Tek.no

Annonselenker

Dette er de fete, nye TV-ene du faktisk har råd til

TU Story Labs
Expert
9 Jan 2017 09:00

CES-messen i Las Vegas har i flere år vært episenteret for lansering av ny TV-teknologi, og 2017 er intet unntak. Alle de store aktørene har lansert og vist frem sine nye modeller med stadig mer imponerende funksjoner.

Det er alltid de dyreste toppmodellene med den aller nyeste teknologien som stjeler rampelyset. De er umulig tynne, har vanvittig bildekvalitet, stadig flere nyvinninger, og vi sikler alle på dem. Men alle har kanskje ikke råd til det nyeste av det nye.

Heldigvis har også LG, Samsung og Sony alle vist frem mellomklasse-variantene sine, som i bytte mot litt lavere bildekvalitet kan stille med en helt annen pris.

LG er demonstrerte sin Nano Cell-teknologi, som gir tradisjonelle LCD-skjermer bedre bildekvalitet.
TU Story Labs

Videreutviklet den vanlige LCD-teknologien

LGs nye OLED-toppmodell er bygget med OLED-teknologi, heter W7 og byr på en imponerende bildekvalitet samtidig som skjermen bare er 2,6 millimeter tynn. Men den er også prismessig ganske så utilgjengelig for mange av oss.

Selskapet viste derfor også frem flere modeller med litt hyggeligere inngangsterskel, som ikke bygger på OLED-teknologien, men som likevel både er pene å se på og leverer nydelig bilde. En nyvinning hos LG er noe de kaller for Nano Cell, og denne teknologien sørger blant annet for at fargene er like levende og tydelige fra alle innsynsvinkler. Samtidig skal alle fargene som vises være ekstremt presise og naturtro.

Denne teknologien kommer nå til flere av LGs «vanlige» 4K-TVer som er basert på det tradisjonelle LCD-panelet. Disse mellomklasse-TV-ene har også fått et nytt og bedre operativsystem som gjør dem lettere i bruk, og bør vurderes om du skal kjøpe en ny TV i 2017.

Kanskje ikke OLED, men er ikke de nye LG-TVene fine?
TU Story Labs

Må ikke være OLED

Det japanske selskapet har Sony også satset på OLED for sine beste TV-er, men viste også frem sine nye mellomklasse-modeller. De heter X940 og X930, og blir kalt for «den definitive 4K HDR-TVen».

HDR er en ny bildeteknologi som gir deg langt bedre farger enn før, og Sony har satt inn en ny prosessor i disse TV-ene for å vise HDR-materiale på best mulig måte. Også materiale som ikke er i HDR blir oppskalert. Det skjer ikke ved at lysstyrken bare blåses opp, men ved at prosessoren finner partier der det er logisk å skru opp lysstyrken noe. Den sørger også for at fargene er dypere og at bildet er jevnere.

Sonys representanter sier selv at deres OLED-TVer er som luksusbiler, mens spesielt 930-serien er en BMW. Kvaliteten er topp, men prismessig er den mer tilgjengelig for folk flest.

De nye modellene til Sony kommer i tre størrelser: 55 tommer, 65 tommer og 75 tommer, og samtlige har et veldig lekkert, tynt design, som blant annet sørger for å gjemme alle kablene bort mest mulig.

Samsung kommer med QLED-modeller i flere prisklasser, design og størrelser.
TU Story Labs

Lysstyrke og eleganse for alle

For sine toppmodeller har Samsung på sin side lansert en helt ny og annen teknologi enn de to andre aktørene, og de kaller den QLED. Teknologien gir TV-ene en ganske ekstrem lysstyrke, et veldig dypt sortnivå og evnen til å vise 100 prosent av fargerommet.

Toppmodellene i den nye serien heter Q9 og Q8 – men det finnes også en litt enklere variant, som heter Q7. Bildekvaliteten vil være like god, uansett: Samtlige av disse modellene bruker tross alt QLED-teknologien. Men Q7-varianten, for eksempel, blir rett og slett litt tykkere. Alle de nye modellene har også en unik løsning for å minimere kabelrotet: Det går en ekstremt tynn ledning til en ekstern boks der alle tradisjonelle tilkoblingene er plassert.

Det er et gjennomgående tema hos alle TV-produsenter på CES-messen i år. De viser ett flaggskip-produkt som stjeler all oppmerksomheten, men modellene litt lavere på rangstigen er vel så gode. Du må kanskje kompromisse litt på design og tykkelse, men bildekvaliteten er uansett veldig god.

annonse