×
Annonsørinnhold for
Mobil sikkerhet er viktig. Dette er den kanskje beste løsningen
Annonsørinnhold

Mobil sikkerhet er viktig. Dette er den kanskje beste løsningen

  • VG PARTNERSTUDIO Dette innholdet er skrevet av VG Partnerstudio. VGs journalister og redaksjon, inkludert Tek.no, er ikke involvert i produksjonen.

I vår tilkoblede verden er digital sikkerhet stadig viktigere. Vi har hele vår hverdag med oss på mobilen, enten det er bilder, betalingskort eller persondata. For bedrifter er det alltids en fare for at den ansattes mobil gir tilgang til sensitiv informasjon, om den skulle falle i feil hender. Også her i Norge er det viktig å være obs på sikkerheten - norske bedrifter og privatpersoner er mål for innbrudd på lik linje med store internasjonale aktører.

Det er ikke rart at Samsung har lenge tatt dette på alvor, og introduserte sikkerhetsplattformen Knox allerede i 2013. Dette skjedde for å bevise for bedrifter og privatbrukere at Android-plattformen kunne være ordentlig sikker. Siden den tid er Knox blitt jevnlig videreutviklet, og sikkerhet er nå en essensiell del av Samsungs mobiler, ikke minst den nylanserte Galaxy S10.

Her er fem gode grunner til at Samsung holder deg sikker:

1: Kryptering

En moderne Samsung-telefon har stort utvalg av sikkerhetsfunksjoner.

Samsung sørger for at både maskinvaren og programvaren er kryptert hele veien.

– Andre Android-telefoner er krypterte når de er avskrudd, og dekrypteres når de skrus på. Når du skrur på en Samsung-telefon, blir programvaren verifisert mot maskinvaren, og en funksjon kalt SDP (Sensitive Data Protection) sørger for at en rekke apper forblir kryptert. Det gjelder blant annet Samsungs egne apper for epost, helsedata, Samsung Pay og flere. Samtidig kan tredjepartsutviklere bruke SDP i sine applikasjoner, forteller Daniel Kvalheim hos Samsung Norge.

Det er også bakt inn sikkerhet i maskinvaren: Spesifikke «sikringer» gjør at en Samsung-telefon ikke kan nedgraderes til eldre, mindre sikker programvare, eller at apper som ikke oppfører seg korrekt blir isolert og stengt.

2: Sikkerhetsoppdateringer

Det å ha den nyeste, ferskeste versjonen av Android er vel og bra, men det er ikke alltid snarveien til fullverdig sikkerhet. Sikkerheten som leveres av Knox er uansett bedre enn det som Android som plattform har innebygd. I tillegg sørger Samsung for jevnlige sikkerhetsoppdateringer uavhengig av det vanlige løpet til Android.

– Når man kjøper en Samsung-telefon i S-serien eller A8-modellen, er man garantert en sikkerhetsoppdatering i måneden i tre år etter lansering. Andre modeller får kvartalsvise oppdateringer. For de spesielt interesserte finnes det også en egen side der det er mulig å sjekke nøyaktig hvilke fikser disse oppdateringene inneholder. Om det skjer noe kritisk, kan det også dukke opp ekstraordinære oppdateringer. Disse er uansett uavhengige av vanlige Android-oppdateringer, og sørger for at en Samsung-telefon alltid er sikret, forteller Daniel.

3: Sikker mappe

Sikker mappe: Apper og filer som legges i denne er helt private og utilgjengelige for uvedkommende.

På Samsung-telefoner kan du legge inn innhold i en egen, sikker mappe, som låses med passord eller fingeravtrykk. En slik mappe er mye mer enn bare et sted for private bilder. Du kan legge inn applikasjoner som epost-klient, sosiale medier eller banktjenester i den sikre mappen, og disse vil da kreve at det opprettes en separat innlogging. På denne måten kan du sikre en spesifikk epost-konto, persondata eller en egen Facebook-konto fra uvedkommende. Den sikre mappen trenger ikke en gang å være synlig i applikasjonslisten, og er kryptert inntil brukeren låser opp mappen.

4: Sikkert fingeravtrykk

Det er flere måter å låse opp telefonen sin på, og de fleste er sikre. Men FIDO-sertifisert ultrasonisk fingerleser er en av det sikreste. Leseren, som er bygd inn i skjermen, bruker nemlig ultrasoniske bølger til å lage et 3D-bilde av fingeren, som er svært krevende å duplisere. De fleste vanlige optiske leserne tar bare et 2D-bilde. Samtidig skal leseren fungere uansett om det er lyst eller mørkt, kaldt eller varmt, og om man er fuktig eller skitten på fingeren.

Det er også viktig å påpeke at ultrasonisk fingerleser er langt sikrere enn å låse opp telefonen med ansiktet. Ansiktsgjenkjenningen på nye Galaxy-telefoner er kun ment som en bekvemmelighet, ikke et sikkerhetsaspekt.

5: Alt ut av boksen

Ansiktsgjenkjenning støttes i nye Samsung-telefoner, men det er fingeravtrykk som er den garantert sikre metoden.

– Knox er en del av Samsung-pakken, og alle nye telefoner fra Samsung inneholder funksjonaliteten uten ekstra kostnad, abonnement eller lignende. Det betyr at alle som kjøper en Samsung-telefon i hvilken som helst butikk er sikre, og vil få de samme sikkerhetsoppdateringene. Det finnes også et ekstra lag av sikkerhet som bedrifter kan betale for: Mer avansert styring, VPN-funksjoner, analyseverktøy og mer, sier Daniel Kvalheim.

Ikke minst planlegger Samsung å utvide Knox til å gjelde alle sine tilkoblede enheter, enten det er TVer eller smarte kjøleskap. Et tilkoblet kjøleskap stående på et kontor kan tross alt teoretisk brukes som en bakdør av hackere.

– Det er ikke uten grunn at Gartner har Knox til den sikreste plattformen for mobil sikkerhet flere år på rad, noe man kan lese om i denne rapporten, avslutter Daniel Kvalheim.

Til toppen