(Bilde: University of Washington)

Snart behøver ikke dingsene batteri

Forskere lagde to dingser som høstet energi fra radiobølger i stedet.

Batterikapasiteten på trådløse dingser er av så stor betydning at det finnes et vesentlig marked for batteriladere.

Nå har noen forskere fra University of Washington i USA kommet opp med en mulig løsning på problemet. De har skapt trådløse og batteriløse duppeditter som høster elektrisitet fra radio- og TV-signaler.

Løsningen er imidlertid på et tidlig stadium, og man kan derfor ikke forvente at Samsung Galaxy Note III blir batterifri med det første.

Vellykket hver gang

Teknologien, som kalles «ambient backscatter», går i alle tilfeller ut på at trådløse dingser kan både kommunisere med hverandre via eksisterende radiobølger og bruke dem som en energikilde.

Forskerne bygde to små batteriløse kort med antenner for å teste ut om dette fungerte i praksis. De gikk ut i felten og prøvde å kommunisere med hverandre både nærme og langt unna. Resultatet var vellykket kommunikasjon hver gang, selv om signalet overførte bare én kilobit per sekund.

Nødsituasjoner

Det man kan bruke denne teknologien til i første omgang, dreier seg stort sett om nødstilfeller. I et tenkt scenario har du for eksempel et smarthjem, som blir utsatt for en storm mens du er bortreist. Strømmen går og taket blir lekk, men sensorer i hjemmet har den batterifrie teknologien på lager og kan deretter sende deg en tekstmelding om problemet. Dermed kan du avverge en potensiell kostnadskatastrofe ved å ringe brannvesenet.

Et annet eksempel er smarttelefonen. Har du havnet i trøbbel ute i ødemarka med flatt batteri, kan «ambient backscatter» likevel sørge for at du får gjennomført en nødsamtale eller sende SMS.

Forskningen på denne spennende teknologien fortsetter, og håpet er å øke ytelsen til både rekkevidde og overføringshastighet.

Genialt fra Genius:
Trådløs mus som ikke krever batteri »

(Kilder: University of Washington via DVICE)

Kommentarer (3)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2016

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Telia Smart Total


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen