Tek.no

Annonselenker

LCD-TV-en er ikke død!

LG viste frem ny teknologi som gir deg enda bedre bilde enn før.

7 Jan 2017 16:45

TV-er med OLED-teknologi er på alles lepper nå. Bildekvaliteten er overlegen de tradisjonelle LCD-TV-ene, og har rast i pris den seneste tiden. Likevel kan disse herlighetene fortsatt være utenfor rekkevidde for noen.

Da er det godt å vite at også skjer betydelig innovasjon med de tradisjonelle LCD-TV-ene, som på ingen måte ligger brakk i kjølvannet av alle de nye bildeteknologiene.

Under årets CES-messe dro LG sløret av en en ny teknologi de tar i bruk på sine Super UHD-TV-er, kalt et nanocelle-partikkelfilter. Med et slikt filter innebygget vil fargene nok en gang bli enda sterkere, samtidig som alle vi som ser på TV-en fra en litt skrå vinkel vil få et klarere bilde.

Dette gjør teknologien

I selve bildepanelet har LG laget et filter med én nanometer tykke partikler i seg. Disse absorberer opp veldig spesifikke typer av lyset fra skjermen, for å gjøre fargene klarere.

En skjerm stråler i utgangspunktet ut kun tre farger, blått, rødt og grønt, som sammen er i stand til å skape alle regnbuens farger. Blått lyser allerede veldig klart gjennom et LCD-panel. Utfordringen har vært å få grønt og rødt til å skinne tydelig. Normalt vil de to nemlig lekke litt lys, som får dem til å trekke mot hverandre.

Utfordringen gjelder alle LCD-TV-er, og flere produsenter har forskjellige løsninger på problemet som gir et mindre fargesterkt bilde.

Demonstrasjon av forskjellen på vanlig LCD (nederst) og LCD med partikkelfilter når du ser på skjermen fra siden.

Med LGs nye nanopartikkel-filter absorberes litt av det gule lyset fra skjermen, altså partiet midt mellom grønt og rødt på fargeskalaen. Resultatet blir at den trofaste LCD-teknologien nå stråler enda renere både i rødt, grønt og blått.

Teknologien slår spesielt godt ut for deg som ikke sitter direkte foran TV-en, noe de fleste av oss ikke gjør. Ser du på en normal LCD-skjerm blir bildet raskt blasst, men med partikkelfilteret ser man en tydelig forskjell.

– Nå er også disse TV-ene er nesten like tynne som OLED-skjermene våre, og fargene er veldig sterke, forteller David Montanya, produktspesialist i LG.

Imponerende lydsystem

LGs nye lydplanke SJ9 er den tynneste av sitt slag på markedet. Med Dolby Atmos leverer den imponerende lyd i stuen.

I tillegg til å vise frem den nye LCD-teknologien for folk flest, bydde LG på en ny, spennende lysplanke under navnet SJ9. Om du setter pris på premium-lyd, men helst ikke ønsker å fylle stuen med høyttalere, bør du se nærmere på denne. Lydplanken er nemlig bygget for den nye Dolby Atmos-standarden.

Vi fikk den demonstrert, og det er ikke tvil om at du ikke trenger å være lydfantast for å elske det Atmos byr på. Teknologien baserer seg på det som kalles «objektplassering» av lyden. Fremfor at trykket fra en eksplosjon, kvitringen fra en fugl eller regn som faller mot bakken sendes ut fra den nærmeste høyttaleren i et surround-anlegg, plasserer Atmos lydsignalet fritt i rommet.

På den måten vil det nesten føles som om du har flere titalls høyttalere spredd rundt i rommet, mens du i virkeligheten bare har en imponerende lydplanke som leverer krystallklar lyd.

Vi fikk lytte på hva den nye lydplanken har og by på, og gleder oss til den kommer i butikken mot slutten av våren. Det bør du og!

annonse

Les også