Foto: AMC

Hvor troverdige er egentlig zombie-mytene?

Vi graver frem ekte inspirasjonskilder.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Vi skulle helst sluppet å måtte leve gjennom en zombie-apokalypse, og håper det aldri skjer.

Men om er utbrudd virkelig skulle forekomme, vet vi allerede hvordan militæret ville håndtert det, hvordan de ville forsøkt å hindre spredningen, reddet ut de friske, eliminert farene og sørget for forsyninger.

Et annet spørsmål er imidlertid hva som egentlig kan forårsake zombie-apokalypsen. Zombier har jo vært en del av populærkulturen i flere tiår, og nesten like lenge har de lærde debattert hvorvidt levende døde, eller noe som ligner, virkelig kan oppstå.

The Walking Dead-serien og skaperen Robert Kirkman gir ingen konkret forklaring på hvordan det hele startet i hans univers. Men det finnes mange andre skildringer av zombier på film, i bøker og TV-serier, og nesten like mange varianter av zombiene. Noen er trege, noen er raske, noen er mer aggressive enn andre. Det er klart at forskjellige typer zombier er blitt inspirert av forskjellige typer ekte sykdommer og naturlige fenomener.

Vi sjekket derfor hvilke tilstander som finnes i naturen, og som kan minne om zombie-fortellingene:

1. En sopp som tar over hjernen

Denne soppen kan kontrollere hjerner. Foto: Shutterstock

Hvordan høres det ut å bli smittet av en parasittisk sopp som tar over hjernen din? Det skjer i virkeligheten. Bare på små maur, vel å merke. Cordyceps-soppen infiserer dyret og tar kontrollen over kroppen deres. Maurene blir tvunget til å klatre opp en plante og feste seg selv til undersiden av den. Der dør de, og soppen gror ut spirer for å spre seg selv videre.

Denne videoen laget av BBC viser for øvrig i grafisk detalj hvordan infeksjonen og videre spredning foregår.

Soppen har allerede inspirert populærkulturelle verk – det anerkjente PlayStation-spillet The Last of Us handler nettopp om en sopp som har infisert menneskeheten på lignende måte, der de infiserte oppfører seg litt som zombier.

2. Parasitt som kan forandre personligheten din

Enda en parasitt: Toxoplasma gondii infiserer hjernen til rotter og får dem til å ikke lenger frykte sin naturlige fiende, katten. Faktisk tvinger den rottene til å søke ut katter ved å gå etter lukten av urin, og når kattene spiser rottene, blir de smittet av parasitten. Det er nemlig kun på innsiden av kattedyr at parasitten kan reprodusere.

Ikke nok med det – parasitten kan smitte over på mennesker også! Og det blir verre – det er visse studier som viser til at den kan endre oppførselen vår på subtile måter, og infeksjonen kobles til sykdommer som schizofreni.

3. Sykdommer som frembringer aggresjon

Det er forsket mye på kugalskap, som får vanlige kuer til å bli forvirret, miste fysiske og mentale egenskaper, og til og med bli direkte aggressive.

Mindre hyggelig er at mennesker kan bli smittet av sykdommen ved å spise kjøtt fra syke kuer Det er en variant av Creutzfeldt-Jakob-sykdommen. Den påvirker hjernen direkte, og forårsaker blant annet demens, endringer i personligheten, hallusinasjoner og psykose, og kan også føre til forstyrret balanse og taleevne. CJD fører ikke til aggresjon i mennesker, og er generelt sett en veldig sjelden sykdom. Sykdomsforløpet kan imidlertid være en av inspirasjonskildene til zombie-myten.

4. Gift som forandrer kroppen

Søte, men dødelige: Naturlige giftstoffer kan ha inspirert zombie-mytologi. Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock

Substanser kjent som nevrotoksiner kan være alt fra gift fra slanger eller skorpioner til viruser og bakterier. Ikke alle disse ville forårsake zombie-aktig oppførsel i mennesker – kraftig gift ville for eksempel trolig bare drept vedkommende raskt. Men noen kan være riktig så ufine. Å bli forgiftet av en kulefisk (som ellers er en kjent delikatesse i Japan), for eksempel, kan paralysere muskler og sette en person i koma.

En person påvirket av en nervegift kan fremstå som død, og bli dermed raskt begravet. Slike begravelser av tilsynelatende døde mennesker kan ha gitt sitt utspring til zombie-legender på Haiti. Og om noen skulle ønske å bruke nevrotoksiner som våpen, er det ikke godt å si hva resultatet ville blitt.

5. Sykdommer som får deg til å fråde

Rabies er et virus som er utbredt den dag i dag, og fører til at smittede dyr ofte oppfører seg aggressivt og ukontrollerbart. Og biter. Rabies i smittede mennesker kan til å begynne med fremstå som relativt vanlig influensa, men kan raskt utvikle seg til langt mer seriøse symptomer. Smittede med rabies kan fremstå som forvirret, hyperaktive, kan utvikle hallusinasjoner, angst og delvis paralyse. Og ubehandlet rabies er nesten alltid dødelig.

Det er med andre ord ikke rart at sykdommen (spesielt siden den kan spres via biting) kan ha bidratt til å inspirere hvordan zombier fremstilles i populærkultur.

6. Kan få deg til å miste personlighet

Kan kontroversiell forskning være med på å styrke mytene om zombier? Foto: Elena Pavlovich/Shutterstock

Forskere har lenge jobbet med konseptet å gro ut døde organer. Ideen er at mennesker skal kunne regenerere deler av kroppen sin, basert på de samme biologiske prinsippene som fører til at menneskekroppen vokser under svangerskapet og etter fødsel.

Hva om det fantes forskning som kan regenerere deler av hjernen også? Det er nettopp dette stamcelle-forskning jobber med, og det er blitt gjort forsøk som tar for seg personer i koma, der man prøver å regenerere celler i deres hjerner. Faren er imidlertid overhengende for at denne regenererte hjernen vil miste sine funksjoner raskt.

Resultatet kunne altså blitt et menneske uten personlighet eller mål med tilværelsen, som kanskje vandrer rundt uten mål og mening. Høres ikke det hyggelig ut?

Er vi i fare?

Men helt ærlig: Hvor troverdig er zombie-myten sånn egentlig? Ikke veldig, ifølge doktor i biologi, Nils Reinton. Vi spurte om et utbrudd kan skje i virkeligheten:

– Antageligvis ikke! Men, det er ingen tvil om at mikrobene rundt oss påvirker personligheten og oppførselen vår. Den hotteste forskningen på bakterier og mennesker for tiden fokuserer på hvordan vår mikrobiota (de bakteriene som lever i blant annet tarmen vår) viser seg å ha stor påvirkning på vår psyke – slik som depresjon og angst, forteller Reinton.

Vi er litt beroliget. For nå.

Fear the Walking Dead sesong 2 har allerede begynt, og kan sees eksklusivt på HBO Nordic.

SKAFF DEG HBO HER »

tracker