Foto: TU Storylabs

Å ta med spillutstyr på LAN krever sitt

Dette forventer pro-gamere fra tastaturene sine.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Det er å reise landet rundt på LAN kan være krevende.

Lange turer med bil eller buss, tog eller fly. Kilovis med baggasje, gjerne en hel PC, og selvsagt tastatur, mus, headsett og musematte. De mest essensielle verktøyene ingen spiller kan være foruten, og som skal tåle å bli dratt med rundt om i Norge - eller tatt med utenlands.

Og det er virkelig viktig. Det er tross alt nesten som om Ronaldo skulle byttet fotballsko rett før kamp, eller en Formel 1-fører som Lewis Hamilton plutselig satte seg i en annen bil enn sin egen rett før Monaco-løpet settes i gang. En seriøs spiller må ha sitt tastatur, sin mus, det må være utstyr de kjenner og er fullstendig komfortable med.

Det handler om muskelminne, om å ha hendene og fingrene fullstendig synkronisert med det som skjer på skjermen. Må du plutselig bytte utstyr og spille med noe som ikke er ditt eget, er sjansen stor for at prestasjonen blir langt dårligere.

Og det koker derfor ned til at utstyret må være i topp stand.

Michael Sokki, også kjent som m1kkis, spiller for esport-klubben BX3, og er blant Norges mest profilerte Counter Strike: Global Offensive-spillere. Natalie Kristiansen (eller Stratospanda) er profesjonell League og Legends-spiller. Vi ba dem dele sine kriterier når de velger spilltastatur.

1. Må tåle transport

Foto: TU Storylabs

– Utstyr er viktig, og i et godt tastatur leter jeg etter noe robust som tåler en støyt i bagasjen, og selvfølgelig at tastetrykkene har den rette motstanden, forteller Sokki.

– Det viktigste med et tastatur for min del er at det er problemløst å bruke, og ikke minst at det føles bra over en lengre periode, sier han.

Sokkis kollega i teamet, Natalie Kristiansen, er ikke uenig i at tastaturene må være robuste og håndterlige:

– Det er viktig at tastaturet tåler å få en liten smell på vei til eller fra LAN. Det er også viktig at det ikke er for stort, så man får plass til alt, sier Kristiansen.

2. Muligheter til å spesialtilpasses

Så enkelt er det å tilpasse LED-lysene og andre funksjoner.

Det er ingen hemmelighet at det finnes mye spillutstyr som har tydelig gamerfokusert utseende, et drøss med ekstrafunksjoner, og kanskje overvelder litt med muligheter for tilpasning. Mange liker dette, liker tastaturer med fargesprakende utseende, skjermer og mange programmerbare tilleggsknapper, eller knapper for mediestyring.

Når man reiser mye i forbindelse med turneringer er det likevel et pluss om tastaturet nedprioriterer tilleggsfunksjonene, og heller er lett å ha med seg rundt.

– For meg er ikke ekstrafunksjoner det aller viktigste, men det er kjempebra at det er mulig å konfigurere sin egen «stil», sier Michael Sokki om sine preferanser.

3. Lys hjelper i kampene

Foto: TU Storylabs

Det at tastaturet har innebygde LED-lys som kan tilpasses er likevel ofte en fordel, når man sitter i mørke omgivelser er det for eksempel greit å kunne opplyse de tastene man bruker mest mår man spiller, ifølge Sokki.

Slike tilpasninger er ikke bare for forfengelighetens skyld:

– Jeg har tilpasset tastaturet ved å markere enkelte taster med lys og farge, som gjør det lettere med første øyekast å finne tastene du vil ha. Dette er funksjoner som passer best til LAN og spilling i mørke rom. Under spilling bruker man mange hurtigtaster, og det er fint å kunne finne fram til tasten kjapt og enkelt ved å se på tastaturet sine farger, forteller m1kkis.

– MasterKeys Pro L-tastaturet har uendelige mønstre og alternativer du kan mikse opp, og jeg har gitt knappene jeg bruker mest forskjellige farger, så jeg lett kan finne de i «sidesynet», sier Michael.

Stratospanda har litt andre behov:

– Noen liker å ha mange farger på tastene, og for andre holder det at det bare lyser. Så det er veldig fint at man kan tilpasse LED-lysene slik man selv liker det, sier hun, og legger til at hun er opptatt av at tastaturene har håndleddstøtte man kan ta av og på.

4. Greit å kunne bytte taster

Et poeng som det er fort å glemme er det å holde tastaturet rent, gjerne ved å ta av tastene og rengjøre dem. Også om noen av tastene skulle bli slitt eller ødelagt.

– Det er veldig greit å rense tastaturet sitt med jevne mellomrom, som mange forskere sier er tastaturet møtestedet for mange mange bakterier, påpeker m1kkis.

Det er imidlertid ikke så essensielt for alle:

– Å bytte keycaps er ikke veldig viktig for min del, men det er greit å enkelt ha muligheten, legger Stratospanda til.

Uansett om man har behov for det eller ikke, er det ikke uvanlig at det følger med et verktøy for å bytte keycaps med tastaturene.

De to nye MasterKeys Pro-tastaturene oppfyller alle disse forventningene, ifølge Michael Sokki.

– Etter noen dager med tilvenning vil jeg absolutt mene at dette er det perfekte tastaturet for all type gaming, sier proffspilleren som selv har brukt tastaturene en stund.

Er du interessert i de to MasterKeys Pro-modellene? Finn beste pris ved å følge lenkene under:

MasterKeys Pro S

FINN LAVESTE PRIS »

MasterKeys Pro L

FINN LAVESTE PRIS »

tracker