Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Switch Alpha 12

Det ser kanskje ut som en Surface, men dette råskinnet er laget av Acer

Det er mye å like ved denne hybrid-maskinen.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Acer Switch Alpha 12

Taiwanske Acer har vært med oss i en årrekke og lager en rekke forskjellige elektronikkprodukter – fra nettbrett og mobiltelefoner via skjermer til ymse PC-er. Men her på berget er det nok Acers bærbare datamaskiner folk flest har et forhold til.

Dagens testobjekt hører utvilsomt til siste kategori, og med en prislapp på tretten tusen kroner snakker vi om et produkt fra en av de øverste hyllene. Acer Switch Alpha 12 heter den nye modellen, som for øvrig er en hybrid eller såkalt 2-i-1-modell.

Det betyr at det er lagt til rette for at du også kan bruke enheten som et rent nettbrett, og da kan du brette tastaturet rundt eller ta det helt av slik at det ikke er i veien.

Acer har lansert Switch-modeller tidligere også, men disse har da vært av den litt rimeligere typen. Med Switch Alpha 12 introduserer de et produkt i en ganske annen klasse, og dette blir da en modell som konkurrerer direkte med blant annet Microsoft Surface Pro 4 og den elegante Huawei MateBook M3.

Det er også klart at Acer ikke bare later som de vil spille i samme liga. Spesifikasjonene forteller at IPS-skjermen har en oppløsning på 2160 x 1440 piksler, altså det samme som i nevnte Huawei. Acer har også fått på plass en USB Type-C-port, og dette i tillegg til standard USB.

På den måten er Switch Alpha 12 anvendelig med eksisterende USB-utstyr – selv uten adapter – mens den samtidig er ekstra fremtidsrettet. Å ha mer enn én USB-port er heller aldri feil.

Vi lar oss dog irritere over at den nye USB-porten markedsføres som «USB 3.1 Type-C» uten å spesifisere at det er USB 3.1 Gen 1som er synonymt med USB 3.0. Altså et sleipt markedsføringtriks Acer ikke er alene om å benytte seg av.

Helt passivt kjølt

Acer Switch Alpha 12 har støttebein integrert.
Vegar Jansen, Tek.no

Det som er ganske spesielt med Acers nye hybridmodell er at den er helt vifteløs. Det er for så vidt også Huawei MateBook M3, men da snakker vi om en bærbar med langt svakere prosessor.

En væskebasert kjøleløsning Acer kaller «LiquidLoop» gjør at du får den lydløse Switch Alpha 12 utstyrt med opp til en Core i7-prosessor. En tilsvarende Surface Pro 4 vil ha vifte, men til sitt forsvar spinner denne opp kun når det er nødvendig.

En av tingene vi lurte på var om Acer Switch Alpha 12 faktisk klarer å holde koken når den skal jobbe hardt over lenger tid. Vi vet jo fra før av at flere av de nye og tynne modellene – og da især de med passiv kjøling – får en knekk i ytelsen etter en stund ettersom de ikke klarer å kvitte seg med varmen fort nok.

Men dette er noe vi skal ta nærmere for oss først på neste side.

Som typisk nok er for tynne hybrider og andre bærbare kan du ikke akkurat sette inn og ta ut komponenter i ettertid. Derfor får du også datamaskinen i flere forskjellige konfigurasjoner. I den rimeligere enden snakker vi da om en Intel Core i3-prosessor, 4 GB minne og 128 GB lagringsplass.

Vårt testeksemplar hører dog til en av de mest påkostede og er utstyrt med en Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM og 512 MB SSD. Prosessoren hører til Skylake-generasjonen og har en normalfrekvens på 2,5 GHz. Grafikkdelen er integrert og heter Intel HD Graphics 520.

Innvendig sitter også et trådløst nettverkskort fra Qualcomm. Dette gjør at datamaskinen kan by på 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0.

Mye til felles

Vi startet med å nevne Huawei MateBook M3 og Microsoft Surface Pro 4 sammen med Switch Alpha 12, og det er egentlig ikke så merkelig – dette er tre hybridmodeller som ligger i samme prisklasse og har mange fysiske fellestrekk.

Samtlige har et avtagbart tastaturdeksel som holdes på plass med magneter og beskytter den berøringsfølsomme skjermen under transport. Men der MateBooken bruker dekselet også som støtte, har Switch Alpha 12 og Surface Pro 4 et støttebein integrert i selve datamaskinen.

Acer Switch Alpha 12 bruker «ramma» som støtte, mens Surfacen bruker hele plata.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette er så avgjort å foretrekke, ettersom den da kan stilles opp selv om du skulle finne på å bruke den uten tastatur. I likhet med Surface Pro 4 kan også Switch Alpha 12s støttebein stilles trinnløst slik at du i praksis har en haug vinkler å velge mellom. Dette støttebeinet føles og virker også mer solid enn det ser ut til.

Ellers er Aceren bygd som forventet i denne prisklassen, altså med et tilsynelatende robust metallytre. Vi noterer 914 gram på vår vekt, men i de fleste tilfeller vil du nok dra med deg tastaturdekselet også. Da får vi 1286 gram – som er over hundre gram mer enn Huawei MateBook og to hundre gram mer enn Surface Pro 4.

Ettersom PC-en kan leveres med forskjellig innmat, varierer også prisen mellom omtrent syv og tretten tusen kroner avhengig av konfigurasjon. Dette er da inkludert tastatur, mens skjermpennen Acer Active Stylus (ASA610) normalt sett kommer i tillegg. Da må du legge til en femhundrelapp.

Som sine nærmeste konkurrenter har nemlig også Acer lagd Switch Alpha 12 med støtte for stylus eller en skjermpenn. Denne er trykksensitiv gjennom 256 nivåer og kan festes i en hempe ved siden av tastaturet. En slik skjermpenn er et utmerket tilleggsverktøy for deg som liker å tegne eller notere for hånd.

Dersom du er sikker på at du vil ha pennen, kan det for øvrig muligens være smartere å gå for en Switch Alpha 12 med Pro-utgaven av Windows – denne vil ifølge Acer koste omtrent 500 kroner mer enn den med Windows 10 Home, og da skal faktisk stylusen være inkludert.

De fleste normale hjemmebrukere vil riktignok ikke ha spesielt mye nytte av de «proffe» egenskapene som kommer med Windows 10 Pro, men slikt som litt ekstra sikkerhet og fjernstyring kan jo være kjekt å ha.

Fysisk sett

På produktets venstre side sitter tre knapper. Den nederste fungerer som Windows-tast, den øverste er av/på-knappen og den i midten er for volum opp og ned.

Vegar Jansen, Tek.no

På den andre siden sitter de to USB 3.0-portene, inngang for strøm og lydport for 3,5 millimeters jackplugg. Bak støttebeinet finner vi minnekortleseren. Sistnevnte er av microSD-typen og kan være en kjekk måte å utvide lagringsplassen på dersom det etter hvert skulle bli litt trangt på disken. Det er jo ikke alle som har råd eller lyst til å punge ut for de største SSD-ene heller.

Vegar Jansen, Tek.no

At den ene USB-porten er av Type-C har vi allerede nevnt, men vi tok ikke med at du faktisk også kan bruke den som skjermutgang eller til å lade datamaskinen. Den medfølgende laderen er dog av den mer konvensjonelle typen, så faktisk har du da to måter å lade PC-en på.

En ekstra fordel er det da at USB Type-C-ladere vil være universielle, noe som betyr at du vil kunne bruke en «fremmed» lader dersom du skulle glemme din egen hjemme. På Switch Alpha 12 koblet vi for eksperimentets skyld til Apple MacBooks USB Type-C-lader, og denne tok villig jobben med å fylle Aceren med strøm.

For ordens skyld nevner vi også at to ladere tilkoblet samtidig ikke fikk datamaskinen til å lade dobbelt så raskt.

I tillegg til dette er Switch Alpha 12 utstyrt med to kameraer. Den ene er vendt mot deg som et typisk webkamera, det andre kan du bruke til å ta «vanlige» bilder eller filmsnutter med – men fem megapiksler og sånn passe kvalitet gjør at du ikke vil bytte ut det vanlige kameraet ditt.

Vi nevner til slutt at brettet har to innebygde høyttalere som sitter i «toppen» når datamaskinen brukes sammen med tastaturet. Lyden er ikke noe spesielt å skrive hjem om, noe som er typisk for tynne bærbare og nettbrett. Du bør heller spandere på deg et par anstendige hodetelefoner eller bruke et eksternt anlegg dersom du skal nyte musikk eller en film.

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)
Meget bra

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

Meget bra
sitatKjapp og helt lydløs Surface-klone med USB Type-C og anstendig pris.

Fordeler

  • +
    To ladepunkter (vanlig og USB-C)
  • +
    Solid bygget
  • +
    Helt passivt kjølt (lydløs)
  • +
    Høyoppløst skjerm i 3:2-format
  • +
    Tastaturdeksel av god kvalitet medfølger
  • +
    To USB-porter (vanlig og USB-C)
  • +
    God prosessorytelse

Ting å tenke på

  • Kan bli skikkelig varm under jobbing
  • Noen tastaturer har ikke baklys
  • Batteritiden kunne vært bedre
  • USB 3.1 er USB 3.0
  • Ikke akkurat noen lettvekter

Ytelse

Acer Switch Alpha 12 kommer som nevnt i flere utgaver og ytelsen vil naturlig nok variere. I hovedsak vil det da være prosessoren som bestemmer hvor kjapp PC-en er.

Vårt testeksemplar er utstyrt med den tokjernede Intel Core i7-6500U. Dette er en CPU som bruker ganske lite strøm – TDP er oppgitt til 15 watt – og dette er grunnen til at denne datamaskinen faktisk klarer seg uten roterende vifter. Men selv på dette nivået er passiv kjøling svært sjelden kost. De fleste vifteløse datamaskiner har prosessorer med TDP på rundt fem watt eller mindre.

Med en prislapp på rundt tretten tusen kroner er det flere alternativer til «vår» Switch Alpha 12. En av de mest opplagte er Microsoft Surface Pro 4, som med en nesten like sterk Core i5-prosessor, 8 GB minne og 256 GB disk – samt tastaturdeksel og penn – får en totalpris på omtrent det samme som du må ut med for dagens testobjekt.

Den andre klare kandidaten er Huawei MateBook. Vi har testet den svakeste utgaven med Core M3 som motor, men denne finnes også i en litt sterkere variant med Core M5-prosessor. Sistnevnte, med 256 GB disk og 8 GB RAM koster også omtrent det samme som vårt testeksemplar av Switch Alpha 12.

Et annet alternativ vi tar med her er Apple MacBook, som også er vifteløs. Men den er altså ingen hybridmodell, og med en svakere Core M3-prosessor koster den faktisk over 14 000 kroner.

Til slutt har vi slengt med den nye HP Spectre 13, som også er utstyrt med Intel Core i7-6500U – altså den samme prosessoren som vi finner i denne versjonen av Switch Alpha 12. Men PC-en fra HP koster faktisk seksten høvdinger og er heller ikke passivt kjølt.

På papiret er ikke Acer Switch Alpha 12 med Core i7-prosessor noen sinke, og det er den heller ikke i praksis. I begge de mest CPU-intensive testene våre legger den seg på topp, til og med et lite hakk foran den aktivt kjølte Spectre 13 som har den samme prosessoren innabords.

Vi ser for øvrig at Surface Pro 4 med sin Core i5-6300U henger svært godt med. Dette fordi det forskjellen på Core i5 og Core i7 ikke er spesielt stor (Tek Ekstra) i denne typen strømgjerrige prosessorer. I praksis snakker vi om litt lavere klokkefrekvens og mindre cache – resten er likt.

Innen spill er det ikke overraskende de samme tre datamaskinene som kniver om et lite overtak. De tre har da også den samme integrerte grafikken i form av Intel HD Graphics 520, selv om i5-modellen har marginalt lavere klokkefrekvens.

Uansett er det klart at ingen av disse er noen utpregede gamingmodeller, men spilling er altså fullt mulig dersom du er villig til å lempe litt på oppløsning og grafikkinnstillinger generelt. I praksis vil du få den samme spillopplevelsen med alle de tre Core i-modellene, og Core M er som vi ser heller ikke så katastrofalt langt unna.

Prisen tatt i betraktning gjør Switch Alpha 12 det ganske så godt når vi ser på datamusklene. HP Spectre 13 er i samme liga, men koster nesten tre tusen kroner mer, har vifter innabords og da får du bare halvparten så stor SSD.

Sånn sett er Surface Pro 4 en bedre match rent prismessig, og den har også ytelse på omtrent samme nivå. Men igjen får du da halve lagringsplassen og en vifte å høre på når det blir varmt nok.

At vifteløse Switch Alpha 12 har såpass god ytelse kommer ikke helt uten bivirkninger. Når datamaskinen må jobbe hardt over tid stiger overflatetemperaturen til ganske heftige 48 grader. Dette ligger over hva vi har målt på andre PC-er av samme kaliber og er på grensen til at det kjennes ut som vi «brenner» fingertuppene når vi tar på de varmeste punktene.

Du sitter helst ikke med denne lent mot fanget og spiller, for å si det sånn.

Den høye temperaturen fører også til at datamaskinen ser seg nødt til å senke hastigheten («throttle») når det har gått en stund – slett ikke uvanlig på bærbare PC-er med passiv kjøling eller der produsenten prioriterer lite lyd fra viftene fremfor høy kjøleeffekt.

Sånn sett er ikke resultatene fra ytelsestestene nødvendigvis representative for ytelsen over tid.

Da vi gjorde noen stikkprøver av dette, fant vi at ytelsen på Acer Switch Alpha 12 sank med rundt ti til femten prosent når hadde nådd maks temperatur. Det er faktisk bedre enn vi hadde fryktet – på Huawei MateBook M3 var det nærmere tretti prosent.

Sett mot pris og type bærbar PC er Switch Alpha 12 med i7-prosessor utstyrt med en stor SSD. Det er ikke noe magisk med den – topphastigheten rundt fem hundre MB i sekundet vitner om at vi snakker om en vanlig SATA-modell og ikke NVMe – men i praktisk daglig bruk vil det uansett ikke være de store forskjellene med mindre du driver mye med intern kopiering og/eller tunge diskoperasjoner.

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)
Meget bra

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

Meget bra
sitatKjapp og helt lydløs Surface-klone med USB Type-C og anstendig pris.

Fordeler

  • +
    To ladepunkter (vanlig og USB-C)
  • +
    Solid bygget
  • +
    Helt passivt kjølt (lydløs)
  • +
    Høyoppløst skjerm i 3:2-format
  • +
    Tastaturdeksel av god kvalitet medfølger
  • +
    To USB-porter (vanlig og USB-C)
  • +
    God prosessorytelse

Ting å tenke på

  • Kan bli skikkelig varm under jobbing
  • Noen tastaturer har ikke baklys
  • Batteritiden kunne vært bedre
  • USB 3.1 er USB 3.0
  • Ikke akkurat noen lettvekter

Bruk og konklusjon

I bruk

Acer Switch Alpha 12 kommer med støttebein integrert, en egenskap den deler med Microsoft Surface Pro 4. En viss forskjell er det likevel – noe som sikkert har med patenter å gjøre – for der Microsofts brett bruker hele bakplata, er det snarere «ramma» som vippes ut på Switch Alpha 12.

På Aceren er også støttebeinet gummiert rundt nedre kant, noe som gjør at den ikke glir like lett på pulten. Men når sant skal være sagt er ikke dette akkurat noe problem med Surface heller.

Tastaturet kan vippes rundt og brukes som ekstra støtte.
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen, Tek.no

Uansett fører den integrerte støtten til at brettet blir enklere å bruke og/eller sette opp uten noe ekstra. Det samme kan vi ikke si om Huawei MateBook M3, som har støtten innebygd i tastaturdekselet.

Av og til er det greit å kunne koble fra tastaturet – eksempelvis når du bare skal se en film eller bruke PC-en til andre former for underholdning. I de fleste tilfeller vil du ønske å ha det med deg uansett, både for beskyttelse av skjermen under transport og for å gjøre datamaskinen mer anvendelig når du faktisk skal jobbe med den.

Å ikke sammenligne tastaturdekselet til Switch Alpha 12 og Surface Pro 4s «Type Cover» er vanskelig. De to dekslene har stort sett samme form, funksjon, layout og tilsvarende stofflignende belegg.

Surface-dekselet har litt lavere vekt, er litt tynnere og har en litt bredere pekeplate, men kvalitetsfølelsen er helt på samme nivå. Faktisk tror vi noen vil foretrekke Switch-tastaturet, da tastene har en vandring som føles marginalt «mykere». Tastene støyer heller ikke med mindre du virkelig går inn for å hamre på det.

Pekeplaten er det heller ikke noe spesielt å utsette på. Totalt sett hadde vi egentlig tenkt å gi to tomler opp for tastaturdekselet til Acer Switch Alpha 12, men så fant vi ut at det ikke har baklys – noe som egentlig bør være standard på en såpass dyr PC i 2016.

Fra Acer får vi opplyst at tastaturdekselet kommer i versjoner både med og uten, så hvis dette er viktig for deg bør du altså finne ut hva butikken leverer før du eventuelt bestiller.

Tastaturdekselet har også en hempe du kan feste skjermpennen i, som altså i de fleste tilfeller er ekstrautstyr. Pennen drives av et AAAA-batteri og fungerer for så vidt utmerket, selv om den på papiret ikke er like «følsom» som tilsvarende til Huawei MateBook eller Microsoft Surface Pro 4.

Med en målt lysstyrke på 330 nits – eller candela per kvadratmeter om du vil – er ikke Switch Alpha 12 utstyrt med den råeste skjermen i denne klassen. Men til vanlig bruk og normale situasjoner er dette likevel mer enn godt nok.

Hva som derimot kan få oss til å rynke aldri så litt på nesen er fargene, som vi gjerne skulle sett litt mer nøyaktige. Her har Acer fått kontroll på blått og gult, men ellers taper den kampen sett mot den langt bedre kalibrerte skjermen til Surface Pro 4.

Likevel, kanskje med unntak av at det hvite kan oppleves som litt «kjølig», vil nok ikke det være noe oss vanlige dødelige vil merke – med mindre vi kan sammenligne direkte med en annen skjerm.

Ellers oppleves skjermen generelt sett som klar og skarp. Med en oppløsning på 2160 x 1440 piksler fordelt på 12 tommer skulle det da også bare mangle.

Den første virkelig store svakheten til Acer Switch Alpha 12 er i våre øyne driftstiden på batteristrøm. Ikke det at seks timers avspilling av vårt faste klipp er noe å grine av, men «røkla» ligger på åtte timer og MacBooken på godt over ti timer.

Hadde Aceren kunne unnskylde seg med ekstra lav vekt kunne vi sikkert vært litt mer forståelsesfulle, men med tastaturdekselet inkludert veier den faktisk inn som den tyngste datamaskinen i dette selskapet.

Konklusjon

Hybriden eller 2-i-1-modellen Acer Switch Alpha 12 er utvilsomt tungt inspirert av Microsofts Surface-maskiner, og da især den snart ett år gamle Surface Pro 4. Likhetene er til å ta og føle på – metallskall, høyoppløst skjerm, integrert støttebein og avtagbart tastatur som i tillegg har jobben som skjermdeksel.

Tastaturet sitter festet med magneter og kan «rives» av når du ikke trenger det.
Vegar Jansen, Tek.no

Men Acer legger til noe nytt også: En passiv kjøleløsning som gjør at vi her snakker om en helt lydløs PC uansett hvor hardt du belaster den. Og det selv med en relativt spenstig prosessor innabords.

I tillegg høyner de potten enda mer ved å stappe inn to USB-porter – nei kjære produsenter, én er ikke nok – hvorav den ene er av den nye USB Type-C som også kan brukes til lading og fungerer som skjermutgang.

Hadde Acer også gjort resten like bra som på Surface Pro 4 hadde de hatt den reneste «Surface-dödaren», men heldigvis for Microsoft har Acer også tenkt pris. Derfor er Switch Alpha 12 to hekto tyngre og har lavere oppløst skjerm med mindre presise farger. Derfor er batteritiden merkbart dårligere. Derfor har ikke alle tastaturdekslene baklys. Derfor har ikke datamaskinen IR-kamera, fingeravtrykksleser eller noe annet som funker mot Windows Hello og gjør det enklere å logge på.

Med tanke på at Surface Pro 4 med Core i5-prosessor ikke har nevneverdig dårligere ytelse enn Switch Alpha 12 med Core i7 – og koster omtrent det samme – er det da ingen tvil om hva vi ville gått for. Men hvis prioriteringen din er null viftestøy og mye lagringsplass forstår vi jo deg som plukker Aceren i stedet.

Likevel vil vi mene at det kanskje er smartere å velge en Switch Alpha 12 med litt mindre spenstig innmat, ettersom denne vil by på de samme mulighetene, de samme portene og den samme høyoppløste skjermen. Begrenset lagringsplass kan du uansett komme rundt ved å bruke nettskyen og/eller et stort microSD-kort.

Uansett er Switch Alpha 12 et smart og spenstig produkt fra Acer, og vi ser allerede frem til etterfølgeren. Det tok jo Microsoft noen forsøk før Surface Pro fant formen, for å si det slik.

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)
Meget bra

Acer Switch Alpha 12 (NT.GDQED.005)

Meget bra
sitatKjapp og helt lydløs Surface-klone med USB Type-C og anstendig pris.

Fordeler

  • +
    To ladepunkter (vanlig og USB-C)
  • +
    Solid bygget
  • +
    Helt passivt kjølt (lydløs)
  • +
    Høyoppløst skjerm i 3:2-format
  • +
    Tastaturdeksel av god kvalitet medfølger
  • +
    To USB-porter (vanlig og USB-C)
  • +
    God prosessorytelse

Ting å tenke på

  • Kan bli skikkelig varm under jobbing
  • Noen tastaturer har ikke baklys
  • Batteritiden kunne vært bedre
  • USB 3.1 er USB 3.0
  • Ikke akkurat noen lettvekter
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her