Dette er teknologien de nyeste treningsklokkene kan by på

Tiden er inne for å oppgradere. Les hvorfor!

Produsert av VG Partnerstudio

For de seriøse løperne tar sesongen aldri slutt. Selv om været ute blir stadig mer utfordrende, lanseres det i disse dager nå flere nye klokker rettet mot løpeentusiaster som har høye krav.

Og det finnes enkle måter for deg å måle hvor fort du kan løpe et 10km-løp, halvmaraton, eller en helmaraton.

Moderne sportskommentatorer gir deg heldigvis bakgrunnskunnskap om idrettsprestasjonene på en folkelig og spennende måte, og nå kan en liten GPS- klokke gjøre det samme.

På samme måte som kommentatoren gir klokka deg kunnskap om løpsteknikken din, oksygenopptaket, melkesyreverdiene, og vurdering av prestasjonskapasitet. Med andre ord, nå kan den faktisk fortelle deg hvor fort du antatt løper for eksempel et 10km-løp.

En som vet å sette pris på det er motbakkeløperen Eli Anne Dvergsdal. Den 23 år gamle bergenseren trives best i løpesko, og har gjort seg temmelig profilert innenfor løpeidretten de siste årene. Hun løper ikke uten en Garmin-klokke på håndleddet.

– Jeg er ingen nykommer til løpeklokkenes verden, men det er først nå den siste tiden at de er blitt virkelig nyttige, mener hun.

KLOKKE ER ET MUST: GPS-funksjoner og muligheten til å automatisk synke treningsinfo med en datamaskin er noe av det Eli Anne Dvergsdal setter mest pris på.

Det å bo på Vestlandet, med sin vakre, men også utfordrende natur, gjør også at det å bruke en løpeklokke som kan sørge for nøyaktig posisjonering er essensielt.

– Det åpner for noen spennende muligheter, forteller Eli Anne Dvergsdal.

– Navigasjonsfunksjoner sørger for at jeg ikke går meg vill i fjellet, og man kan også lagre interessepunkter - når jeg løper over fjellet innover til Bergen, og det er tett tåke, er det greit å ha lagret visse punkter på klokken slik at man har bedre oversikt over hvor man har vært og skal, forteller løperen.

Siden klokkene måler høyde, er det også artig å for eksempel kunne lagre at man har vært 3200 meter over havet - slikt gjør det lettere å huske på tøffe opplevelser man har vært gjennom, sier Eli.

Men løper du fortsatt med en klokke fra 2010, har du kanskje ikke fått med deg utviklingen som har skjedd de siste årene? Hvor mange hendige, nye funksjoner som har kommet?

Det har nemlig aldri vært enklere å hente inn ny motivasjon og treningsglede enn nå. Derfor har vi laget en oversikt over syv større endringer som har skjedd med treningsklokker de siste årene:

#1 - Treningsklokkene er mer nøyaktige

Klokkene i dag er mer nøyaktige enn noensinne, kan vise deg akkurat hvor du er og gi deg helt korrekt avstandsmåling. GPS-teknologien har utviklet seg, og det er økt nøyaktighet i forhold til sporing og analyse.

Ikke nok med det, de nye klokkene støtter også GLONASS – det russiske alternativet til GPS. Dette betyr enda mer nøyaktighet. Produkter som bruker begge løsningene får faktisk tak i satellitter opptil 20 prosent raskere.

– Økt fokus på nøyaktighet via GPS er noe av det viktigste, det å kunne se akkurat hvor mange kilometer man har løpt, hvilken rute man har valgt og andre detaljer, er noe løpere setter veldig pris på, sier Eli Dvergsdal.

En skikkelig treningsklokke følger med og analyserer alle prestasjoner.

#2 - Du kan føre treningsdagbok

Nye klokker har svært avanserte muligheter for å analysere prestasjonene dine. Treningsdagboken Garmin Connect henter inn data automatisk, og gir et komplett bilde av aktivitetene. Du kan også dele treningsdata med dine venner. På den måten kan du gjøre løpingen mer sosial, selv om du velger å trene alene.

– Når jeg kommer hjem etter en økt, blir alt automatisk lastet opp til en PC og synkronisert. Også det er en stor fordel, forteller Eli.

#3 - Du kan få bedre treningsteknikk

Den mest avanserte av de nye Garmin-klokkene, Forerunner 630, vil også kunne hjelpe deg til bedre løpeteknikk med innebygd løpsanalyse. Du vil få informasjon om skrittlengde, tid med bakkekontakt og vertikal bevegelse. Den støtter for øvrig Wi-Fi, slik at all data lastes automatisk opp når man er innenfor rekkevidde av et nettverk.

#4 - Nye sensorer

Dagens pulsklokker er ellers stappet fullt av sensorer, og gir deg omfattende tilbakemeldinger på terskelpuls, terskeltempo, vurderer dagsformen og måler stressnivå for å kontrollere om kroppen er restituert og klar for en ny trening. Forerunner 235-modellen har også innebygget optisk pulsmåler, slik at man slipper pulsbeltet rundt brystet.

Daglige aktiviteter som søvn, gange og kalori-inntak blir naturligvis også målt.

#5 - Klokken følger med på hva du gjør

Effektiv overvåkning av trening er essensielt for å forminske skaderisiko, overbelastning og feiltrening. Er det ikke deilig at en klokke kan passe på alt dette?

#6 - Mye smartere klokke

Det er langt fra alt. Klokkene kan bygges ut og tilpasses med nye funksjoner – tjenesten Connect IQ gjør det mulig å laste ned apper, for eksempel scorekort for golf eller tennis. Dessuten kan du laste ned nye bakgrunner, widgeter, endre utseendet til menyene og lignende. Dette lar deg tilpasse klokkene enda mer til akkurat ditt bruk!

Forerunner-klokkene er også smartklokker, og kan kobles sammen med din mobil for å få varslinger om tekstmeldinger og andre notifikasjoner. En nyhet er også at klokkene kan nå sende lydvarsler fra tilkoblet smartmobil som for eksempel sier i fra om antallet runder.

#7 - Bedre batteri

Sammenlignet med tidligere modellene i begge seriene har de nye klokkene mange flere forbedringer å by på. Blant annet er skjermene større og batterilevetiden merkbart lenger. Alt dette betyr mye når man er ute på en økt.

Det er det det koker ned til – utviklingen over de siste årene har fokusert på stadig mer nøyaktighet, stadig bedre sensorer og bedre analyseverktøy, samtidig som alt dette skvises inn i et stadig mer håndterlig klokkeformat med bra skjerm og bra batteri. De nye modellene er på mange måter kulminasjonen av denne tankegangen.

tracker