×
Annonse fra Tek Story Labs for
Annonse

Slik fikk vi 3 timer bedre batteritid

Enkle triks lar deg bruke den bærbare hele dagen uten å lade.

  • Tek Story Labs Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.
Ny serie: Mer for pengene

Det er ingen vits å bruke mer enn nødvendig på utstyr. I denne artikkelserien vil vi vise deg hvordan du kan få mer igjen for hver krone.

Våren er her, og utenfor kvitrer fuglene. Hadde det ikke vært deilig å ta maskinen under armen og sette deg ute i den friske lufta heller? Du kan tilbringe dagen i parken, eller sette deg på en uteservering med en kopp kaffe, og nyte varmen fra solstrålene.

Skal du sitte ute med maskinen, må du allikevel huske én ting: Den fine stunden varer ikke lenger enn batterigudene tillater. For mange er det dessverre ikke særlig lenge.

Men fortvil ikke, det finnes håp. I vårens tjeneste, har vi her samlet alle triksene til Expert-teamet for å presse ut mer batteritid av den bærbare. Så du kan nyte dagen utendørs med én bekymring mindre.

Prøvekaninen

Prøvekaninen vår i dette eksperimentet, er en liten krabat kalt HP Stream 13". Den vifteløse designen og Celeron-prosessoren på innsiden gjør at den allerede har en av de beste batteritidene på markedet.

Først gjorde vi en måling for å se hva maskinen klarer ut av boksen, med skjødesløs bruk uten å ofre batteriet en tanke. Sittende og surfe, med Tek.no-forsiden oppe, blinkende Flash-annonser og høy lysstyrke i et varmt klima, klarte vi å presse ut en brukstid på 7 timer og 2 minutter.

Vi ville også gi maskinen en tyngre test. Til dette har vi brukt PC Mark. Dette programmet brukes av verdens ledende teknologipublikasjoner når de skal måle batteritid. Her må maskinen kjempe seg gjennom blant annet fotoredigering, videosamtaler og spilling, med høy lysstyrke og Wi-Fi aktivert. Selv under såpass tøffe forhold, holdt maskinen i 4 timer og 35 minutter

Det holder for de fleste, men vi vil ha mer. Hvor standhaftig kan maskinen bli? 

Ti enkle tips

Vi har gått løs på alle funksjoner, for å spare på de verdifulle amperene i batteriet, med fokus på grep som er enkle å gjøre og gir god effekt. Nedenfor kan du se hele listen. Du trenger selvsagt ikke benytte deg av alle idéene. Finn den rette balansen for deg. 

 

Velg ditt operativsystem:

Windows 8Windows 7Mac OS XAnnet

Takk! Guiden er nå tilpasset ditt operativsystem.Tips 1 – Skru ned lysstyrken

Det er skjermen som trekker desidert mest strøm, og jo høyere du skrur opp lysstyrken jo raskere går du tom. Skru heller av automatisk lysjustering, og styr lysstyrken selv med funksjonstastene på maskinen. Lysstyrken bør være så lav som mulig, men slik at du fortsatt kan lese tekst uten å myse. Husk også at øyet etter noen minutter venner seg til det meste. Et siste triks er å redusere tiden det tar før skjermen skrur seg av automatisk, for eksempel til kun 1 minutt med inaktivitet.

Tips 2 – Fjern programmene du har sluttet å bruke

De fleste har installert mange programmer de ikke bruker lenger. Disse gratispassasjerene tar opp unødig diskplass, og kan ofte gjøre overflødige oppgaver i bakgrunnen som trekker strøm. Gjør en vårrengjøring, og avinstaller alt du ikke bruker. 

Foto: Øystein W. Høie

Tips 3 – Steng programmene som trekker mye strøm

Hvert program du har oppe krever sin dose kraft og er med på å øke strømforbruket. Heldigvis er det enkelt å sjekke hvilke programmer som trekker mest strøm, og stenge dem. Av og til kan også programmer "henge seg opp" og trekke store mengder prosessorkraft. Da kan det hjelpe å lukke dem og starte den opp igjen.

 

Tips 4 – Skru av Flash

Mange nettsider bruker fortsatt Flash-teknologien til å vise animasjoner og video. Dessverre er dette en teknologi som sluker strøm. Noe så enkelt som en dårlig kodet animasjon av snøflak kan raskt sette i sving alle maskinens krefter. Det beste er derfor å sette på en sperre slik at Flash krever et ekstra klikk for å starte. Det gjør du enkelt i nettleseren din.

Tips 5 – Hold maskinen kjølig

Maskinen din virker kanskje kjølig på utsiden, men på innsiden kan komponentene raskt nå badstu-temperaturer. Viftene i maskinen hjelper til med å få den varme luften ut, men de trekker også mye strøm. Jo mindre viftene trenger å jobbe, jo lenger holder batteriet.  Hold derfor maskinen så kjølig som du klarer. Her er tre ting å tenke på:

      • Om mulig, sett maskinen et sted med kald luft og gjennomtrekk
      • Sørg for at den står på en hard flate, så luft kan passere under
      • Ikke sett den i direkte sollys

Nedkjølingen har en annen bonuseffekt: Maskinen jobber raskere når du holder den under maksimaltemperaturen. 

Tips 6 – Skru av tastaturlyset

Mange maskiner har bakgrunnsbelysning av tastene i tastaturet. Dette er fint å ha når det er mørkt, men funksjonen trekker også mye strøm. Som regel kan du skru dette av med en av funksjonstastene på den øverste raden av tastaturet ditt.

Tips 7 – Skru av nettverkene du ikke bruker

Ikke bruk dyrebar strøm på å la maskinen stå og ule ut i intet. Skru av Bluetooth, og når du ikke sitter og og surfer på nettet, bør du skru av Wi-Fi også, eventuelt bruke kabel.  Noen maskiner har en egen knapp for dette på tastaturet. Hvis ikke gjør du det i operativsystemet, som vist her:

Tips 8 – Skru av høyttalerne

Elementene i høyttalerne trekker faktisk strøm de også. Du får derfor ekstra batteritid av å sette lyden på maskinen til lydløs.  

Tips 9 – Skru av de visuelle effektene

Designerne i Microsoft og Apple har forelsket seg i gjennomsiktige vinduer, animasjoner og annen pynt. Det er fint å se på, men trekker også unødig strøm og ytelse av grafikkortet ditt. 

Tips 10 – Skru ned oppløsningen

Om hvert minutt teller, kan du sette skjermen i maskinen din til å vise færre bildepunkter. Det betyr at du får mindre arbeidsplass og et mer uskarpt bilde, men til gjengjeld kjøper du deg litt ekstra batteritid. Lavere oppløsning gir ekstra stor gevinst når du spiller, men merk at du da må skru ned oppløsningen i menyen til spillet.

Til sist: En god gammeldags restart

Det er faktisk lite som er så lindrende og effektivt for maskinen som en god, gammeldags omstart. Alle prosesser som har slått seg vrang blir stanset, arbeidsminnet tømmes og du starter med blanke ark. Prøv det!

Så mye bedre batteritid fikk vi

Velmente råd er alltid hyggelig, men hvor mye ekstra batteritid får du egentlig? 

Etter å ha rigget opp vår HP Stream 13 med samtlige tips, satte vi den spent i gang med testen. Morgenen etterpå var resultatet klart: 10 timer og 7 minutter brukstid på én lading!

Det er ikke verst for en liten krabat til 2400 kroner, må vi tørre å si.

STANDARDINNSTILLINGER: Nest øverste lysstyrke (ca 85 %), lesbart i sollys. 1366 x 768 punkter oppløsning. Flash aktivert. Maksimalt volum. Romtemperatur. Bluetooth og Wi-Fi aktivert. Maskin lagt oppå et teppe. Alle visuelle effekter.

OPTIMALISERT: Nest nederste lysstyrke (ca 15 %), lesbart i grått vær. 1024 x 768 punkter oppløsning. Flash deaktivert. Null volum. Bluetooth og Wi-Fi deaktivert. 5 grader temperatur. Ingen visuelle effekter.

VANLIG TEST: http://www.tek.no åpnet i et vindu av Internet Explorer. Siden laster på ny hvert 15. minutt.

STRESSTEST: PCMark8 Home


Følger du oppskriften og gjør de samme justeringene på din egen maskin, bør du nå ha den beste batteritiden den kan levere. Dermed er det klart for lange dager i friluft, med god samvittighet. 

Vi håper tipsene våre falt i smak, og ønsker deg god tur ut!

Hilsen Expert-teamet

 

Ennå for kort batteritid?

Får du ikke maskinen til å holde ut lenge nok, kan det være at batteriet ditt er i ferd med å ta kvelden. En av ulempene med de moderne Lithium-Ion-batteriene i dagens maskiner, er at de har en ganske kort livssyklus. Etter noen års aktiv bruk vil du derfor merke at batteriet blir stadig mer kortpustet. I mange tilfeller er det ensbetydende med at du må kjøpe en ny maskin, da stadig færre maskiner lar deg skifte ut batteriet selv. 

For å dobbelsjekke at det er batteriet som er syndebukken, kan du kjøre en batteritest. Last for eksempel ned programmet Battery Care (Windows) eller Battery Health (Mac).

Er du lei av å springe fra et strømuttak til neste, har det har heldigvis skjedd mye på prosessorfronten de siste årene. Nye bærbare PC-er er mye mer strømeffektive enn før, og mens eldre maskiner sjelden holdt ut mer enn en halv arbeidsdag, får du nå tak i maskiner som HP Stream som lett kan holde ut det dobbelte på én lading. 

Vi i Expert hjelper deg gjerne med å velge rett maskin for dine behov. 
Finn din nærmeste butikk her »

HP Stream 13-C102NO   Les mer »

Kommentarer (34)

Til toppen