Klarer du å se hvilken del av en laptop dette er?

Smart design som gjør livet lettere.

Produsert av VG Partnerstudio

Se for deg en hvilken som helst bærbar datamaskin. Sjansen er stor for at den er i utgangspunktet bygd på samme måte som laptoper har blitt i flere tiår. Skjermen og tastaturdelen holdes sammen av hengsler som gjør at enheten kan lukkes igjen og åpnes med enkle bevegelser.

Prinsippet er altså det samme, men vanene våre har jo endret seg dramatisk over den siste tiden. Laptoper blir stadig tynnere, lettere og får stadig bedre batterilevetid, og de er enklere enn noensinne å ta de med seg overalt, enten det er i sofaen, på tog eller flyet. Samtidig byr den tradisjonelle utformingen på utfordringer når man planlegger å bruke maskinen i mindre romslige omgivelser.

Et team av designere ledet av kinesiske RunSheng Liang, og der blant annet danske Jesper Brehmer jobber, så utfordringen og tok grep. De utviklet et hengsel som gjør skjermen mye mer fleksibel, slik at man kan vri den helt rundt maskinen og slik at tastaturet kan forsvinne helt ut av bildet når det ikke trengs.

Bærbare gjennom årene

IBM Thinkpad fra 90-tallet etablerte mange av dagens designprinsipper.

Man kan spørre seg - hvorfor fikse på noe som har fungert godt nok i så mange år?

Den tradisjonelle laptop-utformingen har tross alt vært nokså lik siden 80-tallet, med clamshell-design som lukker seg over tastaturet. Det nærmeste man kommer forløpere til moderne design er kanskje Apples Powerbook fra 1991 og IBMs Thinkpad 700C, som ble lansert året etter. Siden den tid har de fleste bærbare fulgt prinsippet med museflate, tastatur og skjerm.

Flere innovasjoner har fulgt over årene: Stadig bedre batterilevetid, stadig skarpere skjermer, nye porter, trådløs kommunikasjon og raskere prosessorer. Med frafall av optiske drev begynte maskinene å bli tynnere enn noensinne, og introduksjonen av SSD løste kanskje den siste flaskehalsen knyttet til ytelse.

De siste årene har flere produsenter eksperimentert med hybridutforminger, som har gjort det mulig å ta skjermen av. Det henger sammen med berøringsskjermer som er blitt stadig mer utbredt.

Det er ikke rart at det ble behov for en løsning som lar oss bruke laptopen som og hvor vi vil, uten kompromisser som går utover tykkelse, ytelse eller andre faktorer.

Klokkeinspirert

Hengselet settes sammen av 813 deler. Bilde: TU Storylabs

En slik fleksibilitet kan gjøres mulig med et hengsel som vris rundt 360 grader, og det er dette som ble utviklet av teamet til RunSheng for Lenovo Yoga-serien.

Inspirasjonen til utformingen ble hentet fra klokkereimer, som tross alt er konstruert slik at de kan være i konstant bevegelse og likevel være fleksible og holdbare.

Hengselet består av 813 separate deler av stål og aluminium, og er 14,9 millimeter tynt. Ideen er at hengselet skal sørge for både fullstendig stabilitet i alle bruksmoduser, samtidig som maskinen forblir tynn.

Yoga-hengselet har kommet langt siden konseptet ble først introdusert. De første variantene brukte to såkalte fokuspunkter og fremstod som mindre kompliserte. Den første maskinen som brukte denne løsningen var Yoga 13 i 2013.

RunSheng Liang forteller for øvrig at det første konseptet av hengselet ble utviklet i 2004, og det tok altså åtte år før det ble introdusert i et faktisk produkt.

I dag har hengselet seks slike fokuspunkter, det er nøkkelen til at det kan være både tynt og veldig fleksibelt samtidig. Og se bra ut samtidig.

– De nyeste hengslene bruker også såkalt Non Conductive Vacuum Metalization, som gir en skinnende effekt som også matcher fargen av maskinen bedre, forteller Jesper Brehmer.

Med tanke på hvor mange små og kompliserte deler hengselet består av, er det ikke bare enkelt å få det hele til å fungere feilfritt. Produsenten bruker avanserte testprosesser for å sørge for at hengselet ikke går i stykker. For eksempel kjøres maskinene gjennom over 25,000 sykluser med åpning og lukking.

Det finnes også roboter som simulerer bruken av en slik maskin i fanget, slik at man eliminerer potensiell lugging i klær eller hud. Maskinene testes også i rom som etterligner forhold på stranda eller andre støvete omgivelser, meningen er at PCene skal fungere i alle typer miljøer – også på ferie.

– Den største utfordringen var å få over 800 deler til å passe sammen, sømløst og på en pålitelig måte, innrømmer RunSheng Liang.

Fire bruksmoduser

Maskinen er en glimrende reisepartner når satt opp i teltmodus. Bilde: TU Storylabs

En laptop med et slikt hengsel har fire måter å brukes på (telt, stand, nettbrett og laptop) og det byr på flere fordeler:

Med tanke på at fellesferien nærmer seg med stormskritt, er sjansen er stor for at du skal ut og fly på et eller annet tidspunkt i løpet av sommeren. Det er ikke umulig at flyturen tar en god del timer.

Disse timene tilbringes gjerne i et trang og ukomfortabel flysete - og se for deg da hvor mye diggere er å kunne sette opp laptopen et et teltmodus når du vil se film, slik at du kun ser skjermen foran deg, i stedet for å prøve å skvise inn en vanlig bærbar på et flysetebord.

– Teltmodusen er uvanlig i bærbare, og gjør at maskinen ser ut som et nettbrett og bruker lite plass på overflaten, sier RunSheng Liang.

Når du er på hotellrommet og vil se en film liggende i senga, finnes det såkalt stand-modus, som gjør at tastaturet blir til en støtte og skjermen får mye mer fokus.

Og du kan alltids vippe maskinen rundt til å se ut som en ordinær bærbar. For å skrive e-post og sånt, med tastaturet fullt tilgjengelig. Til slutt kan maskinen også lukkes helt og benyttes som et nettbrett, der skjermen reagerer på berøring.

Poenget er at alt det gjøres ekstremt raskt og det føles aldri som om maskinen skal falle fra hverandre.

En slik fleksibel bærbar kan altså virkelig være noe å vurdere før ferieturen.

Lenovo Yoga 900

LES MER HER »

tracker