Tre råd til bedre nett i hele huset

Produsert av VG Partnerstudio

Vi er avhengige av rask og stabil internett-tilgang, og de mer teknologifikserte hjemmene presser ofte ruterne til det ytterste. PC-er, smartmobiler og nettbrett skal være på nett samtidig, og stadig flere av oss kobler opp TV-er, kjøleskap og andre dingser. Vi strømmer serier i 4K med HDR, vi laster ned spill på mange titalls gigabyte og har ikke tålmodighet til å vente for lenge.

En god, kraftig ruter er absolutt en godkjent løsning for å sørge for internett-dekning over hele leiligheten. Men bor hele familien et større hus, sliter du nesten garantert med dekning i de mindre rommene, for å ikke snakke om kjelleren eller garasjen.

Løsningen er mesh-nettverk, en teknologi som har vokst i popularitet de siste årene. Prinsippet er enkelt: Én hovedruter settes opp et sentralt sted i huset, og flere mindre satellitter plasseres der dekningen er dårligst. Disse nodene henter signalet fra hovedruteren og forsterker det. Resultatet er mye bedre dekning over avstander, ikke minst gjennom tykke murvegger eller gulv.

Dekning er imidlertid ikke den eneste fordelen med mesh-nettverk. Det er mange andre fordeler med å investere i en slik løsning, forteller Hildegunn Bjerknes, kategorisjef for nettverk hos Komplett.

1. De er veldig enkle å sette opp

Mesh-nettverk styres gjennom apper, og de har som regel mange nyttige funksjoner for analyse og overvåkning av nettet. Selv når du ikke er hjemme. Foto: Delta V

Brukervennlighet er kanskje det viktigste aspektet av mesh-nettverk. Selve enhetene, både hovedruteren og nodene, er som regel elegante, og veldig enkle å sette opp.

– Oppsettet for mesh-rutere er som regel veldig ukomplisert. Det aller meste skjer via en mobilapp, og alt blir tydelig forklart. Gammeldagse rutere settes som regel fortsatt opp gjennom klønete web-grensesnitt, forklarer Hildegunn Bjerknes.

Etter at du har gjennomført det grunnleggende oppsettet, foregår også all styringen av systemet gjennom mobilappen. Alt som har å gjøre med tilgang, foreldrekontroll, oppdateringer, sikkerhet og andre innstillinger, skjer enkelt gjennom appen.

– Avanserte brukere, gamere og andre entusiaster foretrekker gjerne fortsatt tradisjonelle, webbaserte løsninger, som gir mer kontroll. Men for de aller fleste, som ikke har tid til avansert styring, er mesh det mest brukervennlige valget, påpeker hun.

Se Zyxel Multy X hos Komplett »

2. De gir bedre sikkerhet

Hildegunn Bjerknes i Komplett har gode tips til hvordan du kan få mest ut av mesh-nettverket hjemme. Foto: Delta V

Mesh-rutere tilbyr fortsatt mange muligheter for detaljstyring av bruken, og takket være lettforståelig grensesnitt er det også veldig fort gjort å stille inn hvem som skal få tilgang til nettverket, når og hvordan.

– Elementer som passord og andre sperrer kan raskt endres fra applikasjonen. Du kan samtidig overvåke nettverket ditt hjemme uansett hvor du befinner deg, og vite status på det, sier Bjerknes.

– Et viktig poeng er at mesh-nettverk ofte settes opp i familiehjem, med mange yngre brukere. Du kan dermed styre tilgangen til hver enkel bruker. Hvis sønnen din spiller Fortnite litt vel mye, kan du legge inn begrensning på at han bare skal få spille frem til klokken 21 på hverdagene. Du kan også sette opp profiler basert på alder, slik at spesifikke aldersgrupper sperres ute fra spesielle typer innhold. Men det er viktig at foreldre fortsatt tar ansvar, og følger med på hva barna gjør på nettet, presiserer kategorisjefen.

– Det finnes også offentlig tilgjengelige svartelister du kan legge inn på alle rutere, som vil sperre spesifikke typer innhold, sier hun.

Bjerknes påpeker også at alle mesh-rutere bruker WPA2-standarden, som krypterer hjemmenettverket, og gir god, grunnleggende sikkerhet.

Se TP-Link Deco hos Komplett »

3. De er enkle å plassere

Mesh-rutere pleier å se bra ut i stua, og tar gjerne liten plass. Foto: Delta V

Mesh-nettverk er i utgangspunktet beregnet for større hus, og det kan derfor være en utfordring å få alle nodene plassert på en ideell måte. Heldigvis er teknologien behjelpelig her også.

– Tradisjonelle rutere kan få signalet forsterket med såkalte repeatere. Disse krever imidlertid en veldig nøyaktig plassering, med lite informasjon om du var innenfor rekkevidde. Mesh-nettverk gir deg beskjed om nodene er korrekt plassert, mens du setter de opp. Du får vite om nodene er for nærme eller for langt unna, sier Hildegunn.

Hun minner på at de gode, gamle huskereglene når man setter opp et nettverk i et større hus fortsatt gjelder. Ruterne og nodene bør stå synlige, ikke gjemt inntil vegger eller andre forstyrrelser, som mikrobølgeovn. Spesielt tykke betongvegger eller metall kan være i veien for signalet.

Se Linksys Velop hos Komplett »

Tre anbefalte kjøp:

TP-Link Deco

Les mer her

Linksys Velop

Les mer her

Zyxel Multy X

Les mer her

tracker