Slik tar du gode selfier

Nye iPhone 6S har det beste kameraet i serien. Vi viser deg triksene!

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Smartmobiler har for lengst tatt over som verdens mest brukte kameraer, og iPhone har lenge vært det mest populære mobilkameraet av dem alle. Tjenesten Flickr skriver faktisk på sin oppsummering av året 2015 at iPhone står nå for 42 prosent av alle bildene som lastes opp.

Og det er ingen tvil om at det å ta - og dele - selfies er like populært som alltid. Apple har skjønt det, og lar deg ta bedre og mer detaljerte bilder enn noen gang før.

De såkalte frontkameraene har vært en del av moderne mobiltelefoner i en årrekke, men det er egentlig først nå at de virkelig tas på alvor, og får bedre funksjonalitet og bedre bildekvalitet.

Det å ta de beste selfiene er imidlertid opp til deg, kameraet er bare et verktøy som kan hjelpe deg med å være mer kreativ.

Noen greie huskeregler det er greit å tenke på før du knipser:

1 - Husk å få rett vinkel

Hold gjerne telefonen ovenfra, og litt fra siden. Få helst med en del av bakgrunnen, ikke la ansiktet dominere for mye av bildet. Frontkameraet til iPhone 6S tar bilder med fem megapiksler, som er en firedobling fra tidligere modeller, så bildene blir skarpere og finere, rett og slett.

2 - Sørg for bra belysning

Naturlig lys, eller en bra lyskilde innendørs, er viktig for å lyse opp ansiktet. Men husk at iPhone nå kan lyse opp selfien din med å bruke skjermen som blits. Denne funksjonen kan være avgjørende neste gang du tar en selfie i mørket!

3 - Ta flere bilder samtidig

De fleste telefoner har mer enn nok lagringsplass til å ta mange bilder etter hverandre (og har stort sett rask nok utløser), slik at du kan finne det beste bildet i fred og ro. Knips i vei, og gå gjennom bildene i etterkant.

4 - Få med deg mer med Live Photos

iPhone 6S har noe som heter «live photos», som automatisk tar opp litt av det som skjer før og etter selve stillbildet. På denne måten får du med deg hele stemningen rundt selfiene (og øvrige bilder), da live photos egentlig bare er en kort videosnutt.

Funksjonen har noen begrensninger – snuttene kan bare sees av brukere av iPhone og iPad som kjører iOS 9 (den nyeste versjonen av operativsystemet), eller på Mac som kjører det nyeste El Capitan-operativsystemet. De kan altså ikke deles på sosiale medier, men dette er likevel er artig funksjon. For å se på snuttene på telefonen, holder du på skjermen et lite øyeblikk.

For å aktivere eller deaktivere live photos trykker du på et lite sirkel-ikon øverst på kameraskjermen.

5 - Husk å etterarbeide bildene

Det er flere muligheter til å redigere bilder bygget inn i iPhone, og du kan selvsagt bruke verktøyene i Instagram og andre apper. Den såkalte HDR-funksjonen, som slår sammen flere bilder for flott, dramatisk fargeeffekt, støttes nå også av frontkameraet i iPhone 6S. Dermed er det potensiale for enda flottere bilder, uansett når og hvor de tas.

Det skal sies at kameraene i iPhone 6S kan mer enn bare selfies av høy kvalitet. Det «vanlige» kameraet på baksiden har også fått en overhaling - det tar nå bilder i høyere oppløsning, nemlig 12 megapiksler, sammenlignet med 8 megapiksler på tidligere modeller. Megapiksler er naturligvis ikke alt, men bildene tatt med nye iPhone blir likevel skarpere og tydeligere.

Den høyere oppløsningen gjør for eksempel at panorama-bildene tatt med mobilen blir enda skarpere enn før.

6 - Sylskarp video

Glem heller ikke de solide mulighetene for video-opptak. Først og fremst filmer iPhone 6S nå i 4K-oppløsning, det vil si 3480x2160 piksler. Høyere oppløsning betyr, igjen, mer skarphet, bedre detaljer og finere farger. Ut av esken er ikke iPhone satt opp til å filme i denne oppløsningen - det må aktiveres manuelt i innstillingsmenyen.

Det er forsåvidt en god grunn til det: 4K-video tar tross alt svært mye plass, og om du filmer konsekvent i den høyeste oppløsningen, vil lagringsplassen fylles raskt opp. Men det er umulig å nekte for at filmene skutt i 4K ser virkelig flotte ut når de spilles av på passende utstyr, nemlig en 4K TV eller skjerm. Opptakene kan også lastes rett opp til YouTube via den dedikerte YouTube-appen.

4K-filmer kan også åpne for mer omfattende redigeringsmuligheter (det er mer detaljer i klippene og du kan croppe video til lavere oppløsning), og formatet støttes allerede av iMovie, som følger med telefonen.

Lagringsplass er viktig, og iPhone 6S finnes som før i tre varianter - med 16, 64 og 128 GB.

3D Touch åpner for mange nyttige snarveier.

7- Kom raskt til selfien

Husk også at iPhone 6S har noe som heter 3D Touch, som lar deg trykke inn på skjermen for snarveier. For eksempel praktiske snarveier til kameraet, som tar deg rett til selfie-modusen.

Du må også trykke inn på live photos-bildene for å se animasjonen. Det er en fin løsning som åpner for enda rikere funksjonalitet.

Gode tilbud på iPhone finner du hos djuice.

Husk at det finnes flere varianter med forskjellig lagringsplass (16, 64 og 128 GB). Kjøper du med abonnement, får du rabatt på telefonen (varierer med abonnement). Se hvor mye du kan spare her. Husk at du fortsatt kan kjøpe de eldre modellene, iPhone 6 og iPhone 5S, som fremdeles er gode kjøp!

tracker