Tek.no

Annonselenker

Derfor flokker teknologi-ekspertene til Las Vegas

De heteste produktene kommer ikke til Norge av seg selv.

6 Jan 2017 08:18

En by midt i ørkenen i Nevada, nesten halve jorden rundt fra Norge, forvandles i disse dager til et teknologimekka. Verdens største elektronikkmesse, Consumer Electronic Show (CES) avholdes for femtiende år på rad i den verdenskjente byen Las Vegas.

Med over 3000 utstillere finner du her et tversnitt av alle verdens produsenter av elektronikk; fra giganter som Intel og Microsoft, til de ukjente oppstartsbedriftene ingen har hørt om ennå. Felles for alle er at de skal sparke i gang året ved å vise frem de spennende produktene som kommer i 2017. Det er denne uka som definerer det kommende året for alt du kan plugge strøm i – fra barbermaskiner og TV-er til elektriske biler og helikoptre.

Samtidig valfarter norske teknologieksperter til byen midt i ørkenen; journalister, analytikere og produktansvarlige i landets største elektrokjeder. Men hvorfor gjør de det?

– Våre butikker skal være et slags eldorado for teknologiinteresserte, og da må vi ha de nyeste og mest spennende produktene til enhver tid. De finner vi ikke om vi sitter inne på et kontor. For at du skal finne nye og spennende produkter i butikken vår må vi dra dit det skjer, og CES i Las Vegas er nettopp der alt det spennende for det kommende året blir vist frem, sier Thomas Tønsberg, kategorisjef i Expert.

Produktene som gir hakeslipp

CES-messen er stedet der man rett og slett får oppdage nye, spennende produkter, nye duppeditter som vil bli aktuelt for oss her hjemme det kommende året. For de som jobber i bransjen nytter det ikke å sitte i Oslo og vente på at informasjonen om nye produkter dukker opp av seg selv. Det er nødvendig å dra og oppdage nye produkter på egenhånd:

– Hvert år dukker det opp produkter som får oss til å sperre opp øyene. Ofte er det produkter som egentlig har eksistert lenge, men som kanskje opprinnelig kom noen år for tidlig. Så gjør utviklerne en liten endring som treffer, for eksempel en justering av pris eller design. Alternativt så kommer vi rett og slett over nye spennende produkter vi ikke visste fantes når vi går rundt på messegulvet, sier Thomas.

CES er ikke bare stedet for de konkrete produktlanseringene og spesifikke teknologier, det er også en arena for å observere generelle trender i bransjen. Ved å være tilstede på CES er det lettere å spå hvilke produsenter som stormer frem, og hvordan de ulike produktkategorier utvikler seg:

– Ta «gadgets» som et eksempel. Gadgets har i mange år handlet om moro, men nå handler det om produkter som gir en genuin nytteverdi. Det handler om sikkerhet og overvåkning av hjemmet, løsninger med GPS som passer på barna, trening og helsen til hver og en av oss, forteller Thomas.

Fremtidens titaner fødes her

CES-messen er gigantisk og kan for en uerfaren være kaotisk. I praksis blir hele byen forvandlet til et utstillingsareal; både de enorme messehallene og majoriteten av hotellene langs «The Strip» fylles av produsenter fra hele verden som vil vise frem det nyeste og heteste. Både de store og kjente navnene, men også selskapene som kan bli fremtidens titaner.

– Det er ofte de små selskapene som utvikler de spennende dingsene. Et lite firma kan ta en større sjanse på en idé, og derfor er sånne messer et av de viktigste stedene vi kan komme i kontakt med de små merkene. Vi finner dem og snakker med dem for å få produktene ut til butikkene, sier Tønsberg.

Samtidig er det viktig å se hva de store merkevarene som LG, Asus og Samsung vil lansere det kommende året. For å bli bedre kjent, og for å forsikre seg om at de nye produktene blir tilgjengelig tidlig for teknologisultne nordmenn.

– Vi er et lite land, men på CES finner vi både toppsjefer, logistikksjefene og flere, som gjør at vi kan sørge for at nye TV-er, PC-er og treningsklokker kommer tidligere til akkurat oss.

Mye som skjer bak lukkede dører

Med 170 000 besøkende, hvorav samtlige jobber i bransjen, er det også mye som skjer bak lukkede dører på CES. Mange av de største produsentene i verden avholder også egne presentasjoner av prototyper. Både for å vise fagpersoner som Tønsberg hva som kommer om 4-5 år, men også for å få deres faglige innspill på produktet. På den måten er Expert også med på å forme produktene du kjøper i fremtiden.

– Alle i Expert er teknologientusiaster, og på den måten kan vi få med oss fremtidens teknologier, møte designere og ingeniører. Dette oppnår vi ikke ved å sitte hjemme i Oslo, og vi gjør det for å gi deg de beste produktene til den beste prisen også i fremtiden, forteller Thomas.

annonse

Les også