Mye har skjedd i mobilverdenen de siste fem årene

Ikke alt var bedre før!

Produsert av Schibsted Partnerstudio

En gang i tiden var rimelige smartmobiler ensbetydende med, vel, lav kvalitet og dårlig ytelse.

Billige mobiler var små, trege plastdingser, men det har alltid vært et populært segment – ikke alle ønsker å bruke fem-seks tusenlapper (eller mer) på en mobil, mange synes det er helt greit å være mer økonomisk bevisst.

Men for bare noen få år siden måtte du leve med mange kompromisser om du ikke ville bruke mer enn 3-4000 kroner på en mer fancy telefon.

Mobiler i 2011

HTC Desire S - En budsjett-telefon i 2011. HTC

Fem år er ikke lenge siden. Det var året Charlie Sheen oppførte seg noe ustabilt, og introduserte verden til «#winning», året Adele dominerte listene med sin «Rolling in the Deep», og året den siste Harry Potter-filmen kom på kino.

Det var også året mobilene begynte å få flerkjernersprosessorer, men disse var stort sett forbeholdt de dyrere modellene.

Rimeligere telefoner måtte stort sett nøye seg med en prosessor på kanskje 800 MHz, noe som gjerne ikke leverte imponerende ytelse.

Skjermoppløsninger i HD var noe vi kunne se langt etter. 480x800 piksler var en langt mer vanlig oppløsning i budsjettklassen på den tiden. Budsjettmobiler hadde som regel en skjermstørrelse på under 4 tommer.

I dag forventer vi også god kvalitet på bildene vi tar med kameraet, selv på rimeligere telefoner. For fem år siden var det vanlig med kameraer som tok bilder i 5 megapiksler, og selve kvaliteten var gjerne ikke noe å skryte av, hverken på stillbildene eller video.

Uansett ville du ikke fått spesielt mye plass å lagre bildene på, da telefonene i den rimelige enden av skalaen hadde kanskje knapt noen hundre megabyte med ledig lagring.

Operativsystemet som var den mest moderne Android-plattformen var for øvrig versjon 2.3 Gingerbread.

Mobiler i 2013

Sonys Xperia V gav mye for pengene i 2013. Sony

Det var året da norske Ylvis ble verdensstjerner takket være slageren «What Does the Fox Say», Lance Armstrong innrømmet doping, og Edward Snowden lekket hemmelige NSA-dokumenter. Det samme året lanserte Sony og Microsoft sine nyeste spillkonsoller.

På mobilfronten skjedde det selvsagt mye: I høyere prisklasser fikk vi nyheter som skjermer med full HD-oppløsning (1080p), fingeravtrykklesere og vanntette hus. De som ville spare penger måtte imidlertid fortsatt akseptere kompromisser.

En gjennomsnittlig smartmobil til noen tusenlapper hadde en skjerm på kanskje 4,7 tommer, firekjerners-prosessor og RAM på 2 gigabyte.

Vi kunne så absolutt ta bilder i 13 megapiksels-oppløsning, filme i 1080p og lagre bildene og appene på over 32 gigabyte med plass.

Greie spesifikasjoner på papiret altså, men i virkeligheten måtte vi finne oss i nokså middelmådig bildekvalitet, slapp ytelse og middels batterilevetid.

Android 4 var den dominerende plattformen i 2013, med versjoner som Jelly Bean og KitKat. Spesielt den sistnevnte fokuserte på bedre ytelse på rimeligere mobiler, og banet dermed vei for stadig mer effektive telefoner.

Og det bringer oss til 2016

Mye har skjedd innenfor populærkultur siden 2011, og enda mer har skjedd i mobilverdenen.

Drake og Rihanna er på toppen av strømmelisten på Spotify, Leonardo DiCaprio har endelig vunnet Oscar og Hodor forlot oss som en helt.

Samtidig får du mer mobil for pengene enn noensinne.

Vi snakker modeller med romslige skjermer på 5,2 tommer og 1080p-oppløsning, kraftige systembrikker med åtte kjerner, samt 3 gigabyte med RAM.

Det betyr at en slik telefon klarer å gjøre de aller fleste oppgavene vi forventer uten at det merkes hakking eller andre forsinkelser.

Samtidig får du et kameraer som tar 13 megapiksel store bilder, og støtter moderne funksjoner som HDR, samt filmer i 1080p. Frontakameraer holder også gjerne høy kvalitet med 8 megapiksler. Funksjoner som fingeravtrykkleser og minnekortplass er dagligdags.

Ikke minst: En telefon til 3000 kroner føles ikke lenger som en billig-telefon. Fint design og solide materialer er nå også noe du kan forvente i denne prisklassen. Det er stort sett slutt på billig plast og knirkende deksler som ikke sitter ordentlig.

Ta for eksempel Huaweis P9 Lite :) For rundt 3000 kroner får du en telefon som knapt står tilbake for mye dyrere modeller.

Spesielt Huaweis telefoner har også programvare som blant annet sørger for å optimalisere bruken av batteri og data skikkelig.

Med andre ord, med mindre kravene dine er eksepsjonelt høye, er det nesten ingen grunn til å betale for mye for en smartmobil lenger.

Huawei P9 Lite

Les mer her »

trackertracker