Guide

TV-skolen: Veggfester og TV-bord

Med flatskjermen i hus er det flere muligheter og behov som avgjør hvor den ender opp, være seg på vegg eller stereobenken. Dagens skjermer finnes jo i utallige størrelser og teknologier – det samme som antall muligheter for å feste den på veggen eller sette den på bord.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmere på forskjellige løsninger for å feste skjermen din på veggen, litt om TV-bord og hybridløsninger.

Hvor høyt skal TV-en henge?
En generell regel er at skjermen din ikke skal henge oppunder taklista eller i ”malerihøyde”, men heller slik at omtrent 2/3 av skjermen er under øyehøyde og den resterende 1/3 over. Dette er en grei generell regel, men du kan jo fritt tilpasse høyden noe etter personlige kriterier.

TV-bord er som oftest rundt 50-60 centimeter høye. Det finnes også høyere bord, også hybrid bord, som kombinerer bord- og veggfesteløsninger.

Når du sitter hjemme i godstolen og skal se på TV, er øyehøyden omtrent cirka meter over gulvet.Veggfester med bevegelse

Sammen med faste veggfester finner vi også mange alternativer i form av fester som kan tiltes, trekkes ut og vinkles. På markedet finnes det utallige merker, og mange av disse har forskjellige egenskaper.

Enkelte småskjermer blir hengt nokså høyt på grunn av at de kanskje ikke får plass andre steder på for eksempel kjøkkenet. Da kan det være praktisk med en tilt-funksjon, slik at du kan både betrakte bildet
stående og sittende til bords, uten at bildet blir misfarget av feil innsynsvinkel.

En annen av egenskapene veggfester leveres med er mulighet for å kunne trekkes ut fra veggen. Med slike fester kan du få skjermen din ut fra veggen og vinklet den slik at du får en god innsynsvinkel. En del LCD-skjermer er avhengig av å bli sett ”rett” på, slik at de ikke får en misfarging i bildet.Fest veggfestet skikkelig
Noe av det aller viktigste sammen med å finne riktig høyde er ikke minst å feste skjermen skikkelig. Velger du et feste med uttrekk, slik at skjermen din kommer et stykke ut fra veggen, vil kravet til hva du fester skjermen din til være helt essensielt. Newtons lov gjelder i aller høyeste grad når det gjelder slike veggfester.

Det viktigst er som nevnt ovenfor hvordan du fester et veggfeste i forskjellige typer vegg. Med en betongvegg er det viktig og forborre hullene og bruke skikkelige plugger til skruene, mens veggen i seg selv tåler alt av store og små skjermer.

Har du derimot gips eller trevegg er det helt avgjørende at du skrur veggfestet ditt i reisverk, slik at du ikke bare treffer ren gips eller tynne sponplater. Spesielt viktig er det om du har en større TV og i tillegg vil benytte et utrekkbart feste. Om du ikke fester feste i stenderne kan du oppleve det ubehagelige synet av den nye flatskjermen som deiser i gulvet, noe som ofte gir tragiske utfall.


Flere standarder
Av de skjermene som finnes på markedet i dag, har de aller fleste VESA-standardene, som sier noe om avstand mellom festepunktene på skjermen. For eksempel har en del små TV-er enten 10 x 10, 20 x 10 eller 20 x20 centimeter avstand mellom festepunktene.

Større skjermer har lengre avstand mellom festene, og ofte er festene tilpasset slik at du kan henge skjermen i to stendere, altså er festet minimum 60 centimeter bredt. En del fester kommer med horisontale beslag, mens andre festes vannrett. Fordelen med horisontale fester er at moteringen er noe enklere, i forhold til å treffe reisverk.

En del av skjermprodusentene levere skjermene sine med veggfeste i esken. Festene er som regel designet for å henge rett på vegg uten noen form for uttrekk eller bevegelse. Philips leverer en ny type skinne på enkelte av sine modeller, som er en buet variant, slik at du ikke nødvendigvis trenger å vatre opp festet helt 100 prosent. På de nye skjermene til Samsung kan du henge opp skjermen din som et bilde, med en Kevlar-wire og et veggfeste som er rundt. Motoriserte veggfester er også å få i flere varianter med både utsving, vridning og tilt.TV-bord og ”hybrider”

Mange ønsker å henge TV-en på veggen, men fortsatt er det mange av oss som setter pris på en skikkelig ”stereobenk”, hvor skjermen skal pryde øverste etasje av den komplette hjemmeunderholdningen. Bordene kommer i utallige varianter og utfølelser, både i glass, med og uten dører, svingbare plater og hjul. Det finnes også ”hybridløsninger”

Med små barn hjemme, har nok flere tenkt skeptiske tanker rundt å sette en lett og noe ”vaklete” flatskjerm på en allerede svingbar benk. Det finnes ”hybrider” som er en vanlig stereobenk, men med et vendbart feste på toppen, slik at du kan skru selve TV-en fast til benken uten fot, og få en stabil løsning.

Har du lyst på et TV-bord utenom det vanlige, kan du kjøpe deg et med motorisert heis. Da har du et stort bord i for eksempel tre som ser ut som skjenk, med en motorisert heis montert inne i selve bordet. Med et trykk på fjernkontrollen kommer da flatskjermen opp fra selve bordet, og TV-tittingen kan begynne.

Tips og råd
På nettet finner du flere produsenter av veggfester. Flere av disse har produktvelgere som gjør at du kan velge for eksempel veggfeste, merke på skjermen din, størrelse og så videre, slik at du finner et feste som passer skjermen din. Her har du to eksempler på produsenter som har slike produktvelgere: Vogels og SMS.

Her har du noen flere tips ved kjøp og montering av veggfeste til flatskjermen din:

• Før du skal kjøpe deg et veggfeste så husk å ta mål av avstanden mellom festepunktene på flatskjermen din, slik at du ikke kommer hjem med et feste du tror passet.

• Sjekk at TV-en din har en rett bakside, fordi enkelte skjermer har utstikkende bakdeler på skjermen. Da kan du få problemer med å feste skjermen din skikkelig til veggfestet.

• Sjekk om produsenten du kjøper festet av har oppgitt hva festet tåler av vekt, at skjermen din ikke er for tung, selv om en del produsenter har lagt inn en god margin i forhold til vekt.

• Forhør deg om veggfestet du ser på har mulighet til å benyttes sammen med en ledningskanal, slik at du enkelt kan skjule ledninger og kabler på veggen.

• Husk og mål om du skal benytte for eksempel en Scart-kabel, at du har nok plass mellom TV-en og veggen med veggfestet du skal benytte.

• Husk å ha riktige skruer til de forskjellige veggtypene, slik at du for eksempel har skikkelige treskruer til å skru i stendere og reisverk. Spesielt om du har en stor skjerm å henge opp.

• Sjekk priser på for eksempel www.prisguide.no om du har funnet festet du vil ha. Prisene kan variere mye.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen