WiMax erstatter Wi-Fi?

IEEE

En ny standard for trådløst nettverk er underveis. Teknologien som ligger bak kalles WiMax (802.16a), og mange mener den kan bli det neste store for leveranse av trådløst Internett. Ifølge en talsmann fra Intel er sannsynligheten stor for at tjenester som bruker WiMax-teknologien snart vil kunne ta av.

WiMax er en trådløs standard som skal ha større rekkevidde og båndbredde enn det Wi-Fi-familien (802.11) kan tilby. WiMax skal kunne overføre data ned en hastighet på rundt 70 Mbps, og skal ha en rekkevidde på rundt 48 km. Til sammenligning har den mest utbredte Wi-Fi-standarden, 802.11b, en overføringshastighet på 11 Mbps og en rekkevidde på opptil 300 meter.

En av fordelene med WiMax-teknologien er at man kan redusere problemer med den såkalte "last mile", det vil si den siste delen av den fysiske forbindelsen mellom linjeleverandøren og brukeren. Teknologien skal også være rimelig å installere.

Det finnes per i dag ingen WiMax-produkter på markedet. Standarden 802.16a ble godkjent i januar i år, og vil trolig ikke bli tatt i bruk før i 2005. Intel planlegger på sin side å starte produksjon av WiMax-klare brikker mot slutten av neste år. Se også denne pressemeldingen fra Intel.

Organisasjonen IEEE utvikler stadig nye standarder for trådløse nettverk. I august fortalte vi for eksempel om standarden 802.15.3.

(Kilde: PCWorld.com)

Kommentarer (3)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen