Foto: 20th Century Fox

Blir du litt forvirret over X-Men-filmene?

Apocalypse er rett rundt hjørnet, og dette må du vite.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

For hele 16 år siden hadde den første X-Men-filmen premiere. Det var ikke den første superhelt-filmen som gjorde det stort på kino, men likevel kan man trygt si at filmen startet en ny æra i måten tegneserie-helter ble fremstilt på lerretet. Med en solid rollebesetning, sterkt manus og spesialeffekter av høy kvalitet ble mutantene brakt til liv som aldri før.

I løpet av årene har X-Men og kanskje spesielt Wolverine vokst seg til å bli et sterkt varemerke, og den sjette filmen i serien er rett rundt hjørnet. Vi har også sett to frittstående Wolverine-filmer og nylig den beslektede Deadpool-filmen.

Med så mye innhold og så mange helter og skurker, med forskjellige styrker og svakheter, er det fort gjort å bli forvirret og overveldet. Og ikke nok med det - filmene opererer nå med to tidslinjer, med både eldre og yngre versjoner av mutantene. Disse tidslinjene ble knyttet sammen og endret i filmen Days of Future Past. Der så vi heltene fra de originale tre filmene sende Wolverine tilbake i tid, der han møtte de yngre utgavene av mutantene. Etter å ha forhindret den totale utryddelsen ble det opprettet en ny tidslinje der alle mutantene lever i beste velgående.

Verktøyet vi har laget gir en fin oversikt over X-Men-filmene og de heltene og skurkene som spilte de viktigste rollene i dem.

Klikk på filmene under for å lære mer!

X-MEN

Wolverine og Rogue møter resten av X-Men, mens Magneto prøver å mutere verdensledere for å fremme aksepten for mutantene.

Helter

Charles Xavier / Professor X

Veileder mutantene og tar vare på nykommerne Wolverine og Rogue. Professor X kan telepatisk finne og kommunisere med andre mutanter, og forsøker alltid å finne måter for mennesker og mutanter å leve sammen i fred.

Wolverine

Vi stifter bekjentskap med den mest profilerte mutanten av dem alle, som motvillig blir med X-Men-teamet for første gang. Wolverine er så godt som udødelig og rebelsk av natur, og sliter dermed med å komme overens med andre mutanter.

Rogue

Unge Rogue kan i verste fall drepe andre bare ved å ta på dem, og har derfor problemer med å akseptere kreftene sine. Hun knytter bånd med Wolverine, og blir forsøkt utnyttet av Magneto til onde formål.

Skurker

Magneto

Den gamle vennen til Charles Xavier er en mektig mutant som kan kontrollere metall. Han har ikke troen på fredelig sameksistens med mennesker, og prøver å mutere verdensledere slik at de får sympati for saken hans. Han blir til slutt fanget og puttet i et fengsel laget av plast.

Mystique

Hun er Magnetos høyre hånd, og kan forvandle seg til andre mennesker og mutanter når som helst. Hun bruker kreftene sine til å fremskynde planene til Magneto og samtidig kjempe mot Professor X og hans venner.

Sabretooth

Dyriske Sabretooth er i slekt med Wolverine og jakter på Rogue i Canadas dype skoger. Han er ekstremt sterk og kan regenerere kroppen sin, ikke ulikt sin halvbror. Han dyriske personlighet gjør ham uforutsigbar og farlig.

X2: X-MEN UNITED

Oberst William Stryker angriper X-Men og hjernevasker Professor X slik at han kan lokalisere og drepe alle mutanter på jorda.

Helter

Charles Xavier / Professor X

I X-Men 2 blir Charles Xavier fanget av generalen William Stryker, som forsøker å bruke hans krefter til å utrydde verdens mutanter. Han mislykkes heldigvis.

Jean Grey

Hun kan manipulere fysiske objekter og kommunisere telepatisk med andre mutanter. Hennes krefter vokser, og forvandler seg til slutt til mektige Phoenix. Hun ofrer seg selv for å redde resten av teamet sitt.

Nightcrawler

Nightcrawler ble unyttet av slemme William Stryker og skulle drepe USAs president. Han blir tatt vare på av X-Men, og hjelper dem med å finne og nedkjempe Stryker.

Skurker

Magneto

Magneto rømmer fra fengselet, og inngår en allianse med resten av X-Men for å stoppe Stryker fra å drepe alle mutantene i verden. Alliansen værer ikke lenge, og Magneto viser snart sitt sanne ansikt.

Stryker

William Stryker hater mutanter og hans styrker angriper skolen til Professor X. Stryker han imidlertid ofte benyttet seg av mutanter tidligere, og vært med å skape både Wolverine og Deadpool som en del av hans eksperimenter. Hans sønn, Jason, er også mutant.

Pyro

Han kontrollerer ild og flammer, og selv om han til å begynne med blir ivaretatt av Professor X, blir ødeleggelsestrangen for stor. Han bryter etter hvert med X-Men og blir med Magneto og hans broderskap.

X-MEN: THE LAST STAND

X-Men og Brotherhood of Mutants møtes til endelig oppgjør, mens et selskap har utviklet en kur for mutant-gener, noe som får dramatiske følger for mange.

Helter

Wolverine

Logan er nå mye mer integrert med resten av X-Men, men når Professor X dør, Rogue kurerer seg selv og blir vanlig menneske, og Jean Grey vender tilbake fra de døde helt ukontrollerbar, blir teamet utfordret mer enn noensinne.

Storm

Mystiske Storm kontrollerer været, og har en lang historie med resten av X-Men. Hun fremstår som den samlende personligheten etter at Professor X dør, og lover å jobbe for å gjøre verden et tryggere sted for både mennesker og mutanter.

Beast

Beast ser farlig ut, men er egentlig en balansert og høyt aktet mutant som jobber sammen med regjeringen for å fremme deres sak. Han er også svært kapabel i kamp, men foretrekker alltid fredelige løsninger.

Skurker

Magneto

Magneto utvider sine styrker for å nedkjempe utviklingen av en kur som kan gjøre mutanter til vanlige mennesker. Han velger å gjøre det på en voldsom måte, uten å ta hensyn til andre mennesker. Han ender likevel opp som et vanlig menneske selv, da Beast injiserer ham med kuren.

Juggernaut

Juggernaut er ekstremt sterk og ganske vill av natur, og passer dermed perfekt som en av Magnetos generaler. Han klarer til og med å slå ut selveste Wolverine.

Callisto

Hun kan kjenne igjen andre mutanter, og allierer seg med Magneto for å rekruttere nye styrker, slik at de kan samlet slåss mot utviklingen av mutant-kuren.

X-MEN: FIRST CLASS

Filmen foregår i hovedsak i 1962, og forteller om forholdet mellom unge Xavier og Magneto og starten av deres organisasjoner.

Helter

Charles Xavier

Charles Xavier er ung, idealistisk og genial. Han samler sammen en tidlig versjon av X-Men, bestående av unge mutanter, og de blir involvert i Cubakrisen i 1962. Xavier ender opp skadet og lam i beina.

Beast

Hank McCoy er usikker på seg selv og forsøker å kurere sin mutasjon. Planen fungerer ikke og han blir forvandlet til det blå beistet vi kjenner han som. Han bidrar betydelig til løsningen av konflikten mellom mutantene.

Havok

Havok er storebroren til Cyclops, og er blant de unge rekruttene til X-Men. Han kan skyte ut energistråler ut av kroppen sin, og er med og slåss mot ondskapsfulle Hellfire Club.

Skurker

Magneto

Erik Lensherr som ung jakter på nazi-forbrytere på rømmen. Han blir fort venner med Charles Xavier, men viser allerede da sine mer hensynsløse sider. Han ender opp med å etablere brorskapet av mutanter.

Mystique

Hun vokser opp med Charles Xavier og er absolutt ikke ond innerst inne, men velger etter hvert å ta side med Magneto.

Azazel

Den djevelske Azazel kan blant annet teleportere seg selv, i tillegg til andre krefter. Han er med i Hellfire Club, og sørger nesten for at en atomkrig bryter ut.

X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST

I nær fremtid er mutantene nesten utryddet av Sentinel-robotene, så Wolverine reiser tilbake til 1973 for å forhindre utviklingen av dem.

Helter

Charles Xavier

Fortsatt unge Charles Xavier er blitt desillusjonert og bitter. Han følger likevel Wolverine som ankommer fra fremtiden og de samler kreftene for å forhindre utviklingen av Sentinel-robotene.

Wolverine

Den drevne mutanten reiser tilbake i tid for å stoppe utviklingen av Sentinel-robotene som er i ferd med å utrydde menneskeheten. Han må neste bøte med livet, men lykkes – og skaper en ny fremtid der alle mutantene lever lykkelig.

Kitty Pride

Kitty er også kjent som Shadowcat, og det er hun som har kreftene til å sende Wolverine tilbake i tid til 70-tallet.

Skurker

Bolivar Trask

Forskeren er hjernen bak Sentinel-programmet, og han eksperimenterer på mutanter for å gjøre robotene kraftigst mulig. I den endelige tidslinjen blir programmet kansellert og Trask havner i fengsel.

Stryker

Den unge soldaten hjelper Trask med å jakte på mutanter som kan eksperimenteres på. Han er hensynsløs og blir til en viss grad inspirert til å eksperimentere videre da han møter på Wolverine som har reist fra fremtiden.

Magneto

Erik blir stadig sintere og mer voldsom, selv om han innerst inne ønsker det beste for mutanter. Han viser hvor mektig han er blitt da han løfter et stadion i lufta og truer med å drepe USAs president og hans menn.

X-MEN: APOCALYPSE

Apocalypse er den første, mektigste mutanten, og han våkner fra dvale i 1983 for å samle sammen et team av medhjelpere som skal skape en ny verdensorden.

Helter

Charles Xavier

Professoren samler sammen stadig flere unge mutanter, men utfordres av både Magneto og mektige Apocalypse. Ikke minst blir han skallet i løpet av filmen!

Cyclops

Scott Summers blir brakt til Xaviers mutantskole av sin bror Havok, og lærer seg å kontrollere sine krefter. Hans styrke er mektige stråler som projiseres ut av øyene hans.

Jean Grey

Unge Jean frykter sine telepatiske krefter, men er en av Xaviers mest kjære studenter og venner.

Skurker

Apocalypse

Verdens mektigste mutant ble født i forhistorisk tid, og har en lang rekke superkrefter. Han vil forandre verden til et passende sted for seg og andre mutanter.

Angel

Denne mutanten har vinger, og blir rekruttert av Apocalypse til hans team. Vingene hans blir omgjort til metall på grunn av dette.

Magneto

Erik prøver å leve et vanlig liv, men blir også rekruttert av Apocalypse til å støtte opp om hans sak.

I X-Men: Apocalypse følger vi igjen tidslinjen til de unge mutantene, og det er totalt fire mutanter som blir rekruttert av Apocalypse, i tråd med den bibelske forellingen om de fire rytterne. De fire er altså Magneto, Angel, Storm og Psylocke. Samlet vil de forsøke å ødelegge verden slik vi kjenner den i dag, og det er opp til Xavier, Mystique og de andre mutantene å stoppe dem.

X-Men: Apocalypse har premiere 20. mai

KJØP BILLETTER HER»

tracker