×
Annonsørinnhold for
Telia og 7Sense har samarbeidet i halvannet år i forbindelse med ulike IoT-prosjekter. Sammen lanserte de NB-IoT-teknologien i 2016. I fjor sommer ble et nytt kommersielt produkt basert på denne teknologien lansert. Nå finnes det mer enn 60 slike produkter hos norske bønder over hele landet.
Annonsørinnhold
Telia og 7Sense har samarbeidet i halvannet år i forbindelse med ulike IoT-prosjekter. Sammen lanserte de NB-IoT-teknologien i 2016. I fjor sommer ble et nytt kommersielt produkt basert på denne teknologien lansert. Nå finnes det mer enn 60 slike produkter hos norske bønder over hele landet. (Foto: 7Sense)

Norsk bonde: – Teknologien har løst de gamle vanningsproblemene

Ny teknologi gjør arbeidet i landbruket mer presist og effektivt.

 • Brand Studio Dette innholdet er skrevet av Brand Studio i samarbeid med VG Partnerstudio. Hverken journalistene i Tek.no eller VG er involvert i produksjonen.

 

– Teknologien bidrar til å gjøre de manuelle prosessene i landbruket digitale. Med gode grep kan vi med våre systemer raskt gi merverdi gjøre jobben enklere for bøndene, forklarer Max Tangen, daglig leder i den norske bedriften 7Sense. 

De har utviklet en et nytt teknologisk produkt de mener vil endre standarden for vanning i landbruket.

Mange har sett de store vanningsanleggene ute på norske åkere. De spyler ut enorme mengder vann på varme og tørre sommerdager.

Men hvordan vanner man optimalt? Det krever tett oppfølging døgnet rundt for å sikre at ikke noe går galt, spesielt om det er store arealer som skal vannes.

Hva er Internet of Things?

 • IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett
 • Tingenes internett er et voksende verdensomspennende. nettverk av ting der sensorer, programvare og tilkobling er innebygget.
 • Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.
 • Begrepet brukes om fysiske objekter, slik som sensorer, som er koblet sammen og kommuniserer med hverandre og omverden over internett.
 • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, bilder, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Sammen med Telia har 7Sense utviklet et overvåkingssystem for vanningsanlegg i landbruket som løser dette problemet. Løsningen gjør vanningen bedre og mer presis. En sensor monteres på vannsprederen som registrerer posisjonen ved hjelp av GPS. I tillegg varsler den om trykkfall, samt gir driftsstatus fra ulike sensorer ved vanningsanlegget. Uventede hendelser kan koste bonden enormt med tid og ressurser, men med den nye løsningen får bonden varsling på telefonen om noe skulle gå galt.

– Vi har stor tro på at denne løsningen vil revolusjonere vanning både i Norge og internasjonalt. Det er kritisk å få varsling i tide om noe skulle være på avveie. Med denne løsningen hjelper vi bønder med å få kontroll på vanningssystemene, og for de det gjelder er dette utrolig verdifullt, sier Tangen.

Interessert i partnerskap med Telia? Ta kontakt her »

– Veien frem til et ferdig produkt ble til gjennom et tett samarbeid med Telia hvor vi jobbet sammen om å finne de riktige løsningene, sier Max Tangen i 7Sense. Foto: 7Sense

Løser problemer i mange bransjer

7Sense har de siste årene etablert seg som en leverandør av teknologi til landbruket som er lengst fremme på bruk av ny kommunikasjonsteknologi. Foto: 7Sense

Den smarte landbruk-løsningen kommuniserer over mobilnettet og er forberedt for den helt nye teknologien Narrowband IoT-teknologi, som gir suveren dekning og lang batterilevetid. Løsningen var blant de aller første i verden som tok i bruk denne teknologien allerede i 2016.

Bedriften har samarbeidet tett med Telia i halvannet år, og allerede til vanningssesongen i fjor var den kommersielle løsningen klar på markedet.

Sammen med Telia Finans kan 7Sense tilby en leieordning der både sensoren og programvaren tilbys til en månedlig kostnad, slik at teknologien kan tas i bruk uten store investeringer.

Hva er Narrowband IoT?

 • Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi dedikert for ting. Den kommuniserer over mobilnettet og gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.
 • Teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang.
 • Telia oppgraderer hele sitt mobilnett til å støtte NB-IoT.
 • Se Telias dekningskart her
 • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, bilder, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

– Vi var på utkikk etter en partner som kunne hjelpe oss med å løse et konkret problem vi jobbet med. Den nye teknologien og Telia som samarbeidspartner ble en katalysator for produktideene vi ville realisere, forteller Tangen.

Andreas Carlsson, sjef for innovasjonsavdelingen Telia Next, tror vi bare har sett den spede begynnelsen på hva man kan få til ved hjelp av denne teknologien.

– Det er nesten bare fantasien som setter grenser for bruksområdene. Telia har store forventninger til tingenes internett. Mobilnettet er den beste måten å koble ting sammen på, man har høy grad av sikkerhet og internasjonale standarder som gjør at det fungerer likt i andre land. Vi ser for oss en rekke nye muligheter for oss som teleoperatør, sier han.

Det er mange fordeler knyttet til NB-IoT-teknologi, som for eksempel lang batteritid og muligheten for å plassere sensorer på steder som tidligere har vært vanskelig tilgjengelige.

Se flere suksesshistorier med Telias partnere her »

– Dette er en teknologi som kan løse problemer i mange bransjer. Vi jobber blant annet med offshore, logistikk og helse. I landbruket er det interessant med IoT da det er mye som kan forenkles og automatiseres. Vi opplever at bønder er raskt ute med ny teknologi nettopp fordi det gjør hverdagen enklere, sier Carlsson.

– Bruker mindre tid på vanning enn før 

7Sense har utviklet et nytt produkt som gjør arbeidet lettere og mer treffsikkert for bønder. Det nye produktet overvåker vanningsanlegg slik at kritiske feil blir oppdaget i tide. Olav Brataas er en av bøndene som har tatt den nye teknologiske løsningen i bruk. Foto: 7Sense

60 sensorer ble levert av 7Sense til norske bønder over hele landet i fjor. Enda flere er på vei ut i markedet, og første bonden i Danmark får produktet i år.

Olav Brataas er en av bøndene som har tatt i bruk 7Sense-løsningen for vanning på sine åkere. Han har tusen dekar med poteter, løk og korn og er i gang med andre året med IoT-løsningen.

– Løsningen er enkel og genial. Eventuelle problemer jeg hadde med vanning før, er for lengst er glemt nå, forteller han.

Brataas forteller at vanning er tidkrevende, og at han sparer mye tid med den nye løsningen.

– Man opplever gjerne å ha kjørt i 40 minutter for så å måtte vente i opptil to timer fordi det er feil på vanningsvognen eller fordi den ikke er klar til å flyttes fordi det har skjedd noe uventet. Det slipper jeg nå, og bruker denne løsningen for at vanningen skal bli mer effektiv, forklarer han.

Han har to sensorer som er festet på hver sin spredervogn. Selve sensoren sitter ute hvor vanningen faktisk skjer. På den måten har man kontroll på om det skulle skje noe med vanningen, enten det er en slange som har røket eller en pumpe som har stoppet.

– På den måten får man utnyttet ressursene så godt som mulig. Jeg tror landbruket bare blir mer og mer teknologisk fremover.

Brataas er ikke alene om å mene dette. Nærmere 90 prosent av norske bønder har oppgitt i en undersøkelse at de tror mobilteknologi kommer til å bli viktig for å skape et effektivt og smartere landbruk.

Advertisement

Til toppen