Dette kreves av din PC for å kjøre de nyeste spillene

Produsert av Schibsted Partnerstudio

2018 ser ut til å bli nok et hektisk år for PC-spillere. Uansett sjanger kommer det en rekke stortitler i løpet av året, som vil presse maskinvaren din tyngre enn noen gang. Om det er Far Cry 5, Metro Exodus, Sea of Thieves eller et eventuelt nytt Battlefield som frister, er det viktig å ha gode komponenter på plass.

Det er nå tiden er inne for å investere i nytt grafikkort eller prosessor, slik at du sikrer deg en opplevelse som rettferdiggjør den nye magien i spillene. Vi tok en prat med Kompletts komponent-ekspert, André Løver, for å få tipsene til akkurat hvilke spillkomponenter du bør vurdere i forkant av spillene som kommer i 2018.

#1Grafikkort

André Løver omringet av de nyeste grafikkortene, inne i testrommet hos Komplett.
André Løver omringet av de nyeste grafikkortene, inne i testrommet hos Komplett.

Det viktigste elementet i en spill-PC er grafikkortet. Det sørger for at maskinen leverer nok ytelse når du spiller, at alle de visuelle effektene vises fra sin beste side, og at du kan nyte høye oppløsninger.

Prisene på grafikkort varierer stort, men det finnes en rekke modeller som er hyggelig priset samtidig som de leverer god nok ytelse. Når du kjøper nytt grafikkort bør du tenke på ditt konkrete behov: Hva slags spill spiller du, og hva slags oppløsning vil du satse på?

Det viktigste er hvorvidt du ønsker å spille i 4K-oppløsning eller ikke. 4K gir definitivt en bedre opplevelse, men om du uansett ikke har planer om å kjøpe en 4K-skjerm i nærmeste fremtid kan du like gjerne se bort fra de dyreste og mest avanserte kortene. Rimeligere modeller vil klare å levere all ytelsen du trenger i 1080p- eller 1440p-oppløsning.

Entusiast-klassen:

Titan-kortene til Nvidia er noe av det kraftigste som finnes, kanskje litt i overkant for de fleste.
Titan-kortene til Nvidia er noe av det kraftigste som finnes, kanskje litt i overkant for de fleste.

Er det 4K-oppløsning du er ute etter, er det Nvidias GeForce GTX 1080 Ti-baserte kort som er kongen på haugen. Dette koster litt, men til gjengjeld kan du være trygg på at alle spillene dine vil kjøre optimalt. 4K-oppløsning i 60 fps er innenfor rekkevidde med dette kortet, ifølge André.

– I entusiastklassen sier det seg selv for min del. 1080 Ti er kremen av ytelse akkurat nå. Det finnes kort som er dyrere og kraftigere, men de er forbeholdt de spesielt interesserte. 1080 Ti er det beste du får i dag, innenfor rimelighetens grenser, bekrefter André Løver.

Se 1080 Ti hos Komplett »

Mellomklassen:

Klarer du å leve med lavere oppløsninger, men vil fortsatt ha silkemyk ytelse og høyest mulig visuell kvalitet, har André et annet forslag:

– Skal du ha ett kort som gjør alt, ville jeg nok gått for GeForce 1070 Ti. Det er et kort som takler G-sync-teknologien ganske bra, og kan kjøre spill på veldig høye innstillinger. Det treffer et sweet spot når det gjelder ytelse, og er spesielt fordelaktig på 1440p-oppløsning, sier Løver.

Se 1070 Ti hos Komplett »

Budsjett-klassen:

For mange er det høyst relevant med også rimeligere grafikkort enn 1070 Ti. De krevende storspillene vil fortsatt være spillbare, forutsatt at du skrur ned detaljnivået noe. De rimeligere kortene kan også være nyttige til e-sport-fokuserte spill. Slike titler er gjerne mindre krevende visuelt, og har sjeldent den peneste grafikken.

GeForce 1050 Ti er et kort til rundt 1500-2000 kroner, litt avhengig av hvor heftig overklokking og kjøling du ønsker. Dette er kort som er bra nok til de vanligste spillene. Jeg kaller det et perfekt allround-kort, som takler ganske høye detaljer på en full HD-skjerm, forteller Løver.

Se 1050 Ti hos Komplett »

#2Prosessor:

En skikkelig CPU sørger for at hele maskinen kan gjøre oppgavene sine på en god måte.
En skikkelig CPU sørger for at hele maskinen kan gjøre oppgavene sine på en god måte.

Prosessoren i en datamaskin er en kritisk komponent, siden den til syvende og sist er ansvarlig for alt maskinen foretar seg. Selv om grafikkortet har hovedrollen når du spiller, kan en svak prosessor fungere som en flaskehals for det nye råskinnet du nettopp har kjøpt deg.

– Når det kommer til avansert spilling er det skjermkortet som har hovedrollen. Det er det som gir visuell kvalitet og høy oppløsning, sier Løver.

Entusiast-klassen:

Det er imidlertid ingen tvil hvilke produkter han anbefaler for de som ønsker å investere i en dyrere CPU:

– I high end-segmentet er det Intels i7 8700K som gjelder. AMD har også sin 2700x-modell. Den har flere kjerner, og er dermed godt egnet til å kjøre flere oppgaver samtidig, til en rimelig penge, forklarer Løver.

Se i7 8700k hos Komplett »

Mellomklassen:

Det er fullt mulig å gå ned i pris på prosessoren, og fremdeles få glimrende ytelse:

– De beste løsningene for mellomsjiktet er Ryzen 1600 eller Intel i5 8400. Dette er ekstremt gode CPU-er. Igjen har Ryzen fordelen med flere kjerner, som er aktuelt om du skal streame mens du spiller. For vanlig spilling er det lite som slår Intel, sier Løver.

Se i5 8400 hos Komplett »

Budsjett-klassen:

– I den rimeligste prisklassen er det beste valget Ryzen 3. Enten 1200-modellen eller den nye 2200G-varianten. Eventuelt også Intel G4400. Det er vanskelig å finne en rimeligere prosessor som har såpass bra ytelse. Det fungerer bra til det meste du bruker et budsjett-grafikkort til, forteller kategorisjefen.

Se Ryzen 3 2200G hos Komplett »

#3Tilbehør

Et godt gaming-headsett kan være avgjørende for fremgangen i spill.
Et godt gaming-headsett kan være avgjørende for fremgangen i spill.

Når grafikkortet og CPU-en er i boks, er det lurt å vurdere en oppgradering av tilbehøret også.

– Når det er lansering av nye tilleggsprodukter for spill er det ofte vanskelig for oss å spå hvordan markedet vil reagere. Det var imidletid ingen tvil om at da HyperX lanserte nye headsett, så hadde de knallsuksess fra første dag, sier Hans-Egil Sandmo, tilbehørsjefen hos Komplett.

Han snakker om HyperX Cloud Alpha Pro, som nå har fått en trådløs variant, kalt Cloud Flight. Denne modellen er blitt et veldig populært spill-headset, og Hans-Egil anbefaler den på det varmeste.

Se Cloud Alpha Pro hos Komplett »

– Den generelle trenden innen tilbehør er at i 2018 skal ting være trådløse. Den nyeste teknologien vi har sett er lading av en trådløs spillmus gjennom musematten. Det finnes flere løsninger på dette fra Logitech, Corsair og Razer. Samtidig er det generelt sett et større fokus på at både spillmusene og tastaturene kan være trådløse, fordi responstiden nå er like god som kablet mus, sier Hans-Egil. Han anbefaler også flere tastaturer i samme slengen: Et fra Logitech og et fra Corsair.

Se Logitech PowerPlay hos Komplett »

tracker