Tek.no

Annonselenker

Derfor tror Asus dette blir gaming-laptopens år

Nå har vippepunktet kommet for at laptopen kanskje kan parkere den stasjonære spill-PCen.

Expert
5 Jan 2017 07:23

Gamingmarkedet er beinhardt. Mange aktører vil på banen, og engasjerte spillere stiller store krav til både ytelse, design og kvalitet. Men det er også akkurat her at de mange av innovasjonene skjer, nettopp fordi spill er så langt fremme.

Én av de som kjenner mest til denne kampen er Asus. De siste årene har de vært størst på gaminglaptoper i Norden, og vet hva vi her til lands setter pris på og ønsker. I natt norsk tid avduket alle sine nyheter for 2017 under den pågående CES-messen i Las Vegas.

– For gamere tror jeg mest av alt at 2017 blir gaminglaptopens år. Med ny teknologi kan vi endelig unngå kompromisser, og lage tynnere, lettere og kraftigere PC-er for spill, sier Emanuel Järnland i Asus.

Vi satt oss ned med ham for å høre hva han tror vil prege gamingproduktene i år.

#1: Tynnere og lettere

Utviklingen på PC-markedet drives i stor grad av hva de to største produsentene av skjermkort og prosessorer lager, henholdsvis Nvidia og Intel. Og begge to har nå lansert en ny flåte av løsninger som byr på mye godt for de som ønsker seg en gaminglaptop.

– Fordi det har kommet nye prosessorer og skjermkort, kan vi nå lansere betydelig tynnere og lettere gaminglaptoper. Med den generasjonen av komponenter vi har nå trenger vi ikke å inngå kompromisser, sier Järnland og viser til GL-serien av maskiner som i natt ble lansert. Dette er maskiner i mellomklassen, som nå både byr på mer ytelse i spill enn før, samtidig som de er lettere, tynnere og har en en mer stilren design.

Vanligere: VR kan bli et vanligere innslag i norske stuer i 2017.

Parallelt med denne utviklingen har maskinprodusentene selv utviklet ny kjøle- og materialteknologi, som gjør at maskinen rett og slett takler belastningen. Det gjør at et skjermkort som egentlig er tiltenkt en stor, stasjonær PC fint kan plasseres i en bærbar.

– Vi trenger ikke lenger å bruke en mindre kraftig utgave av et skjermkort, bare fordi maskinen er bærbar.

#2: VR inntar stuen

Virtual Reality er på alles lepper, teknologien som virkelig lar deg oppleve en annen verden fra din egen stue ved hjelp av spesielle briller. Denne teknologien er spesielt godt egnet til spill, og vil bare bli større i 2017.

– Dette er en teknologi som gjør det mer naturlig å spille i stuen enn på et eget rom. Derfor har det nå blitt et behov for dedikerte gamingmaskiner som kan stå i stuen. De må være like kraftige som en stor maskin, men mindre og veldig stillegående, sier Järnland.

Asus lanserte selv to maskiner spesielt ment for dette. Den kraftigste heter ROG GR8 II, og er faktisk den minste gaming-PC-en du får som er bygget for VR. I tillegg slapp de en modell under navnet VivoPC X, som byr på litt svakere ytelse til en lavere pris.

Det er egne krav til maskiner som lar deg spille i VR, både fra Oculus og deres Rift-brille, eller HTC med sin Vive. Ser du en maskin som er merket som VR-klar, betyr det at produsenten har jobbet sammen med VR-aktørene for å sikre at ytelsen og funksjonene til selv disse små kraftpluggene er god nok til å gi en fantastisk opplevelse.

#3: 3D-printet skreddersøm

Custom: Tilpasning av PC-en er ikke bare for de som ønsker å eksperimentere lenger.

Den tredje trenden Järnland tror vil prege gamingproduktene i 2017 er skreddersøm, altså muligheten til å selv gjøre egne tilpasninger slik at oppsettet du kjøper blir akkurat slik du ønsker.

– Noen mener at dette ikke er noe å satse på lenger, men vi ser ingen tegn til det. PC-gaming er stort, og mange vil fortsatt ha sine egne, unike maskiner, tilpasset akkurat slik man ønsker.

Eksemplene på slik skreddersøm er mange. Det mest normale er å kunne stille inn hvilken farge hver knapp på tastaturet skal lyse i alle regnbuens farger, eller få knapper med en annen overflate på de mest brukte tastene.

Blant de mer spesielle løsningene har Asus lansert nye komponenter der du selv kan 3D-printe et stort spekter av deksler og merker, for eksempel til hovedkortet ditt. De gir deg tegningene, som du enten laster ned og printer selv eller tilpasser med eget navn eller logo.

annonse

Les også