Tilgjengelighet på Web

Det var med fokus på tilgjengelighet Norge.no i desember arrangerte konferansen «Kvalitet på offentlige nettsteder» på Royal Christiania Hotell i Oslo. På programmet som inneholdt flere interessante foredrag, var det kanskje ett foredrag som skilte seg ut – det hadde tittelen «Tilgjengelighet til nettsider: Riktig, viktig og enkelt!», og ble holdt av Morten Tollefsen fra MediaLT.

Morten Tollefsen er cand. Scient og har hovedfag i databehandling, er forsker og driver MediaLT sammen med Magne Lunde, et selskap de stiftet høsten 1999. MediaLT er et IT-firma som satser på opplæring, utvikling og tilrettelegging innen IT for funksjonshemmede – noe som står i kontrast til andre tilsvarende norske firmaer som kun driver med import og salg av hjelpemidler til denne brukergruppen. Da Tollefsen holdt foredraget om tilgjengelighet til nettsider, hadde han også en annen egenskap som fikk de fremmøtte til å lytte ekstra nøye på hva han hadde å si – Tollefsen er nemlig blind, dette i kombinasjon med hans utdannelse og arbeidserfaring på området gjør det vanskelig å finne en mer kompetent person til å holde et foredrag om tilgjengelighet enn han.

Under foredraget om tilgjengelighet og i den påfølgende demonstrasjonen av hvordan han som blind surfer på Internett, brukte han Internet Explorer og skjermleseren JAWS. Tilleggsprogrammet Virtual Viewer ble brukt til å vise de fremmøtte hvordan nettsider ser/høres ut for blinde i et eget vindu på storskjermen. Salen var fullpakket, og det kunne til tider virke som om de fremmøtte holdt pusten for ikke å gå glipp av ett eneste av ordene hans – ord som i hvert fall for undertegnede med sin interesse for webdesign var gull verd.

Morten Tollefsen fra MediaLT
Morten Tollefsen fra MediaLT.

Fordi foredraget hans var forholdsvis langt, skal jeg ikke gjøre noe forsøk på å dekke det i sin helhet, men heller prøve å trekke ut noe av det jeg fant spesielt interessant.

Kommentarer (1)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen