Fem tips for den skumleste gründer-beslutningen

Slik finner du ut hvem du skal ansette.

Produsert av VG Partnerstudio

Det er en kald oktobermorgen på Barcode i Oslo, så tidlig at resepsjonistene ennå ikke har begynt på jobben i DNBs lokaler. Der møter vi DNBs oppstartsekspert Erik Larsen, som allerede har vært på jobb i et par timer. For om du skal være først ute med en genial idé i markedet, gjelder det å stå opp tidlig. Bokstavelig talt.

Allerede før vi setter oss ned med en sårt tiltrengt kopp kaffe i DNBs kantine, har Erik Larsen kikket gjennom flere vordrende startups som kommer til han for råd om hvordan de skal bli den ene, store suksessen de drømmer om. For han er det nesten kun én ting som teller; å sette samme det rette laget. Et dreamteam.

– Jeg har sett flere som har kommet til meg med drømmeinnstillingen, men aldri med et komplett drømmelag for en startup, sier Larsen, og poengterer at drømmelaget ikke er noe som blir til av seg selv. Det krever nøye og konkret planlegging:

– Ofte er det veldig bra folk som kommer til oss, men de har en innstilling om at «dette fikser vi selv», som man ofte har i en startup. Det er enkelte ting du rett og slett ikke ønsker å fikse selv, som regnskapet. Her snakker jeg av erfaring, ler Larsen.

Hans påstand er at jobben du gjør med å bygge drømmelaget, er avgjørende for at startupen din blir en suksess. Men hvordan gjør du det? Her er Larsens fem tips.

#1Lag en plan for folkene du trenger

– Det jeg liker å se, er at de gode folkene kommer til meg og i tillegg har en plan for hvilke andre folk de trenger. Akkurat det bør være siste slide i deres pitchdeck, der de har laget et organisasjonskart med åpne stillinger. Tittel for rollen og funksjonen de trenger i teamet er satt, men personen er ikke ansatt enda.

De som tar gode ideer til Larsen, behøver altså ikke være i nærheten av en komplett organisasjon, men de bør vite og ha en plan for hvordan organisasjonen skal endre seg fremover.

– Bedriftene vi møter har gjerne bare to av syv eller én av fem i organisasjonen på plass. Det er perfekt, da er det rom for å skaffe de folkene som kan bygge organisasjonen videre.

#2Ansett din motpol

– En annen fallgruve unge gründere ofte går i, er å ansette de som er like seg selv, forklarer Larsen.

Hans resonnement er enkelt: organisasjonen har allerede deg, og trenger ikke flere.

– Mange kommer til meg og sier, «vi må ansette han der, han er sykt entusiastisk, helt lik som meg og det er jo fantastisk! Vi møtes på alt, han må med!». Fakta er at du må ha med de som ikke treffer deg i det hele tatt, de som utfordrer deg og stiller de kjipe spørsmålene.

At det sitter langt inne for gründere å ta med noen på laget, som instinktivt ikke «hører hjemme» der, er det ingen tvil om.

– Det er vanskelig, men med litt selvinnsikt og ydmykhet kan man komme dit. Det trenger ikke å være noen som er en kjip person, det må bare være noen som kompletterer deg og din rolle i startupen på kompetanse og egenskaper. Ansett de som er flinkere enn deg, som kan det du ikke kan. Gå gjerne utenfor det som er allment oppfattet behov for kompetanse i området dere holder på med.

#3Ta en frikveld sammen og se hva som skjer

–Hvordan skal dere bli enig om noe når ting går dårlig? Eller kanskje enda verre, når ting går dritbra?Erik Larsen

Erik Larsen har ofte lange og gode samtaler med startupene han hjelper, og et råd han gir mange av dem er å få tatt de litt kleine, men veldig viktige samtalene med en gang. Aksjonæravtaler, fordeling av eierandeler, ansvar, kompensasjoner og andre kritiske detaljer er ofte litt vonde å diskutere, men desto flere gode samtaler gründerne har tidlig, desto færre opprivende konflikter kan man oppleve senere.

– Jeg sender de hjem med beskjed om å kjøpe seg noe godt og ta en lang prat en kveld. Det er viktig fordi de må sette seg sammen og finne ut av detaljer man kanskje ikke snakker om når alt går bra. Hvordan skal dere bli enig om noe når ting går dårlig? Eller kanskje enda verre, når ting går dritbra? De samtalene er kanskje de vanskeligste når det er faktiske penger på bordet, sier Larsen.

– Folk er rare når det kommer til penger. Da gjelder det å ha alt klinkende klart: Skal vi ta utbytte? Når skal vi ta utbytte? Hvor mye? Du gjør alle en tjeneste om du tar de tunge, kjipe samtalene nå. Faktisk har folk ringt meg dagen etter en slik samtale, og sagt at de nok ikke kommer til å jobbe sammen likevel. Man har ikke tid til å finne ut slik senere, derfor må det må på bordet nå.

#4Ikke ansett alle samtidig

– Et annet problem for mange startups, er at de har hastverk. Alt skal helst skje i går, og i alle fall før alle andre kommer ut med samme idé eller produkt, sier Larsen, basert på lang erfaring.

Det er ikke uten grunn at man ønsker å skynde seg, men hastverket må ikke i veien for byggingen av et stabilt drømmelag. Det kan være like dumt for laget å ansette en person som ikke passer i rollen, som å la rollen stå tom en liten stund ekstra.

– Når man har en del tomme roller å fylle opp i organisasjonskartet, roller du på et tidspunkt uansett må sette, er det fristende å fylle dem raskest mulig. Men det er alltid bedre å vente litt, ha litt is i magen og fokusere på det som er viktigst: å bygge det beste laget videre, sier Larsen.

#5Velg en medeier med samme tempo

Som et siste råd i rekken til alle med en gründer i hjernen, ber Larsen deg tenke nøye på hvem du tar med på eiersiden av bedriften, en avgjørelse man gjerne gjør helt i starten av eventyret.

– Det er viktig å få med deg folk som trekker i samme hastighet som deg selv. Gjør du ikke det kan du fort få følelsen av at du trekker alene, selv om de andre er engasjerte på sin måte.

På eiersiden er det ofte investorer som kommer inn tidlig. Det kan være fristende å takke ja til en stor bunke penger som kommer vandrende og vil inn i bedriften din, men det er ikke alltid du bør takke ja.

Når du har et drømmelag bak deg, er det nesten ikke så viktig hva ideen din er. Som en del av et lag der alle yter maksimalt og har et felles mål i sikte, kan du gjøre alt som må til for å komme dit: endre retning, skaffe penger til oppstarten og legge inn det harde arbeidet som må til. De gode støttespillerne vil hjelpe deg, bære deg og slepe deg over målstreken.

Få gratis hjelp av losen

Det en gründer trenger aller mest i
starten, er en god rådgiver.

Få veiledning her »

Finn de rette folka

Du skal ikke lage et drømmelag bestående av bare deg. Du må finne din motpol.

Her er rådet fra Erik »

Snakk om drømmene dine

Sitter du på en fantastisk idé og lurer på hva det neste steget er? Det kan være å snakke med oss.

Ta kontakt med oss »

tracker