Foto: Delta V

Slik får du enda råere spillopplevelse ut av konsollen din

Produsert av VG Partnerstudio

Det er ikke bare PC-spillere som har mange spennende spill å se frem til. Også de som spiller på konsoll har mange godbiter å kose seg med i tiden fremover, enten det er God of War, Far Cry 5, Shadow of the Tomb Raider eller Red Dead Redemption 2. Dette er spill som presser grenser for hvilke grafiske detaljer konsollen kan levere, men den visuelle opplevelsen kan gjøres enda bedre med riktig utstyr som er korrekt innstilt.

– Stikkordene for den optimale opplevelsen er 4K-oppløsning og HDR, sier Espen Harring, kategorisjef for spill hos Komplett.

Flere piksler gir bedre opplevelse

Enten du går for en PS4 Pro eller en Xbox One X, får du mest ut av maskinvaren med en TV som støtter 4K og HDR. Foto: Delta V

4K, eller UHD, gir et bilde med en klarhet og en skarphet som overgår lavere oppløsninger. Det er rett og slett en mye mer behagelig opplevelse å spille i 4K, og siden det vises mange flere piksler på skjermen er detaljnivået også rikere.

– Det å vise alle disse pikslene krever imidlertid mektig maskinvare, og det er bare to konsoller som klarer dette i dag: PS4 Pro og Xbox One X, forteller Harring.

4K-oppløsning er også såpass krevende at det finnes løsninger for å lette arbeidet for konsollene. Noen av spillene skalerer oppløsningen dynamisk, slik at spillet kan kjøre i 4K-oppløsning noen ganger, men likevel sette ned oppløsningen etter behov. Noen spillutviklere bruker også en teknologi kalt checkerboarding, som gjør at spillene deres kan etterligne 4K, og da bruker mindre ressurser.

Siden Xbox One X har kraftigst maskinvare av de to, finnes det flere spill til konsollen som vises i nativ 4K, uten kompromisser.

Mer intens grafikk

HDR-teknologien gjør at lyse partier i spill gjerne blir mer intense. Lyskilder som sol og flammer, fremstår som mer realistiske og kraftigere, noe som kan gi svært imponerende grafikk. Kontrastene blir samtidig jevnt over tydeligere.

– Både PS4, PS4 Pro, Xbox One S og One X støtter HDR. De aller fleste nye spill benytter seg nå også av teknologien, sier kategorisjefen.

Når du har en konsoll med 4K- og HDR-støtte, må du også ha en TV som støtter teknologiene. Heldigvis begynner det å bli standard på de fleste nye modeller. Implementasjonen kan imidlertid variere noe: TV-er med lavere lysstyrke (måles i nits), vil slite med å gjengi HDR-innhold korrekt, selv om de i utgangspunktet støtter teknologien.

Viktig å huske

Med riktig konsoll og TV i hus har du i utgangspunktet alt på plass, men du trenger likevel å huske et par ting for å få full nytte av dem:

Rett kabel:

Husk å koble konsollen til TV-en med korrekt HDMI-kabel. Kabelen trenger å være sertifisert som High Speed HDMI, for å ha nok båndbredde til 4K og HDR. De fleste nye HDMI-kabler fyller dette kravet, men unngå helst å gjenbruke en gammel HDMI-kabel du har liggende når du kobler opp en ny konsoll.

– Bruker du en receiver mellom konsollene og TV-en, er det også viktig å også sjekke at den støtter 4K og HDR, sier Espen Harring.

Xbox One X

Se den hos Komplett

PS4 Pro

Se den hos Komplett

Rett kontakt:

Deretter er det greit å dobbeltsjekke hvorvidt alle, eller bare noen bestemte, HDMI-innganger på TV-en støtter 4K. Litt eldre modeller har gjerne bare en av fire innganger som er sertifisert for HDMI 2.0, som er standarden som kreves for 4K/HDR. Nye TV-er støtter som regel HDMI 2.0 i alle inngangene.

Rett innstilling:

Neste steg skjer når du setter opp TV-en. HDMI-inngangen du plugger konsollen i, må være konfigurert til å ta i mot HDR-signaler. Dette gjør du i TV-ens meny, der du leter etter noe som heter HDMI Deep Color/HDMI UHD Color, eller lignende. Aktiver dette for den aktuelle HDMI-inngangen.

– Snakker konsollen og TV-en korrekt sammen, og alt er satt opp riktig, vil det dukke opp en liten HDR-logo i hjørnet av skjermen når TV-en gjenkjenner signalet, forteller Harring.

Still inn bildet for den beste opplevelsen

Erik B Olsen er hifi-ekspert hos Komplett, og han har flere tips for hvordan en moderne TV bør settes opp, og hvilke modeller som passer best:

Velg riktig modus:

Kino-modus er gjerne et god start for å stille inn bildet på de fleste TV-er. Deretter er det fint å tilpasse detaljene. Foto: Delta V

– De fleste TV-er lar deg velge mellom flere hovedmoduser for bildet. Disse bærer gjerne navn som dynamisk, standard, film, kino, spill, og sport. Kort fortalt bør du holde deg til film/kino- og spillmodusene. De andre har ofte unaturlige og urealistiske farger, som er der for å se imponerende ut ved første øyekast. Film- og spillmodusene er mer avbalanserte, og gjengir fargene mer korrekt. Bildet kan kanskje fremstå som litt livløst til å begynne med, men det blir man fort vant til, sier Olsen.

Deretter er det greit å rydde opp i diverse innstillinger som kan ødelegge for opplevelsen, ifølge Olsen. Alt som heter eco-modus eller energisparing bør skrus av, da det kan redusere lysstyrken i bildet. Alle former for automatisk bevegelseskompensering, gjerne kalt Motion Plus, TruMotion eller Motionflow, bør skrus ned, eller helt av. De kan føre til en urealistisk «såpeopera»-effekt, forteller han.

Tilpass bildet:

Neste punkt er individuell justering av lysstyrke, fargestyrke, skarphet og lignende. Har du valgt filmmodus, bør disse allerede være relativt korrekt stilt inn, men litt avhengig av hvor lyst det er i rommet, og hva man foretrekker, er det greit å prøve seg litt frem.

Det er også greit å stille inn fargetemperatur: Innstillingen som heter Varm2 er gjerne den mest korrekte. Sortnivå bør stilles til Lav.

– Samtidig er det fint å være klar over at når TV-en får inn HDR-signaler, aktiveres det nye bildemoduser, som må stilles inn separat. Det betyr at en PS4 Pro-konsoll, for eksempel, må kalibreres to ganger, en gang for vanlig innhold (spill uten HDR), og en gang for HDR-innhold, sier kategorisjefen.

Sjekk spillmodusen:

De korrekte innstillingene bør fungere både for film og spill, men det er verdt å merke seg at de fleste moderne TV-er har en egen spillmodus. Denne innebærer at alle automatiske ekstrafunksjoner er skrudd av, slik at tiden fra du trykker på en knapp på kontrolleren til det skjer noe på skjermen er redusert til det minimale. Dette er mest av alt relevant for de som spiller konkurransepregede spill, som krever veldig høy presisjon. Likevel, velger du å bruke spillmodus, må denne også kalibreres individuelt, ifølge kategorisjefen.

– Årets TV-modeller har gjerne enda større fokus på gaming, med spillmoduser som har svært lav forsinkelse, og som automatisk kjenner igjen hva slags kilde du kobler til. Flere av de nye modellene støtter også variabel framerate, som sørger for mer stabilt bilde, spesielt i PC-spill, forteller Erik B Olsen. Han trekker frem Samsungs nye toppmodell, Q9F, som et glimrende eksempel på disse funksjonene.

Samsung 55Q7F

Se den hos Komplett

Sony 65XF90

Se den hos Komplett

Philips 65 8602

Se den hos Komplett

tracker