Tek.no

Annonselenker

Dette er den heteste fremtidsteknologien på CES

AR-teknologien stormer frem.

Expert
10 Jan 2017 09:00

Akkurat når virtuell virkelighet (VR) har virkelig begynt å få fotfeste, stormer en ny og minst like spennende teknologi frem; AR, kort for «Augmented reality». På den store CES-messen i Las Vegas ble løsninger basert teknologien vist frem i fleng, fra både små oppstartsbedrifter og giganter som NASA og Intel.

Mens VR er en teknologi som lar deg oppleve en helt annen verden i form av film eller spill, er AR en teknologi som legger innhold på den virkeligheten du ser foran deg. Det gjøres gjennom spesielle bilder, og kan se ut akkurat synet Tony Stark får fra innsiden av Iron Man-drakten i filmene med samme navn.

Det var Microsoft som virkelig sparket i gang dette markedet, da de lanserte sin «Hololens». Etter å ha saumfart messegulvet på CES-messen, er det åpenbart at dette blir en av de store teknologitrendene i 2017.

Ny teknologi har gitt helt nye muligheter

AR er i bunn og grunn kraftige briller med skjerm og et arsenal av sensorer på innsiden. Disse leser av omgivelsene og presenterer så grafikk i synsfeltet ditt via en tilnærmet usynlig skjerm ved glasset.

Den mest spennende løsningen vi fant på messegulvet var laget av Osterhout Design Group, som lanserte to VR-briller under navnene R-8 og R-9. De tar i bruk en splitter ny, lynraskt og kompakt mobil-prosessor fra Snapdragon. Disse prosessorene brukes normalt kun i de råeste mobiltelefonene på markedet, og har nå blitt kraftige og kompakt nok til at den kan drive slike høyteknologiske briller.

Vi testet toppmodellen R-9, som er lastet med sensorer for å gjøre den spesielt godt egnet til å plassere grafikk korrekt i miljøet rundt deg.

Bildekvaliteten i disse brillene varierer betydelig fra produsent til produsent, men S-9 klarer å produsere innhold som får digitale objekter til å virke naturtro og rett plassert i miljøet.

Selv om du definitivt ikke vil se ut som en moteløve med disse AR-brillene på hodet, er de overraskende lette og behagelige å ha på og naturlige i bruk. Som de fleste andre AR-briller på markedet i dag er også disse under kontinuerlig utvikling, men konseptet vi oppleve var likevel imponerende.

Uante bruksområder

Osterhout Design Groups S-9 brille har et 4K-kamera ved nesen og to små, men likevel høyoppløste skjermer på innsiden.

I hjemmet er det primært til å se film, spille spill eller ta i bruk nytteapper som er tenkte bruksområder for teknologien.

Sistnevnte kan favne veldig bredt. Skal du for eksempel bytte lyspære på bilen og trenger hjelp til hvordan du går frem, kan du ta på deg brillene og se grafikk som hjelper deg rundt i motorrommet. Eller ved monteringen av et flatpakket møbel, reparasjoner av rørsystemet under vasken og for å planlegge innredning i et nytt rom.

I industrien vil bruksområdene være enda større. Ingeniørbedrifter kan utforske 3D-modeller og plantegninger på en ny måte, mens leger kan få støtteinformasjon under en operasjon.

Selv NASA tar aktivt i bruk brillene, og demonstrerte på messen hvordan de bruker AR for å studere overflaten på Mars, og utføre reparasjoner på den internasjonale romstasjonen ISS.

Paralellt med at AR-teknologien nå begynner å komme seg på beina, er prisene også i ferd med å rase nedover. Microsofts Hololens koster fortsatt 3000 dollar, altså over 25 000 kroner, Osterhout Design Groups S-9 har en sterkere prosessor på innsiden, og koster «bare» 1800 dollar, men rundt om på messen så vi flere briller med litt enklere teknologi til under 1000 dollar.

Med priser i fritt fall, bedre teknologi og nye bruksområder er det i alle fall liten tvil om at «AR» er et ord du bør forholde deg til i 2017. Teknologien vil bare bli bedre.

annonse

Les også