×
Annonsørinnhold for
En mobil med et godt kamera er en perfekt feriekompanjong, sier Henrik André Paulsen hos Komplett
Annonsørinnhold
En mobil med et godt kamera er en perfekt feriekompanjong, sier Henrik André Paulsen hos Komplett (Foto: Delta V)

De tre råeste kameramobilene akkurat nå

Disse teknologiene gjelder denne sommeren.

  • Delta V Dette innholdet er skrevet av Delta V i samarbeid med VG Partnerstudio. Hverken journalistene i Tek.no eller VG er involvert i produksjonen.

Smarttelefonen er for mange av oss vanskelig å klare seg uten, og den fyller svært mange roller. Bilder, sosiale medier, kart, nyheter, banktjenester og kommunikasjon med venner og familie er jo bare noen av bruksområdene til en moderne smarttelefon.

Og hvert år kommer det nye og bedre mobiltelefoner, som inneholder nye funksjoner, har penere design, større skjermer og mer.

Nå som mange av oss får litt ekstra kroner på kontoen takket være feriepenger eller skattepenger, kan det kanskje være aktuelt å investere i en ny mobil? Siden sommerferien er på trappene, kan det være lurt å gå for en mobil som tar ordentlig gode bilder, har bra batteri og tåler litt vannsprut og sand.

Det er nettopp slik at utviklingen innen kamerateknologi som har differensiert nye telefoner de siste årene. Dette er noe av det som har skjedd de siste årene:

#1: Stadig bedre kamerakvalitet

 Samsungs Galaxy S9 er en flott videreføring av Galaxy-konseptet, sier Henrik André Foto: Delta V

– De aller fleste toppmodeller har en veldig god prosessor, mye minne og bra ytelse. Appene åpner stort sett like raskt uansett hvilken telefon du bruker, og de fleste måler jo ikke detaljer i ytelsen. Det er funksjoner som kamera, skjermkvalitet og gjerne det at telefonen tåler vann, som betyr noe, sier Henrik André Paulsen, produktsjef for mobil hos Komplett.

Han forteller at nyvinninger innenfor kamerateknologien har de siste årene sørget for at bildene blir gode, nesten uansett når og hvor de blir tatt. Det er stadig mindre grunn for å ta med seg et dedikert kamera på ferie.

– De aller fleste av oss vil jo slippe å ha med seg et ekstra kamera på tur, og mobilene har kommet dit at det er mulig å ta bilder under de fleste forhold.

#2: Mindre størrelse og flere linser

Den generelle utviklingen den siste tiden har gitt oss stadig mindre linser, slik at man får plass til mer og mer teknologi i en mobiltelefon. Det har også blitt vanlig at mobiltelefoner har to linser, noe som gir deg bedre optisk zoom og spennende dybdeeffekter.

– Det å ta gode bilder i mørket har lenge vært en utfordring for mobiltelefoner, men også på dette området har det skjedd store fremskritt bare det siste året. Takket være denne utviklingen viskes skillet mellom store speilrefleks-kameraer og telefoner mer og mer ut, ifølge Henrik André Paulsen.

#3: Smartere og raskere

 Sonys XZ2 er en fin toppmodell med gode egenskaper, ifølge Komplett-eksperten Foto: Delta V

Et element som har mye å si for bildekvaliteten er også programvaren til telefonen:

– Tidligere var det mange mobiler som tok fine bilder, men utløseren var veldig treg. Du måtte stå helt stille for å få et skarpt bilde. I dag kan du ta fine bilder mens du sykler eller gjør andre fartsfylte aktiviteter, mye takket være at etterprosessering er blitt stadig bedre. Det er ofte ikke så store tekniske endringer på kameraer mellom mobilgenerasjoner, men programvaren blir stadig bedre. Det sørger for bedre kvalitet, sier Henrik André Paulsen.

Produktsjefen har plukket ut tre mobiler han mener er solide valg i forkant av sommerferien. Samtlige kan skryte på seg høy kamerakvalitet og god batterilevetid, samt at de er vann- og støvavstøtende.

Tre toppmodeller

 

Det absolutte kamera-flaggskipet for tiden heter Huawei P20 Pro, ifølge Henrik André Paulsen. Dette er en råtass som har hele tre kameraer, der det ene tar bilder i veldig høy oppløsning, det andre sørger for optisk zoom, mens det tredje tar bilder i svart hvitt. Sistnevnte henter da inn detaljert data for spennende dybdeeffekter og bedre prossesering.

Alt dette kombineres med smart programvare, som bruker kunstig intelligens for å optimalisere bilder, slik at de alltid ser så bra ut som mulig.

– I tillegg har telefonen et av de beste batteriene på markedet akkurat nå, sier produktsjefen.

Sjekk Huawei P20 Pro hos Komplett »

En annen veldig relevant modell er Samsungs Galaxy S9. 

– Jeg liker at den har et veldig rent design, og den er tilnærmet perfekt fysisk sett. Du får også Touchwiz-programvaren, som føles veldig likt tidligere Samsung-telefoner. Det gir deg en trygghet og en videreføring av bruksopplevelsen.

– Den har også et veldig bra kamera, og slow motion-funksjonaliteten er kjempekul. Plutselig er du ute og bader, eller ligger i parken, og kan filme noen skikkelig kule filmsnutter i sakte film, sier Henrik André Paulsen.

Les mer om Samsung Galaxy S9 hos Komplett »

 

Til slutt vil han også trekke frem Sonys Xperia XZ2.

– Man blir gjerne glad i formen på Sony-mobiler, de har en tyngde og ligger godt i hånden. XZ2 har også en godt plassert fingeravtrykkssensor. Telefonen har også fått en mer moderne design, med færre skarpe kanter, sier Henrik André Paulsen.

XZ2 har samtidig også et veldig godt kamera, med muligheter for avansert filming i sakte film, bra batteri, og mange strømsparingsfunksjoner. En ypperlig sommertelefon, med andre ord.

Se Sony XZ2 hos Komplett »

Til toppen