Møterommet endrer seg. Med kurs innen AV holder du deg oppdatert

Når de ansatte forstår teknologien, kan de få en mer effektiv hverdag.

Produsert av VG Partnerstudio

Bedrifter taper store summer på dårlig organiserte møter. Enkelte bedrifter, som DNB, har for alvor gjort noe med problemet ved å ta i bruk smart og riktig teknologi. Fungerer møterommene, jobber folk mer effektivt sammen.

Dessverre er det ikke alltid slik. Alle kjenner til møterommet med det rådyre konferanseutstyret som ingen bruker. For selv om du har teknologien på plass, og uansett hvor god den er, vil ikke alt fungere optimalt om de ansatte ikke vet hvordan de bør bruke teknologien.

Spesielt de som har ansvaret for den daglige driften av utstyret:

– Når du har rett kompetanse om hvordan systemene fungerer kan du forutse når og hvor de ansatte kan oppleve problemer. Da kan du spare mye tid, krefter og frustrasjon, sier Anders Stokke, kursleder hos Leteng. Selskapet har i 30 år distribuert lyd-, video- og IT-løsninger til landets store og små systemleverandører, og kurset dem i bruken av det.

Det handler om å tilføre verdi til løsningene dine. Kan du mer om dem, blir de mer verdt.– Anders Stokke

Han får full støtte hos et av landets største IT-selskaper, Atea:

– Vi peker ofte på at kompetanse er en nøkkelfaktor for vår suksess, og lyd- og bildeutstyret er ikke et unntak, sier Cato Ingebretsen, lederen for selskapets tekniske avdeling i Øst-Norge.

Likevel finnes det ikke en eneste skolelinje i Norge som lærer opp IKT-medarbeidere innen hvordan AV-utstyret skal håndteres, både for at det skal fungere optimalt og hva som må gjøres når problemer oppstår. Nettopp derfor har en rekke bedrifter tatt i bruk spesialistkurs for å lære opp de ansatte.

Vi har snakket med tre selskaper om hvordan de holder seg oppdatert på AV-utstyr.

– Avgjørende med ny kunnskap

Som all annen teknologi, smarttelefonen din, PC-en og serverne, er også AV-produktene «ferskvare». Det kommer nye produkter, nye løsninger og ny teknologi i et så høyt tempo at det du lærte for noen år siden trolig er utdatert i dag.

– Det helt avgjørende at vi fortløpende klarer å tilegne oss ny kunnskap på produktsiden, sier Ingebretsen i Atea.

Også Viju, en norsk leverandør av samhandlingsteknologi, er klare på at kontinuerlig kompetanseheving er viktig:

– Det sikrer at vi kan levere løsninger som fungerer godt, noe som sparer både oss og kunden for tid og penger, sier Sara Linn Lillesund Hansen, ressurskoordinator i Viju.

SPARER TID: Med kontinuerlig kompetanseheving mener Viju at både de og kundene sparer tid og penger.

Hos Atea og Viju jobber de daglig med forskjellige AV-løsninger, både internt i selskapet og ut mot kundene. Med den rette kunnskapen mener de at de ikke bare kan levere løsninger som fungerer godt, men også løsninger som sparer penger.

Det er ikke bare innenfor de rendyrkede IT-infrastruktur-selskapene at kunnskapen kommer til nytte. Også innen fagfelt du normalt ikke forbinder med slik teknologi er det et behov for kunnskap.

Ved Sørlandet Sykehus har nylig flere titalls ansatte ved medisinsk teknisk avdeling tatt AV-kurs hos Leteng:

– Flere av arbeidsprosessene og diagnostikken på sykehuset involverer bilder og bildebehandling. I mange år har vi sett et behov for en kompetanseheving på området, som er grunnen til at vi tok disse kursene, sier Erik Ilebekk, enhetsleder for medisin teknisk avdeling.

En av de heteste møteromsløsningene på markedet nå er Kramer Via:
Se hva det trådløse konseptet kan gjøre her »

Smakebit: Dette kan du lære

Så hva er det du egentlig kan regne med å sitte igjen med etter et kurs innen AV? De grå faktaboksene i denne artikkelen gir et hint om det mest grunnleggende. Det starter nemlig gjerne med de enkleste tingene; viktige standarder du ikke vil klare deg uten.

– Det kan kanskje virke banalt at du skal lære om VGA- og HDMI-kabler, men om du forstår hva som hva kabelen egentlig er for noe, og hvilke problemer du kan møte med dem, er du langt bedre rustet til å bygge og vedlikeholde det perfekte møterommet, sier Stokke.

– For eksempel er det veldig lett å få et helt sort og dødt bilde fra en HDMI-avspiller på skjermen. Om du ikke vet hvorfor det skjer, som trolig er fordi du mangler HDCP-støtte, så kan du stå ganske lenge å klø deg i huet. Du kan selvsagt bruke tid på å søke deg frem til dette, men på et kurs så får du alt du trenger i vite i en konkretisert form, fremlagt på en pedagogisk måte, sier han.

Grunnleggende basiskunnskaper er imidlertid langt fra alt. Kurs innen AV-teknikk går langt bredere og dypere; forskjellige skjermer, hvordan du bygger og monterer løsningene for å skape det perfekte møterommet og hvordan du kan ta i bruk avanserte styringssystemer slik at det blir en lav terskel for å bruke utstyret.

Leteng tar også for seg et parti om hvordan du regner ut kapasiteten utstyret og kablene dine må ha.

– Mange sliter med det, og begrepet «AV» er utvilsomt et mangehodet fag som inkluderer alt fra skjermer til IT-infrastrukturen din, sier Stokke.

Full oversikt over når neste Leteng-kurs finner sted ser du på denne siden »

Meld deg på nyhetsbrevet nederst i denne artikkelen, så sier vi i fra når neste kurs finner sted.

VIL DELE: Anders Stokke i Leteng holder gjerne kurs. – Verdien av løsningene dine blir mye større når du kan alt om dem, sier han.

Bruker kunnskapen daglig

De tre selskapene poengterer at kursene blir tilpasset deres behov, og at kunnskapen gjerne brukes daglig av deltakerne i ettertid:

– Vi spesialiserer oss på AV-teknologi, så vi bruker denne kunnskapen hele tiden, sier Hansen i Viju.

Det stiller medisin teknisk avdeling ved Sørlandet Sykehus seg enige i:

– Alle hadde utbytte av kurset. For noen var det mye nytt, og for de med mer erfaring var det en god oppfriskning av gammel kunnskap, sier Ilebekk, og påpeker at de har utstyr med særs stor aldersforskjell, og mange ulike formater.

Selv med et såpass spesielt behov, vil han anbefale kursingen:

– Kursene er så generelle og grundige at mange vil ha utbytte av dem.

På den andre siden av skalaen, som Norges største leverandør av IT-infrastruktur, stemmer Atea i:

– Vi har hatt produktopplæring og kursing hos Leteng i mange år, og opplever det som et godt samarbeid. Det er raske produktskifter og stadig nye trender i markedet, og de har god relevans mellom kurs og produkter.

Akkurat forholdet mellom kurs og produkter er spesielt viktig for Stokke:

– Vi ønsker ikke å bare selge løsninger og produkter. Vi vil også gi løsningene mer verdi, og det gjør vi via kompetanse slik at produktene brukes riktig og utnyttes til det fulle.

Mulighetene du har til å tilpasse møterommet ditt er større enn du tror: Leteng har tusenvis av løsninger på lager. Se dem her »

Bli eksperten på AV:

Gjennom hele året arrangerer Leteng kurs innen AV-løsninger for bedrifter, over hele landet. Programmet er delt inn i tre typer kurs:

  • Grunnkurs AV: Her vil du lære om det grunnleggende innen AV-løsninger i praksis.
  • Digitalisten: Dybdekurs for avansert AV-infrastruktur.
  • Veien til CTS: Et grunnkurs som varmer deg opp til den anerkjente CTS-sertifisering fra InfoComm. Infocomm er en internasjonal bransjeorganisasjon som representerer den profersjonelle AV-industrien verden over. Fra sine kontorer rundt om i verden server de sine medlemmer med kompetanseprogram, AV-standarder og store messer som ISE i Amsterdam, og InfoComm i USA. InfoComm ble etablert i 1939 og har mer enn 5000 medlemmer, som inkluderer fabrikanter, systemintegratører, forhandlere og distributører. De er representert i over 80 land. Leteng har tegnet en avtale for å være deres hub for kompetanseprogram i Norge.
tracker