Riktig skjerm kan gjøre hele forskjellen

Vi går gjennom de vanligste skjermteknologiene på markedet i dag, og noen av forskjellene mellom dem.

Skjermen er en av de viktigste delene av moderne forbrukerteknologi. For TV-er og løse PC-skjermer er det helt naturlig, men også for mobiltelefoner, bærbare PC-er og nettbrett er skjermen et naturlig ansikt utad. Er ikke skjermen god nok, risikerer du å bli misfornøyd med hele produktet.

De fleste av topproduktenes skjermer er gode nok etter hvert, men det er fortsatt noen forskjeller på dem. De ulike produsentene har hver sine navn på teknologiene. Av og til er de i praksis like, men av og til er forskjellene større. Titter du på produkter i lavere prisklasser kan det virkelig lønne seg å kjenne til disse forskjellene.

De tidligste LCD-skjermene havnet i klokker og kalkulatorer, ofte med Casio-logo på. TN-skjermene som selges i dag fungerer på samme måte, men har betydelig større tetthet.
De tidligste LCD-skjermene havnet i klokker og kalkulatorer, ofte med Casio-logo på. TN-skjermene som selges i dag fungerer på samme måte, men har betydelig større tetthet.Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

LCD er mest utbredt

Forkortelsen LCD står for «liquid crystal display», eller skjerm basert på flytende krystaller. Dette er den mest utbredte skjermteknologien på markedet i dag. I storskjermverdenen har LCD vunnet kappløpet mot plasmateknologi, men LCD-skjermen rakk det kun såvidt. Etter mange forsiktige forsøk på å etablere OLED-skjermer på TV-markedet begynner teknologien nå å få moment, akkurat idet det for alvor nærmer seg kroken på døra for plasmaskjermene. Dermed er det et stort spørsmål hvor lenge LCD får regjere tilnærmet alene på TV-fronten.

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen