IT-studenten fikk drømmejobben: Her er hans beste tips til toppkarakterer

Med enkle grep kan du få mer tid, og få bedre resultater.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Den tidligere IT-studenten Eric Meland (34) husker sin egen immatrikulering godt, som for ham fant sted for over åtte år siden. Allerede da var han fast bestemt på å gjøre en god jobb som student, og på den måten være klappet og klar for arbeidslivet:

– Det er en stor overgang fra skolen til arbeidslivet. Når du sitter på skolebenken tror jeg det er veldig lett å glemme at du aldri blir ferdig utlært, sier Eric.

Eric vet nok hva han snakker om. Kort tid etter å ha levert bacheloroppgaven ble han headhuntet av de mest attraktive IT-selskapene i Norge. Han kunne velge fra øverste hylle, og ble til slutt Business Intelligence Chief i IT-kjempen Evry.

Selv etter ansettelsen har jobbtilbudene strømmet på, og denne sommeren gikk han over til å bli sjefskonsulent i Right BI.

Dette er drømmesituasjonen for mange ferske studenter som nå gyver løs på et nytt semester. Vi ba derfor Eric om å dele sine fire beste tips som gjør at du som student kan sikre deg drømmejobben din.

#1: Engasjer deg

#2: Ta forelesningene

#3: Ta en master

#4: Hold deg oppdatert

#1: Engasjer deg i, på og utenfor skolen

Foto: Nickolay Stanev, Shutterstock

Det første Eric anbefaler alle studenter han snakker med, er å stikke hodet frem gjennom hele studietiden. Engasjer deg i lagene, studentsamfunnet, fadderordningen eller andre foreninger skolen har. Da vil du få erfaring i å jobbe sammen med andre mennesker mot et felles mål, du vil få smake på hvordan det er å organisere og ikke minst vil du få en gyllen mulighet til å bygge deg et nettverk.

Et ekstra tips som mange ikke tenker så mye på er at skolen gjerne prøver å markedsføre seg selv ved å vise frem studentene på messer eller som intervjuobjekter. Om du melder deg opp som en av de studentene vil du igjen klare å stikke hodet ditt litt mer frem enn andre.

– Alle de erfaringene jeg fikk ved å engasjere meg i og med skolen viste seg å være veldig gode å ha på CV-en. I tillegg var det slik at mange av mulighetene jeg fikk etter skolegangen ikke hadde dukket opp om det ikke var for at jeg engasjerte meg.

#2: Ta forelesingene! Virkelig. Ta dem!

Foto: Elena11/Shutterstock

Som sitt andre tips vil Eric poengtere det enhver foreleser prøver å overbevise studentene om; du bør virkelig delta på forelesningene. Selv om du kanskje får en streit nok karakter med et solid skippertak før eksamen, så vil det være umulig å suge til seg like mye kunnskap som om du studerer jevnt gjennom semesteret.

Du vil utvilsomt forstå mer, få bedre karakterer og være langt bedre forberedt på oppgavene du vil få i arbeidslivet om du faktisk kan alt foreleseren forteller – ikke bare det du ble spurt om på eksamen.

– Jeg vet jo veldig godt selv at det er fryktelig lett som student å komme i den skippertak-sitasjonen. Men det bør du virkelig unngå, sier Eric.

#3: Ta en master. Selv om folk sikler etter deg.

Foto: hxdbzxy/Shutterstock

Etter tre år med høyere utdanning er det kanskje lett å bli litt mett av skolebenken. I tre år har du hatt dårlig råd. I tre år har du lest mange tusen sider med pensumlitteratur, som jo ikke akkurat er som å lese en novelle. Og i tre år konsumert utallige kopper kaffe gjennom sene kvelder med studering før eksamen.

Like fullt kom du deg igjennom, og du sitter der nå med en bachelor i hånda. Og så skjer kanskje det samme med deg som med Eric – drømmearbeidsgiveren kommer bankende på døra og vil ha deg.

Bør du da ta jobben? Nei, mener Eric i dag – selv om det var akkurat det han gjorde.

– For meg virket det for åtte år siden bortkastet å gå videre på en master, fordi jeg fikk så mange jobbtilbud. Men i dag intervjuer jeg folk til jobber selv, og i dagens jobbmarked er det åpenbart at de med master stiller langt sterkere.

– De studentene som kommer ut av skolen nå vil nok merke noen helt andre krav til visse stillinger. Slik var det ikke da jeg studerte.

#4: Hold deg oppdatert

Det fjerde og siste tipset til Eric er å holde deg oppdatert via mediene. Leser du nyheter og artikler om bransjen, blir du klokere, får mer forståelse og ikke minst vil du evne å se det store bildet.

I tillegg kan det hjelpe deg med å velge en jobb det faktisk er en fremtid i:

– Underveis i IT-studiene vil markedet endret seg veldig raskt. Det er derfor viktig at du faktisk gjør god research og holder deg oppdatert før du velger hvor du skal jobbe. Du vil jo gjerne vite hvilken fremtid selskapet du velger har, sier Eric.

Skolepensumet er på mange måter et tilstandsbilde av hvordan verden eller Norge var frem til bøkene ble skrevet. Virkeligheten endrer seg hver eneste dag – og det er der mediene kommer inn. De siste månedens endringer i oljeproduksjonen har for eksempel ført til at bransjen nå jakter med lys og lykter etter kostnadsreduksjoner, der IT kan spille en sentral rolle om du har en god idé.

Eller at du får vite om store trender i bransjen, som gir deg en idé om hvilken studiefordypning det vil være mest behov for når du er ferdig utdannet.

For å få et overblikk over det norske markedet og hva som rører seg her på daglig basis har du Dagens Næringsliv. Abonnementet koster det samme som tre kaffekopper i måneden, og du får det digitalt på nettbrettet, telefonen og PC-en din.

Er du interessert i å lese mer om de globale utfordringene og fenomenene, kan du komplementere med det ukentlige magasinet The Economist.

Ta deg en liten pause hver lørdag eller søndag morgen etter endt studieuke, og sett deg ned i en god stol med en varm kopp kaffe eller te og kos deg med avisen. Dedikerer du en liten stund til dette hver uke, vil du opparbeide deg en unik forståelse av jobbmarkedet som medstudentene dine ikke kan skilte med.

Hold deg oppdatert med Dagens Næringsliv

For studenter koster DN digital kun 99 kroner i måneden.

Få avisen på mobilen, nettbrettet og PC-en. Da holder du deg oppdatert.

Tilbud: Få 4 uker til 1,-

tracker