Kramer Via er teknologien som lager trådløse møterom

Leverandører som Leteng står bak de trådløse produktene som driver møterom i hele landet.

Produsert av VG Partnerstudio

Trådløse tilkoblinger for møterom høres ut som en god idé for alle som har jaktet på den rette skjermoppløsingen på projektoren eller en overgang fra Mac. Det er ikke lenger nok med en skjerm og kanskje et sett med høyttalere. Bak disse skal det ligge muligheter til godt samarbeid på en enkel måte.

Endres: Øyvind Jacobsen i Leteng ser at møterom nå ikke bare er passive rom med AV-utstyr, men samarbeidsmiljø der deltakere lett kan dele informasjon.

– Et møterom har gått fra å være AV-orientert til å bli mer IT-orientert. Det gjør ting blir enklere, og at man kan utvide horisonten for hvordan selve møtet skal avholdes, sier Øyvind Jacobsen i Leteng.

Utviklingen som skjer i bedrifters møterom, får også konsekvenser for en helt annen type organisasjoner, skoler og universiteter; Klasserom og foredragssaler kan sees på som en type møterom, med behov for presentasjon og samarbeid på stor skala.

– Det skjer ekstremt mye med de interaktive skjermløsningene akkurat nå, sier Gjermund Karlsen, som er en del av IT-leverandøren Ateas nasjonale skoleteam.

Knytter sammen med Kramer

En av de mer allsidige løsningene på markedet er Kramer Via Connect Pro og Kramer Via Collage.

Slik fungerer det: Connect Pro lar deg koble alle deltakerne sammen opp mot en felles skjerm, om det så er en touch-skjerm eller projektor koblet til møtelederens PC. Den kraftigere løsningen Collage er i tillegg en fullt fungerende PC som lar deg installere alle tradisjonelle programmer og funksjoner. Det kan være Office-pakken for kontorfolk, spesialprogrammer for ingeniører og egne programmer for undervisning i klasserom.

– Du trenger ikke å tenke på hvilken oppløsning PC-en din har og hvilken oppløsning projektoren har, for Via tar seg av alt det. Du bare logger inn, og så håndterer den alt annet trådløst, sier Jacobsen.

Når flere brukere logger seg inn, vil hovedbildet på projektoren dele seg inn slik at skjermbildet til alle deltakerne kan vises, om det er det du ønsker. Selv nettbrett og mobiler kan bli med i skjermdelingen.

– Det geniale med Via er at den er trådløs, og lar alle deltakerne enkelt koble maskinene sine sammen i et felles nettverk. Alle som vil kan da dele ditt skjermbilde på skjermen, eller delta med sitt tastatur og sin mus direkte på maskinen til møtelederen, sier Øyvind Jacobsen i Leteng.

Samarbeider lettere med Kramer Via

– Det skjer ekstremt mye med de interaktive skjermløsningene akkurat nå, mener Gjermund Karlsen i Atea.

Gjermund Karlsen i Atea har testet og implementert slike og lignende løsninger hos bedrifter i lang tid. Ett av selskapene er det rådgivende ingeniørselskapet Rambøl, som har utstrakt bruk av interaktive skjermer. De ansatte går ofte sammen i møter for å diskutere, endre og oppdatere avanserte tegninger. Med åpen programvare som fungerer på alle type skjermer kan de klippe, lime, forstørre, notere, tegne og redigere direkte i filene.

– Det fungerer helt utmerket, og det er nettopp slike oppgaver man som oftest gjør. Det geniale er at alle jobber med endringene i møtet, så kan de lagre det de gjør på skjermen og distribuere den nye filen med en gang. Fremfor å være tvunget til skrive det ned fra en tavle og gjøre jobben etter møtet, sier Karlsen.

– I et typisk møte så kommer man med masse ideer, diskuterer disse og så gir man noen beskjeder om hva som skal gjøres videre. Veldig ofte må man da vente på at en kollega må gå til sitt kontor, skrive ferdig et notat og så distribuere ut det. Det blir rotete og tar mye tid, sier Jacobsen.

Leteng designer bord-prototyp

Leteng er langt mer enn en leverandør av produkter, de har også tatt steget til å designe en ny kategori møteromsutstyr, drevet med Kramer Via-teknologi. Bordene er laget med tanke på ethvert møterom, men er spesielt interessante i undervisningssammenheng.

Gruppebordene er utstyrt med påmontert skjerm og hver sin Connect-boks. Elever og lærer kobler seg trådløst til bordene etter behov, som for enkelhets skyld er de fargekodet. Foreleseren styrer alt fra sitt kateter, med en egen påsynsskjerm som lar foreleseren se hva elevene jobber med, og sjekke det før han/hun sender det opp til rommets storskjerm. Det hele er koblet sammen med matriser fra Kramer, enkelt styrt fra en iPad med Kramers K-touch-system.

Det lar elevene delta i de samme dokumentene, bildene eller skrivebordene fra hvilken som helst enhet, og på den måten virkelig utnytte de interaktive mulighetene dagens teknologi kan by på.

Skaper nye læringsformer

Ny teknologi krever god planlegging av ressusene, men det betyr ikke at den er utenfor økonomisk rekkevidde til skolene.

– Via Connect koster ikke mer enn at en skole kan ha den i hvert klasserom, sier Jacobsen.

Dermed kan det teknologiske gapet mellom hjem og skole minskes.

– Tilrettelegger man og tar hensyn til hvilke enheter og teknologier elevene er vant med fra oppveksten og på fritiden, tror jeg vi kan skape helt nye former for læring som er basert på toveis-kommunikasjon, ikke énveis, sier Kristiansen.

Enkelte skoler har allerede tatt steget, og ett av de mer konkrete eksemplene finner vi hos Montessorri-skolene. Her har skjermprodusenten Sharp erstattet mange av de tradisjonelle kritt- og tusjtavlene med moderne og store touch-skjermer på 60, 70 og 80 tommer.

Disse skjermene utgjør en plattform som lar deg ta i bruk alle former for digitale hjelpemidler i fremtiden. De kommer nemlig lastet med programvare som passer ypperlig for undervisning.

– Dette gjør undervisningen mye mer levende, og øker involveringen av elevene. Målet med slike løsninger er er å skape mer engasjement og bedre resultater, sier Kristiansen.

Øker sikkerheten

Konsumentprodukter fører allikevel med seg en ufravikelig ufordringen: sikkerheten.

– De fleste konsumentproduktene som lar deg sende bildet fra PC-en eller mobilen til en TV, har ikke muligheten til å administrere hvem som viser hva på skjermen, og ta kontroll om nødvendig, sier Kristiansen.

– Jeg har veldig stor tro på slike fleksible løsninger som lar elevene jobbe i team i det samme rommet som det kan holdes tradisjonell undervisning. Lærerens hovedoppgave blir da å bistå elevene, og følge opp de som trenger det.

Trådløse verktøy

Poenget er på ingen måte å fylle klasse- og møterommet med teknologi for teknologiens skyld. Det er snakk om å ta etablerte praksiser inn i den digitale verdenen, med de verktøyene man er vant med fra oppveksten og privatlivet

– Det er det geniale med den trådløse linken her. Alt faller på den, og den er veldig responsiv, sikker og enkel å sette opp, sier Kristiansen.

– Det åpner helt nye dører innen samhandling. Teknologien gjør det veldig enkelt å faktisk få gjort en jobb under et møte, eller å fullt ut utfolde seg kreativt i et klasserom.

Leteng er en totaldistributør innen lyd, bilde og IT-løsninger for bedrifter. Produktene deres utgjør ryggraden i fremtidens møterom, og fås kjøpt hos over 1500 forhandlere rundt om i Norge. Ta kontakt med Leteng, så forteller de deg hva som er nærmeste salgsledd.

tracker