere kommer på besøk for å snakke om fenomenet. Den anerkjente analytikeren John Strand vil deretter fortelle om hva alle disse endringene betyr for distributørene og TV-kanalene, og hvorvidt tradisjonelle TV-kanaler fortsatt kan tjene penger.

– Dekoderboksen har flyttet seg inn i TVen. Alt er en app, enten det er TV2, Netflix eller HBO. Det vi må finne ut av er hvilken rolle de tradisjonelle TV-distributørene skal ha i tiden fremover, sier Per Øivind Skard i Tek.no, en av konferansens arrangører.

Mellom foredragene er det selvsagt duket for glimrende muligheter for å diskutere temaene videre, under mindre formelle forhold. Tek-konferansen handler i like stor grad om å knytte kontakter, pleie eksisterende kontakter og rett og slett treffe kolleger og partnere.

Ett av selskapene som vet nytten av det sosiale aspektet er Samsung:

– For oss i Samsung er Tek-konferansen et viktig utstillingsvindu for å møte partnere og kunder innenfor telekombransjen. Konferansen har hatt en veldig bra utvikling og er et sted for å knytte kontakter og få oppdateringer på hva som skjer i bransjen, sier salgssjefen hos Samsung i Norge, Stig-Ove Langö.

Når åpnes fibernett for konkurranse?

MØTEARENA: På Tek-konferansen vil du få muligheten til å møte flere hundre mennesker i bransjen på en og samme tid, under uformelle omstendigheter.

I det deltakerne vender tilbake til konferansesalen venter flere spennende foredrag og debatter.

All denne ekstreme utviklingen innenfor nett-tjenester setter stort press på fibernettet. Strømmetjenestene krever sitt – hastigheten er nødt til å være høy for at man skal kunne se på innhold i høy oppløsning, 4K-kvaliteten er i anmarsj og stiller enda høyere krav til båndbredden.

Samtidig som nettleverandørene omfavner dette, risikerer de å miste inntektene fra tradisjonell TV-distribusjon.

Stadig flere leverandører vil også inn på fibermarkedet i direkte konkurranse med fiberselskapenes egne tjenester. Det er blant annet ingen hemmelighet at NextGenTels Eirik Lunde ønsker seg tilgang til flere fibernett, ikke bare Telenors, og det vil han snakke om på konferansen.

Det er også duket for debatt om det skal innføres leveringsplikt på bredbånd - Ola Nordmann skal få retten til raskt nett, hva betyr det for folk flest?

ÅRETS NETTBRETT: I fjor vant Samsung prisen for årets nettbrett. I år skal det deles ut ti priser, blant annet årets bredsbåndsaktør, årets mobil og den prestisjetunge hedersprisen.

Prestisjetunge priser deles ut

Etter et lærerikt konferanseprogram starter den prestisjetunge prisutdelingen Tek Awards. Årets viktigste innovasjoner og aktører skal hedres, samtidig som det er gode muligheter til å møte nye og gamle samarbeidspartnere både før og under middagen.

En fagjury skal kåre årets beste mobil, beste nettbrett og beste mobiltilbehør.

Kvelden kulminerer med årets hederspris. Denne pleier ikke å gå til hvem som helst: I fjor var det Telenor-konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas som stakk av med en gjeve prisen.

Det er med andre ord duket for en festkveld av de sjeldne.

Bli med på årets viktigste teknologikonferanse og møtearena

Konferansen finner sted på Quality Hotel Expo på Fornebu den 12. november. Programmet starter klokken 09.00, og fra klokken 16.30 serveres det aperitiff og drikke før festmiddagen begynner 19.15.

Meld deg på her

tracker