En moderne smartmobil har et stort antall ulike sensorer. (Bilde: Shutterstock)

Mobilen din er full av sensorer og «vet» mer enn du tror om omgivelsene

Akselerometer, gyroskop og kompass er bare noe av det du finner i en moderne smartmobil. Vet du hva Hall-sensoren gjør?

Synes du mobildesign har stått på stedet hvil de siste fem-seks årene? Ikke la deg lure av utsiden. På innsiden skjer det nye ting hvert år, og sensorer er en svært viktig del av denne nyskapningen.

Mobilutviklerne går ganske langt for å prøve ut nye konsepter, og nylig sendte Google mobiltelefoner til den internasjonale romstasjonen. Telefonenes misjon? Å kartlegge romstasjonen, og bevegelsene til romdingser NASA har døpt «Sphere». De middels store dingsene brukes til ulike forskningsprosjekter, men hovedmisjonen skal være forskning på væskedynamikk uten at tyngdekraften blander seg inn.

Det var faktisk NASA og astronautene selv som først hektet en mobiltelefon på en Sphere, den gang en Samsung Nexus S. Ved å hente ut data fra telefonens innebygde gyroskop kunne de spore dingsens ferd med ganske god nøyaktighet. Nå har de altså fått spesialisert utstyr. Det er den såkalte Project Tango-telefonen som er sendt opp, og det spesielle med den er at den har avanserte 3D-sensorer, som lar den oppfatte rommet rundt seg.

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen